Daily English Practice Test Set - 10

1)   In the sentence given below, replace the underlined part with its alternate meaning. If the sentence is correct as it is, mark (d) i.e. “None of these” as the answer.

Kiran was in high spirits, when he was called upon the stage to deliver his speech.


a. was very cheerful
b. was highly depressed
c. was deeply engrossed in thoughts
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: was very cheerful

Explanation:
' in high spirits ' means he was in a very happy state of mind or was very cheerful.


2)   In the sentence given below, replace the phrase underlined to make the sentence grammatically correct. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e. “No correction required” as the answer.

Although she (1)/ is handicapped (2)/ but she (3)/ can run fast.(4)


a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. No correction required
Answer  Explanation 

ANSWER: 3

Explanation:
In this sentence, 'but she' is the mistake.
Correct form: Although she is handicapped yet she can run fast.
Two contrary qualities of a subject can be expressed using the conjunction 'Although ----- yet'
The given statement can also be written as :

1) Although she is handicapped, she can run fast.
2) Though she is handicapped, she can run fast.

Here, the word 'yet' can be replaced by simply using a comma after the word handicapped.
The word 'although' can also be replaced by 'though'

But always remember, 'Although' is always followed by the word 'yet' and not by the word 'but'.


3)   Select the most effective word/word-group from the given options to fill in the blank and complete each sentence meaningfully.

The boy was about to park his bicycle, when a passing vehicle _________ him down.


a. pushed
b. threw
c. knocked
d. kicked
Answer  Explanation 

ANSWER: knocked

Explanation:
The boy was about to park his bicycle, when a passing vehicle knocked him down.

Option (a) 'push' lacks the force of a passing 'vehicle'
Option (b), (d) The word 'threw' and kicked are generally used when it is the act of a person. But here, the boy fell down due to a passing vehicle. Hence, it is irrelevant.
Option (c) 'knocked' is the most appropriate word. 'Knocked him down' means to hit or push someone accidentally.


4)   Choose one word which can meaningfully replace the underlined words in both the sentences without changing the meaning of original sentences.

I. As a fearless defender, he always inspired confidence in his goalkeeper.
II. The party shall win if you support my candidature.


a. prop
b. back
c. crutch
d. endorse
Answer  Explanation 

ANSWER: back

Explanation:
I) As a fearless defender, he always inspired confidence in his goalkeeper.
II) The party shall win if you support my candidature.

Here, 'defender' is a noun and 'support' is a verb.
Option (a) 'prop' means 'support' but it does not mean 'defender'.
Option (b) 'back' as noun means 'defender' (in football, hockey etc.) and as a verb means 'support'.
Hence, the correct option is 'back.
Option (c), (d) crutch and endorse cannot replace the underlined words in both the sentences.


5)   Pick out the word closest in meaning to the given word:

EVADE


a. avoid
b. imitate
c. grave
d. harass
Answer  Explanation 

ANSWER: avoid

Explanation:
The meaning of other words are:

imitate – reflect, duplicate, etc.
grave – serious, calm, etc
harass – trouble, tease, etc.

Example in a sentence: Clever people always evade the unnecessary arguments.


6)   Pick the word/phrase which is most nearly opposite in meaning.

VERSATILE


a. untalented
b. adaptable
c. veracity
d. sober
Answer  Explanation 

ANSWER: untalented

Explanation:
The word versatile means adaptable, varied, skilled, talented, etc

The meanings of other words are:

veracity – reality, honesty, etc.
sober – serious, calm, sedate, etc.

Example in a sentence: No matter how versatile you are into sports, but you are the best in dance.


7)   In the following questions, write a single word which can be replaced with the key sentence.

An examination of a dead body is called as


a. Amputate
b. Autopsy
c. Morgue
d. Crusade
Answer  Explanation 

ANSWER: Autopsy

Explanation:
The meanings of other words are:

Amputate - To cut off an infected part of a person's body
Autopsy - An examination of a dead body
Morgue - A place where dead bodies of victims or accidents are kept for identification.
Crusade - A religious war.


8)   Rearrange the following parts (1, 2, 3 and 4) in proper sequence to obtain a correct sentence.

1. be, not what
2. always be
3. whom you want to
4. others want to see


a. 1, 2, 4, 3
b. 3, 4, 2, 1
c. 2, 3, 1, 4
d. 4, 3, 1, 2
Answer  Explanation 

ANSWER: 2, 3, 1, 4

Explanation:
The correct option is (c) 2, 3, 1, 4

Correct sequence: Always be whom you want to be, not what others want to see.


9)   Choose the pair of words which have a similar relationship to that between the given pair of words:

Telephones : Buzz


a. Trumpets : Blare
b. Coins : clinks
c. Woods : chatter
d. Thunder : Creak
Answer  Explanation 

ANSWER: Trumpets : Blare

Explanation:
The relation given above is between the noun subjects and sounds made by them.

Coins : Jingle
Woods : Crackle
Thunder : Rumbles
Chains : Clank
Teeth : Chatter
A coin : clinks


10)   Choose correct pair of words in the same order to fill in the blank spaces and make the sentence meaningful.

We can ________ breakfast in a 5-star hotel, but we _________ street food.


a. decide, liked
b. afford, prefer
c. plan, enjoyed
d. aspire, commute
Answer  Explanation 

ANSWER: afford, prefer

Explanation:
Option a) decide and liked are irrelevant and add no meaning to the sentence.
Option b) 'afford' and 'prefer' are relevant and make the sentence meaningful
Option c) plan and enjoyed are also irrelevant because 'we can plan' says that they still have to plan and the word 'enjoyed' says that they have already enjoyed. This makes no sense.
Option d) The words aspire and hope do not fit in the given context.