Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 9

Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 9


1. What is the purpose of the assignments in the text book?

a) To act as a guidance for the unit tests
b) To provide practice to the learners
c) To helpd learner revise and review the chapter
d) To aid teachers

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) To provide practice to the learners



2. The aim of the Charter Act of 1813 was _________ ?

a) Government control on education
b) To make English education common
c) To spend money on education
d) To spread education worldwide

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) To spend money on education

It allotted Rs 100,000 to promote education in India.



3. If your puirpose is ___________, group work is not a good idea.

a) To improve coordination and sharing
b) Division of work and responsibility
c) To identify different aspects of a problem
d) To overcoming learning difficulties

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) To identify different aspects of a problem

Group projects can help students develop skills specific to collaborative efforts.



4. 'Generation gap' refers to ___________________.

a) Attitude of adults to teenagers
b) Difference in values of different age groups
c) Problems of teenagers
d) The growing awareness of adolescents

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Difference in values of different age groups

The generational gap is a term referring to differences between people of younger generations and their elders.



5. Choice of a vocation depends ___________

a) Ease of admission
b) Income generated by the occupation
c) Interest and skills of the learner
d) Subjects a student learnt at school

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Interest and skills of the learner

A vocation is an occupation to which a person is specially drawn.



6. ________ is suitable to slow learners.

a) Creative writing
b) Learning by rote
c) Mechanical repetition of an action
d) Role playing

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Learning by rote

Rote learning is a memorization technique based on repetition. The idea is that one will be able to quickly recall the meaning of the material the more one repeats it.



7. Why should a teacher be an idealist and set examples?

a) Students do not have values
b) Students usually imitate teachers
c) Teacher is an adult
d) Teacher is a paternal figure

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Students usually imitate teachers

The potency of imitation as a component of learning in social situations has been developed by the social learning theorists.



8. What is the importance of having developed senses?

a) For all round mental development
b) To achieve happiness
c) Other learnings depend on them
d) For physical well being

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) ) Other learnings depend on them


Post your comment