Daily English Practice Test - Set 6

1)   Pick the word/phrase closest in meaning to the given word:

Rubicund


a. Hated
b. Colourless
c. Open
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: None of the above

Explanation:
Rubicund means healthy or strong. The opposite of this could be: sick, ill, pallid, weak, thin. However, hated is a verb while colourless refers to the absence of a shade. The opposite of open is close. The correct choice is (d)
Sentence:
Rubicund: He was a rubicund man who rarely suffered from any diseases.


2)   The given sentence have been divided into parts out of which a part may contain grammatical error. Choose the part which has grammatical error or else choose ‘No error’ as your answer.
Which photograph (a)/ was lying there(b)/ before Radha came (c)/ into the room? (d).


a. a
b. b
c. c
d. d
e. No error
Answer  Explanation 

ANSWER: a

Explanation:
Whose is used for living persons and which is used for inanimate objects. Obviously the photo belongs to/is of a person and not a lifeless object. Therefore, which should not be used here.
Incorrect Sentence: Which photograph was lying there before Radha came into the room?
Correct Sentence: Whose photograph was lying there before Radha came into the room?


3)   In the sentence given below a part is underlined and for that part options are given. Choose the most suitable option that can replace the underlined part.

The poor villagers had said they did not know how to use the solar powered pump, because of lack of knowledge right now.


a. have been saying
b. has said
c. has been saying
d. No improvement
Answer  Explanation 

ANSWER: have been saying

Explanation:
Answer is “have been saying “ because this is the correct form (continuous) of the tense. The villagers have been doing this action. Had implies an action that had happened in the past, though the sentence clearly indicates the act of expressing is a present action.


4)   There are two sentences. Each sentence has a blank in it. Five options are given below the sentence pair. Choose the option that fits both the blanks.

1. Her husband died 10 years ago; she has been living as a _______ since then.
2. The unhappy _______ was left with no option but to sell her jewellery to support her family, after he died.


a. widower
b. widow
c. celibate
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: widow

Explanation:
The correct term for a person whose husband is dead is widow. This makes it the right choice for sentence 1. Sentence 2 is also about a male figure dying and the only options that are for female are widow and celibate. But widow is the correct term among the two choices. The right answer is (b).


5)   Complete the following sentences with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

We knew we should not ________ at the party, but we could not help it as the case was so interesting.


a. talk loudly
b. talk shop
c. talk incessantly
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: talk shop

Explanation:
“talk shop” is the right option because talking incessantly or loudly at a party is not odd behaviour, but talking about a professional case in an informal setting is. Choice (b) is correct.


6)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

A. I wanted to tell her
B. not to talk to him
C. not listen to me.
D. but she would


a. abcd
b. abdc
c. adbc
d. bcad
Answer  Explanation 

ANSWER: abdc

Explanation:
The correct answer is (b) because she would not listen to him, so he could not talk to her. The correct sequence is adbc.


7)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

A house where an Eskimo lives.


a. dower
b. hamlet
c. village
d. igloo
Answer  Explanation 

ANSWER: igloo

Explanation:
Igloo is the right term. Hamlet is another word for village. (d) is the correct answer


8)   In the following question, an idiom or proverb has been highlighted. Choose its correct meaning in the given context from the alternatives given below.
She played a cat and mouse game with all her boyfriends.


a. She played a game
b. She had a cat
c. Her boyfriends gave her cats and mice
d. She played like a cat with her boyfriends who were all mice
Answer  Explanation 

ANSWER: She played a game

Explanation:
Choice (a) is the most accurate. The idiom “ a cat and mouse game” means to play a trick or a low blow to someone.


9)   Pick the word/phrase most nearly opposite in meaning.

Solar


a. Lunar
b. Eclipse
c. Sun
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Lunar

Explanation:
(a) is the right choice; lunar is the exact opposite of solar.
Sample sentence: The solar eclipse was a more impressive sight; no one wants to see a lunar phenomenon like an eclipse of the moon.


10)   Choose the pair of words which have a relationship similar to that between the given pair of words:

Swing: Park


a. Chimney: House
b. Bed: Furniture
c. Bed: Room
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Bed: Room

Explanation:
A swing is a type of object found in a park whereas a bed is found in a room. The correct choice is (c).