Daily English Practice Test - Set 8

1)   In the sentence given below, replace the phrase underlined to make the sentence grammatically correct. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e. “No error” as the answer.

1. She has been working off and on for several months to complete the project.


a. regularly
b. on and off
c. on or off
d. on and of
e. No error
Answer  Explanation 

ANSWER: No error

Explanation:
'Off and on' and option (3) 'on and off' both mean 'occasionally and not continuously'. Hence, the given sentence is correct.
Of and off have different meanings and are to be used appropriately according to the situation. Of is usually used to show belongingness.
Example:
1) John ran off quickly to catch the bus.
2) A story of cats.


2)   The given sentence has been divided into 4 parts out of which a part may contain grammatical error. Select the part having grammatical error as answer else mark option 'e' i.e. (No correction required)' as the answer.

The Bill was (1) / pushed through Lok Sabha (2) / in spite of opposition (3) / but for little modification. (4).


a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. No correction required
Answer  Explanation 

ANSWER: 4

Explanation:
'The Bill was pushed through Lok Sabha inspite of opposition but with some modification.' or 'opposition and with little modification'.
The latter means 'with almost no modification'.
Little means no, a little means some, somewhat etc.
For e. g.
“The boy had little money to buy lunch” means “The boy had no money to buy lunch”
“The boy had a little money to buy lunch” means “The boy has some money to buy lunch”


3)   Select the most effective word from the options given below to fill in the blank and complete the sentence meaningfully.

The present __________ green forest of the area is a far cry from the dirty, foul smelling landfill that it was a decade ago.


a. blue
b. complete
c. beautiful
d. quiet
e. lush
Answer  Explanation 

ANSWER: lush

Explanation:
The present lush green forest of the area is a far cry from the dirty, foul smelling landfill that it was a decade ago.
The options blue, complete and quite are irrelevant and do not make the sentence meaningful.

The confusion can be between the words beautiful & lush.

'Beautiful' does make the sentence meaningful but the contrast of the green forest of the area in the sentence is a dirty, foul smelling landfill that demands a more appropriate and enhancing adjective.

'lush' when used of nature, plants, trees, gardens, forests, etc. means 'rich', 'verdant' (green). Hence, lush is the appropriate word to be used for a green forest, grass, garden etc.


4)   Choose one word which can meaningfully replace the underlined words in both the sentences without changing the meaning of original sentences.


1. Teachers understanding of the English subject was really good.
2. The mother had to hold on to the door-handle with all her strength to get the baby out.


a. pull
b. grasp
c. seize
d. compass
Answer  Explanation 

ANSWER: grasp

Explanation:
Here, 'understanding' is a noun and 'hold' a verb.
Of these 'grasp' as a noun means 'understanding' and as a verb means 'hold' or 'hold on to'. Hence, it can replace 'understanding' in (1) and 'hold on to' in (2).
Pull, seize and compass are irrelevant and do not complete both the sentences meaningfully.
Therefore, the sentences can be written as:
(I) Teachers grasp of the English subject was really good.
(II) The mother had to grasp the door-handle with all her strength to get the baby out.


5)   Pick the word/phrase which is most nearly opposite in meaning.

MEEK


a. soft
b. humble
c. tolerant
d. modest
e. strong
Answer  Explanation 

ANSWER: strong

Explanation:
The words (soft, humble, tolerant and modest) and MEEK are similar in meaning. Hence, the opposite word is strong.

Sentence:
“Do you want me to click the photo?” she asked in a meek, questioning voice.


6)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

'General pardon of political offenders' is also called as ________.


a. Amnesty
b. Despotism
c. Autocracy
d. Magnanimity
Answer  Explanation 

ANSWER: Amnesty

Explanation:
The meanings of the words are given below:

Amnesty : General pardon of political offenders.
Despotism : It is a form of government in which a single entity rules with absolute power.
Autocracy : A government which is run by a dictator.
Magnanimity : Having generous and kind nature.


7)   Pick out the word closest in meaning to the given word:

SPLENDOUR


a. performance
b. propose
c. grandeur
d. exposition
e. contribute
Answer  Explanation 

ANSWER: grandeur

Explanation:
Splendour or grandeur means beauty, glory, brilliance, glory, etc.
Example in a sentence : The splendour of Taj Mahal awed us into silence.

The meanings of other words are:
performance – conduct
propose – request, nominate
exposition – explanation
contribute – grant


8)   Rearrange the following parts (1, 2, 3 and 4) in proper sequence to obtain a correct sentence.

1. its best
2. is simply
3. science
4. the common sense at


a. 1, 2, 4, 3
b. 4, 2, 1, 3
c. 2, 3, 4, 1
d. 3, 2, 4, 1
Answer  Explanation 

ANSWER: 3, 2, 4, 1

Explanation:
The correct option is (d) 3,2,4,1.
Science is simply the common sense at its best.
The order of remaining options (a, b, c) cannot make a meaningful sentence.


9)   Choose the pair of words which have a similar relationship to that between the given pair of words:

Stabilizer : Refrigerator


a. computer : laptop
b. axle : motorbike
c. regulator : fan
d. wheel : car
Answer  Explanation 

ANSWER: regulator : fan

Explanation:
Stabilizers feed constant voltage current to electrical gadgets like refrigerators and protect them from damage due to voltage fluctuations. It is not a part of refrigerator but is used to protect it.
Option c) Similarly, regulator is not a part of fan but it only increases or decreases the speed of fan.
Option a) Computer or laptop are different and are independent.
Option b), d) axle is a part of motorbike and wheel is a part of car.
Hence, the correct option is (c)


10)   Choose correct pair of words in the same order to fill in the blank spaces and make the sentence meaningful.

Mothers _________ led her child on the _____ track.


a. bewilderment, appropriate
b. predicament, proper
c. ignorance, wrong
d. agony, funny
Answer  Explanation 

ANSWER: ignorance, wrong

Explanation:
Mothers ignorance led her child on the wrong track.
In option (a) – The word 'bewilderment' means 'confused state of mind' and appropriate means 'correct'. Hence, it is irrelevant in the given context.
In option (b) – The word 'predicament' means dangerous situation and 'proper' means the right thing. Hence, the words 'predicament and proper' cannot be used in the blank spaces, because it makes no sense.
In option (c) – The word ignorance and wrong, add proper meaning to the sentence and make it meaningful.
Option (d) Agony means hurt which doesn't go well with funny. Hence it is irrelevant.