Teaching Aptitutde - MCQs with answers - Part 7

Teaching Aptitutde - MCQs with answers - Part 7


1. The major disadvantage of punishment in education is that ___________

a) It causes embarrassment in children
b) It generates unpleasant feelings
c) It does not solve the problem permanently
d) It prevents team work

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) It generates unpleasant feelings

Punishment does not develop positive behaviours.



2. What would you do if you notice that students tend to doze off in your class?

a) Give a command seeking attention
b) Provide them a chance to be physically active
c) Reprimand them
d) Stop teaching for a while

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Give a command seeking attention



3. 'National Policy on Education' 1986 was reviewed by ________?

a) Adielsehiah Committee
b) Iswar Bhai Patel Committee
c) Ramamurti Committee
d) Sampurnanand Committee

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Ramamurti Committee

The 'National Policy on Education' is a policy formulated by the Government of India to promote education amongst India's people.



4. Suppose you get a Hindi Medium student who has learnt English. He is given five sentences to be translated from Hindi to English. As an evaluator, which aspect would you to try to evaluate in him?

a) Application
b) Knowledge
c) Synthesis
d) Understanding

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Understanding

Understanding is a psychological process related to a situation whereby one is able to think about it and use concepts to deal adequately with the same.



5. The issue of 'academic burden on students' was examined by _______ .

a) Adielshiah Committee
b) Iswar Bhai Patel Committee
c) Mathur Committee
d) Yashpal Committee

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Yashpal Committee

Yashpal Committee suggested the scrapping of all higher education regulatory bodies and creation of a super regulator which is a seven-member Commission for Higher Education and Research (CHER).



6. _____ is the apex institution in the area of training educational planners and administrators?

a) NCERT
b) NCTE
c) NIEPA
d) SIE

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) NIEPA

The National Institute of Educational Planning and Administration (NIEPA) was set up by the Government of India in May, 1979.



7. _______ is the major cause of difference in the classroom behaviour of boys and girls.

a) Developmental differences
b) Educational levels
c) Job aspirations
d) Societal expectations

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Societal expectations

Society expects different attitudes and behaviors from boys and girls. Gender socialization is the tendency for boys and girls to be socialized differently.



8. Which of the following pairs is incorrectly matched?

a) Piaget - Moral Development
b) Maslow - Hierarchy of Needs
c) Thorndike - Theory X and Y
d) Skinner - Programmed Learning

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Thorndike - Theory X and Y

Thorndike was one of the first pioneers of active learning, a theory that proposes letting children learn themselves, rather than receiving instruction from teachers.



9. What is the biggest advantage of interaction between the teacher and the students?

a) It encourages the students to ask questions
b) It facilitates effective learning
c) It results in better group relations
d) It satisfies the teacher

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Facilitates effective learning

Learning takes place best when students have opportunities to express ideas and get feedback from teachers.



10. _______ cannot be adopted for effective classroom teaching.

a) Improving classroom climate
b) Manipulating teaching methods
c) Teaching latest trends and advances
d) Use of technological aids

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Teaching latest trends and advances


Post your comment