Training & Development - MCQs with answers

Training & Development - MCQs with answers


1. __________ refers to the learning opportunities designed to help employees grow.

a. Training
b. Development
c. Education
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Development



2. How does training and development offer competitive advantage to an organisation?

a. Removing performance decencies
b. Deficiency is caused by a lack of ability
c. Individuals have the aptitude and motivation to learn
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Removing performance decencies



3. Which of the following is a benefit of employee training?

a. Improves morale

b. Helps people identify with organisational goals

c. Provides a good climate for learning, growth and co - ordination

d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Helps people identify with organisational goals

Reason: Rest of the options are benefits in personnel and HR



4. Choose which of the following is a benefit to the individual while receiving training?

a. Creates an appropriate climate for growth, communication
b. Aids in increasing productivity and/ or quality of work
c. Satisfies a personal needs of the trainer
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Satisfies a personal needs of the trainer

Reason: Rest all the options are benefits of employee training



5. Which of this is a step in training process?

a. KSA deficiency
b. Provide proper feedback
c. Obstacles in the system
d. Use of evaluation models

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Use of evaluation models



6. Which of the following is a method used in group or organisational training needs assessment?

a. Consideration of current and projected changes
b. Rating scales
c. Interviews
d. Questionnaires

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Consideration of current and projected changes

Reason: rest all the other options are individual training needs assessment



7. _________ seeks to examine the goals of the organisation and the trends that are likely to affect these goals.

a. Organisational Support
b. Organisational analysis
c. Person analysis
d. Key skill abilities analysis

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Organisational analysis



8. Which of these is the benefit of needs assessment?

a. Assessment makes training department more accountable
b. Higher training costs
c. Loss of business
d. Increased overtime working

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Assessment makes training department more accountable

Reason: Rest all the options are consequence of absence of training needs assessment



9. Rearrange the steps in training programme.

A. What should be the level of training
B. What principles of learning
C. Who are the trainees?
D. What methods and techniques?
E. Where to conduct the programme?
F. Who are the trainers?

a. ABCDEF
b. DECAFB
c. CADFBE
d. CFDABE

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. CFDABE



10. Which of these is an off - the - job training method?

a. Television
b. Job rotation
c. Orientation training
d. Coaching

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Television

Reason: Rest all other options are on - the job training method.



11. State true or false.

i. Vestibule training utilises equipment which closely resemble the actual ones used on the job.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. True



12. Match the following techniques of training with their correct description.

1. Tag Teams --------- A. Games to get team members know each other

2. Outward - bound training ----- B. Games to test ability to plan ahead

3. Mirroring ------ C. Training with an external perspective

4. Strategic planners ----- D. Adventure sports for teams

5. Ice breakers ----- E. one role played alternately by two participants

a. 1-E,2-D,3-C,4-B,5-A
b. 1-A,2-D,3-E,4-C,5-B
c. 1-D,2-A,3-C,4-E,5-B
d. 1-C,2-D,3-B,4-A,5-E

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 1-E,2-D,3-C,4-B,5-A



13. Which of the following is a learning principle?

a. Recognition of individual differences
b. Schedules of learning
c. Transfer of learning
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



14. Which of the following is a technique of evaluation?

a. Longitudinal or time - series analysis
b. Transfer validity
c. Inter - organisational validity
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Longitudinal or time - series analysis



15. Which of these is a hindrance to effective training?

a. Career planning workshop
b. Aggregate spending on training is inadequate
c. Mentoring
d. Career counselling

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Aggregate spending on training is inadequate


Post your comment

You may like