Information Theory & Coding Techniques Test Set 1

1)   In discrete memoryless source, the current letter produced by a source is statistically independent of _____

a. Past output
b. Future output
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which coding terminology deals with the inverse operation of assigned words of second language corresponding to the words in the first language?

a. Enciphering
b. Deciphering
c. Codeword
d. Codebook
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Deciphering

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Huffman coding technique is adopted for constructing the source code with ________ redundancy.

a. Maximum
b. Constant
c. Minimum
d. Unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Minimum

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which bitmap file format/s support/s the Run Length Encoding (RLE)?

a. TIFF
b. BMP
c. PCX
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In dictionary techniques for data compaction, which approach of building dictionary is used for the prior knowledge of probability of the frequently occurring patterns?

a. Static Dictionary
b. Adaptive Dictionary
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Static Dictionary

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which type of channel does not represent any correlation between input and output symbols?

a. Noiseless Channel
b. Lossless Channel
c. Useless Channel
d. Deterministic Channel
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Useless Channel

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In digital communication system, smaller the code rate, _________are the redundant bits.

a. less
b. more
c. equal
d. unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: more

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In channel coding theorem, channel capacity decides the _________permissible rate at which error free transmission is possible.

a. Maximum
b. Minimum
c. Constant
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Maximum

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   If the channel is bandlimited to 6 kHz & signal to noise ratio is 16, what would be the capacity of channel?

a. 15.15 kbps
b. 24.74 kbps
c. 30.12 kbps
d. 52.18 kbps
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 24.74 kbps

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   According to Shannon's second theorem, it is not feasible to transmit information over the channel with ______error probability, although by using any coding technique.

a. small
b. large
c. stable
d. unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: small

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Which among the following is/are the essential condition/s for a good error control coding technique?

a. Faster coding & decoding methods
b. Better error correcting capability
c. Maximum transfer of information in bits/sec
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Which among the following represents the code in which codewords consists of message bits and parity bits separately?

a. Block Codes
b. Systematic Codes
c. Code Rate
d. Hamming Distance
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Systematic Codes

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   In a linear code, the minimum Hamming distance between any two code words is ______minimum weight of any non-zero code word.

a. Less than
b. Greater than
c. Equal to
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Equal to

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Basically, Galois field consists of ______ number of elements.

a. Finite
b. Infinite
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Finite

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   The minimum distance of linear block code (dmin) is equal to minimum number of rows or columns of HT, whose _____ is equal to zero vector.

a. sum
b. difference
c. product
d. divison
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: sum

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   According to linearity property, the ________ of two code words in a cyclic code is also a valid code word.

a. sum
b. difference
c. product
d. division
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: sum

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   What is the value of leading coefficient of a monic polynomial?

a. 0.5
b. 1
c. 4
d. 16
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   While decoding the cyclic code, if the received code word is similar as transmitted code word, then r(x) mod g(x) is equal to _________

a. Zero
b. Unity
c. Infinity
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Zero

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   In decoding of cyclic code, which among the following is also regarded as 'Syndrome Polynomial'?

a. Generator Polynomial
b. Received code word Polynomial
c. Quotient Polynomial
d. Remainder Polynomial
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Remainder Polynomial

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   For designing of (4,1) cyclic repetition code, what would be the order of the generator polynomial g(x)?

a. 1
b. 3
c. 4
d. 5
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   For (n,k) binary BCH code, how are the parity check bits (n – k) specified?

a. m + tc
b. m - tc
c. mtc
d. m/tc
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: mtc

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   BCH codes exhibit the multiple error correcting capability with the provision of selecting _________.

a. Alphabet size
b. Block length
c. Code rates
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   Generally, a primitive polynomial of degree 'm' is an irreducible polynomial in such a way that it is a factor of xn + 1, where 'n' = ______

a. 2m - 1
b. m/n - 1
c. (m+1) /2
d. m-n-1
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2m - 1

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   In minimal polynomial, _______degree polynomial is present with coefficients in the basefield along with the zeros in extension field.

a. largest
b. constant
c. smallest
d. unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: smallest

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   Which type of ARQ system introduces the transmission delay between the transmitter and receiver before the reception of frame at receiver for the purpose of error detection?

a. Go-back-N ARQ
b. Selective Repeat ARQ
c. Stop-and-Wait ARQ
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Stop-and-Wait ARQ

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   At any given time, the output of an encoder depends on ______

a. Past input
b. Present input
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   While representing the convolutional code by (n,k,m), what does 'm' signify or represent in it?

a. Coded bits
b. Message bits
c. Memory order
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Memory order

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   During the shifting of bits in an encoder, how are the transitions in the states represented?

a. By lines
b. By circles
c. By summers
d. By squares
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: By lines

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   In Viterbi's algorithm, which metric is adopted for decision making?

a. Hamming distance
b. Galois Field
c. Hamming bound
d. Parity-check
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Hamming distance

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   In Viterbi's algorithm, the selected paths are regarded as __________

a. survivors
b. defenders
c. destroyers
d. carriers
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: survivors

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   For a baseband system with transmission rate 'rs' symbols/sec, what would be the required bandwidth?

a. rs / 2 Hz
b. rs / 4 Hz
c. rs / 8 Hz
d. rs / 16 Hz
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: rs / 4 Hz

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   For a Gaussian channel of 1 MHz bandwidth with the signal power to noise spectral density ratio of about 104 Hz, what would be the maximum information rate?

a. 12000 bits/sec
b. 14400 bits/sec
c. 28000 bits/sec
d. 32500 bits/sec
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 14400 bits/sec

Explanation:
No explanation is available for this question!


33)   With respect to power-bandwidth trade-off, for reducing the transmit power requirement, the bandwidth needs to be ________.

a. Increased
b. Constant
c. Decreased
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Increased

Explanation:
No explanation is available for this question!


34)   In digital communication system, if both power and bandwidth are limited, then which mechanism/choice is preferred?

a. Power efficient modulation
b. Bandwidth efficient modulation
c. Error control coding
d. Trellis coded modulation
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Error control coding

Explanation:
No explanation is available for this question!


35)   In coding gain & bandwidth of TCM, if the signal energy is kept constant, the ________of constellation reduces the noise margin and results into the degradation of performance.

a. Expansion
b. Compression
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Expansion

Explanation:
No explanation is available for this question!