Daily English Practice Test - Set 1

1)   Pick the word/phrase closest in meaning to the given word:

Succinct


a. Moderate
b. Concise
c. Lengthy
d. Successful
Answer  Explanation 

ANSWER: Concise

Explanation:
Succinct: This means very short and brief. Other words similar in meaning are terse, concise and precise. Succinct is a word which originated in 1400-1500 AD during the late Middle English period.

For example, The presentation was succinct and to the point because the managing director does not like wasting words.


2)   The given sentence have been divided into four parts out of which a part may contain grammatical error. Choose the part which has grammatical error or else choose ‘No error’ as your answer.

They were aware(a)/ that there project (b)/ was not going to meet (c)/ the intended target in time (d).


a. a
b. b
c. c
d. d
e. No error
Answer  Explanation 

ANSWER: b

Explanation:
(b) that their project.
Their is a possessive pronoun while there indicates location or place and/or existence. For example: It was their choice (i.e an option which they have)/ He was there all the time (there means to be present in a particular location or place).


3)   In the sentence given below a part is underlined. Choose the most suitable option that can replace the underlined part.

There is less need to prepare a presentation, as the clients will not be coming today.


a. hardly any
b. no
c. very little
d. somewhat
Answer  Explanation 

ANSWER: hardly any

Explanation:
Less need = hardly any. No need would imply no requirement while very little has a positive meaning and the sentence does not. Somewhat is not right because it does not match the usage in the sentence.


4)   There are two sentences. Each sentence has a blank in it. Five options are given below the sentence pair. Choose the option that fits both the blanks.

1.The currency trading session ______ eventually expire.
2.His boss ______ give him a raise


a. May
b. Will
c. Has
d. Wants
Answer  Explanation 

ANSWER: Will

Explanation:
Will is the correct choice. Currency trading session has to expire sooner or later (use of the world eventually indicates this) therefore may cannot be used. Both may and will can be used for the second sentence, however each is different in meaning. Will implies positive indication raise is to be given while may indicates lack of certainty.


5)   Complete the following sentences with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

________________ should not throw stones.


a. People in glass houses
b. People in crystal houses
c. People in ice houses
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: People in glass houses

Explanation:
People in glass houses should not throw stones. (this is an “idiom” or commonly used phrase in the English language). Writer Geoffrey Chaucer was the first person to use this phrase in the English language in his work “Troilus”


6)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

a. I was certain
b. the management meeting.
c. be allowed to attend
d. that subordinates would not

Correct Sequence:


a. abcd
b. abdc
c. adcb
d. bcda
Answer  Explanation 

ANSWER: adcb

Explanation:
Subordinates forms the subject of the sentence while management meeting is the predicate (latter part of the sentence). Some action is required to connect the subject to the predicate which in this case is a verb( would not be allowed to attend). Hence the correct sequence is “adcb”.


7)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

A word indicating medicines that have no biological value yet create an impact because of psychological reasons.


a. Albedo
b. Tornado
c. Placebo
d. Albino
Answer  Explanation 

ANSWER: Placebo

Explanation:
Placebo refers to medicines that have no biological properties and are simply given to make the patient believe he/she is being given medication. Placebos like sweet sugar pills are a substitute for real medicine. They are effective because they impact the mind rather than the body.


8)   In the following question, an idiom or proverb has been underlined. Choose its correct meaning in the given context from the alternatives given below.

She was scared to death when she realised she had selected the wrong slide for the company presentation.


a. She actually died from fear
b. She suffered extreme death-like fear
c. She felt death was frightening
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: She suffered extreme death-like fear

Explanation:
A frightening experience like death has been used to express how she felt when she chose the wrong slide for a presentation before her work colleagues.


9)   Pick the world exactly opposite in meaning to the given word:

Industrious


a. Agricultural
b. Manufacturing
c. Lethargic
d. Bored
Answer  Explanation 

ANSWER: Lethargic

Explanation:
The correct choice is (c) or lethargic because industrious means someone who works very hard/ puts in a lot of effort for instance, Mary was lethargic while Jenny was efficient and industrious. Agricultural is the opposite of industrial, not industrious. Manufacturing is a type of industry while bored means monotony, which has no relation to industrious.


10)   Choose the pair of words which have a relationship similar to that between the given pair of words:

Stench: Fragrance


a. Sound: Clap
b. Sound: Silence
c. Sound: Chatter
d. Sound: Noise
Answer  Explanation 

ANSWER: Sound: Silence

Explanation:
Silence is the opposite of sound while clap, chatter and noise are all forms of sound that can be heard. Stench is the opposite of fragrance therefore the correct choice is (b).