Aptitude Test for Computer and IT Engineers

1)   What per cent is 42kg of 336 kg?

a. 12.5%
b. 10.5%
c. 13%
d. 26%
Answer  Explanation 

ANSWER: 12.5%

Explanation:
percentage


2)   A scores 10% and fails by 30 marks. B scores 40% marks and gets 30 marks more than the minimum marks needed to pass the exam. What are the maximum marks for the exam?

a. 400
b. 200
c. 500
d. 350
Answer  Explanation 

ANSWER: 200

Explanation:
percentage


3)   The 3rd proportional to 18 and 54 is?

a. 144
b. 72
c. 162
d. 972
Answer  Explanation 

ANSWER: 162

Explanation:
ratio and proportion


4)   Ratio of two numbers is 3:8. On adding 5 to both numbers, the ratio becomes 2:5. Which is the smaller number out of the two?

a. 64
b. 120
c. 45
d. 105
Answer  Explanation 

ANSWER: 45

Explanation:
ratio and proportion


5)   1/5 part of an amount was given at 3% simple interest, 1/3 part was given at 5% simple interest, 2/5 parts at 9% simple interest and remaining part at 11% simple interest. The total interest received was Rs.297. How much amount was originally given?

a. 4500
b. 5500
c. 3950
d. 4200
Answer  Explanation 

ANSWER: 4500

Explanation:
simple interest


6)   Rs. 400 is simple interest for a sum for 4 years at 10% rate of interest per annum. Find the compound interest for the same sum at same rate of interest for same time period?

a. Rs. 464.10
b. Rs. 480.60
c. Rs. 464
d. Rs. 454.50
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 464.10

Explanation:
compound interest


7)   Ajay and Vijay travel from A to B at 17 km/hr and 19 km/hr, respectively. A is 72km away from B. Vijay reaches B first and returns immediately and meets Ajay at C. Find B to C distance?

a. 10 km
b. 4 km
c. 15 km
d. 36 km
Answer  Explanation 

ANSWER: 4 km

Explanation:
speed distance and time


8)   A father is 4 times as old as his son. 8 years hence, the ratio of father’s age to the son’s age will be 20:7. What is the sum of their present ages?

a. 50
b. 72
c. 68
d. 65
Answer  Explanation 

ANSWER: 65

Explanation:
ages


9)   The present ages of A and B are 42 and 36 years, respectively. After K years, the ratio of ages of B to A will be 15:17.What is value of K?

a. 9 years
b. 12 years
c. 5 years
d. 3 years
Answer  Explanation 

ANSWER: 9 years

Explanation:
ages


10)   P can do a work in 30 days. Q is 25% more efficient than P in completing the same work. In how many days will Q complete the work?

a. 37.5 days
b. 22.5 days
c. 20 days
d. 24 days
Answer  Explanation 

ANSWER: 24 days

Explanation:
work and time


11)   P, Q and R take a job for Rs. 640. P and Q together finish 2/5thof the work and rest is done by R alone. What is the share of R?

a. Rs. 256
b. Rs. 420
c. Rs. 340
d. Rs. 384
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 384

Explanation:
work and wages


12)   A tap can fill a tub in 24 hours. Due to a leak at the bottom of the tub, the tap fills the tub in 36 hours. If the tub is full, how much time will the leak take to empty it?

a. 72 hours
b. 48 hours
c. 60 hours
d. 96 hours
Answer  Explanation 

ANSWER: 72 hours

Explanation:
pipes and cisterns


13)   Two pipes M and N can fill a pool in 40 minutes and 60 minutes, respectively. The entire pool can completely be emptied by another pipe P in 30 minutes. M, N and P are opened alternatively and each is kept open for just 1 minute. In how much time will the pool be filled?

a. 180 minutes
b. 167 minutes
c. 177 minutes
d. 165 minutes
Answer  Explanation 

ANSWER: 167 minutes

Explanation:
pipes and cisterns


14)   Two trains A and B start from Jammu and Chennai towards Chennai and Jammu, respectively. From the moment they pass each other, they take 24 hrs 30 minutes and 18 hrs to reach Chennai and Jammu, respectively. The train from Jammu is running at 120 km/hr. What is the speed of the train starting from Chennai?

a. 150 km/hr
b. 140 km/hr
c. 165 km/hr
d. 160 km/hr
Answer  Explanation 

ANSWER: 140 km/hr

Explanation:
problems on trains buses


15)   A train overtakes two boys who are running at the rate of 8 km/hr and 16 km/hr in the same direction as the train. The train completely passes them in 36 seconds and 40 seconds respectively. What is the length of the train?

a. 50 m
b. 100 m
c. 800 m
d. 200 m
Answer  Explanation 

ANSWER: 800 m

Explanation:
problems on trains buses


16)   It takes P 1 hour to row to a place and to come back. If the river is running at 2.4 km/hr and P has a speed of 12 km/hr in still water, what distance is the place from P’s starting point?

a. 4.8 km
b. 3.6 km
c. 6.25 km
d. 5.76 km
Answer  Explanation 

ANSWER: 5.76 km

Explanation:
boats and streams


17)   What is average of 5 runs, 8 runs, 11 runs, …., 26 runs, 29 runs and 32 runs?

a. 15.5
b. 27
c. 31
d. 18.5
Answer  Explanation 

ANSWER: 18.5

Explanation:
averages


18)   Average of 3rd and 4th number in 5 consecutive numbers is 10. What is the sum of these 5 numbers?

a. 47.5
b. 50
c. 10.25
d. 23.5
Answer  Explanation 

ANSWER: 47.5

Explanation:
averages


19)   4 women and 4 children start working together. How many days will they need to paint a house completely, if 3 women alone can paint the house in 18 days and 6 children too alone can do the same in 18 days?

a. 6 days
b. 4.5 days
c. 27 days
d. 9 days
Answer  Explanation 

ANSWER: 9 days

Explanation:
chain rule


20)   What will be the possibility of drawing a jack or a spade from a well shuffled standard deck of 52 playing cards?

a. 4/13
b. 1/26
c. 1/13
d. 17/52
Answer  Explanation 

ANSWER: 4/13

Explanation:
probability