Daily English Practice Test - Mar 09, 2016

1)   Pick the word/phrase closest in meaning to the given word:
Omnipresent


a. Permanent
b. Everpresent
c. Temporary
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Everpresent

Explanation:
Means widespread or ever-present. The word “omnipresent” is derived from “omnipresent” which is Medieval Latin for omni(every)+ praesent(present). This term was coined during the 1600s.


2)   The given sentence have been divided into four parts out of which a part may contain grammatical error. Choose the part which has grammatical error or else choose ‘No error’ as your answer.

There was no reason (a) / four the presentation (b)/ to be delayed (c)/ once the conference hall was empty (d).


a. a
b. b
c. c
d. d
e. No error
Answer  Explanation 

ANSWER: b

Explanation:
(b) for the presentation

For is the correct preposition in this sentence. Four means the number, while for is used as a connecting word or preposition and on rare occasions as a conjunction as well. In this sentence, the use of four is incorrect as there is no numerical value involved.


3)   In the sentence given below a part is underlined. Choose the most suitable option that can replace the underlined part.

He appeared to be unaware about how to see the human resources logjam at the company office.


a. How to approach
b. How to mend
c. How to break
d. How to meet
Answer  Explanation 

ANSWER: How to break

Explanation:
Since it is a logjam, it must be broken so (c) is the correct answer. Logjams cannot be mended, approached or met; they can only be eliminated.


4)   There are two sentences. Each sentence has a blank in it. Five options are given below the sentence pair. Choose the option that fits both the blanks.

1. There is no hope __ her heart.
2. He is ___ his office today.


a. Within
b. In
c. Beyond
d. About
Answer  Explanation 

ANSWER: In

Explanation:
In is correct because though hope was be within the heart, he cannot be within an office. Beyond and about are both wrong usage in the two sentences. Therefore, (b) or in is the correct choice.


5)   Complete the following sentences with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

Time and tide wait ___________.


a. For every man
b. For no man
c. For every woman
d. For no woman
Answer  Explanation 

ANSWER: For no man

Explanation:
St Marher (1225) is said to have coined this idiom which means that just like a tide in the ocean waits for no one, time similarly does not wait for anyone. Man here is used in the general sense to refer to humanity.


6)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

a. The managing director
b. in listening to her
c. was not interested
d. explanation about why profits were lessening.


a. abcd
b. abdc
c. acbd
d. bcda
Answer  Explanation 

ANSWER: acbd

Explanation:
“The managing director” is the subject of the sentence not interested in listening is the verb or action part and why profits were lessening forms part of the predicate or latter half of the sentence. The entire sentence therefore reads meaningfully if (c) is chosen.


7)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.
Fear of water:


a. Hydrophobia
b. Zoo-phobia
c. Agoraphobia
d. Arachnophobia
Answer  Explanation 

ANSWER: Hydrophobia

Explanation:
Phobia is derived from Phobos which is a Greek word for fear. While Zoophobia is fear of animals, agoraphobia is fear of crowded places. Arachnophobia is fear of spiders while Hydro means water so Hydrophobia is fear of water. Therefore, (a) is the correct choice.


8)   In the following question, an idiom or proverb has been highlighted. Choose its correct meaning in the given context from the alternatives given below.

She was the shining star in the office when it came to efficiency and punctuality.


a. She was shiny like a star
b. She was as luminescent as a shining star when it came to performance
c. Stars were shining in the office
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: She was as luminescent as a shining star when it came to performance

Explanation:
Just like a star shines in the dark sky, so her performance is excellent enough to outdo everyone else’s. Much like a shining star which spreads its light, she is efficient enough to work with commitment and sincerity as well as timeliness.


9)   Pick the word/phrase most nearly opposite in meaning to the given word.
Mercurial


a. Stable
b. Chemical
c. Emotional
d. Psychological
Answer  Explanation 

ANSWER: Stable

Explanation:
Mercury is a liquid substance used in thermometers because it rises and falls very fast i.e it is reactive. It derives from Mercury, a Greek God and is associated with being extremely reactive. Being psychological or emotional is part of being mercurial. Though mercury is a chemical, it is definitely not stable. Therefore, (a) is the right choice.


10)   Choose the pair of words which have a relationship similar to that between the given pair of words:
Healer : Doctor


a. Pilot: Airhostess
b. Artist: Designer
c. Patient:Doctor
d. Educator: Teacher
Answer  Explanation 

ANSWER: Educator: Teacher

Explanation:
Doctor is a type of healer while pilots and air hostesses are allied professions. Artist and designer are similar professions and educators include professors, lecturers and teachers. Therefore a teacher is a type of educator and (d) is the correct answer.