Mobile Communication Test Questions Set 1

1)   The modulation technique used for mobile communication systems during world war II was

a. Amplitude modulation
b. Frequency modulation
c. ASK
d. FSK
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Frequency modulation

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   ----------- introduced Frequency Modulation for mobile communication systems in 1935.

a. Edwin Armstrong
b. Albert Einstein
c. Galileo Galilei
d. David Bohm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Edwin Armstrong

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The early FM push-to-talk telephone systems were used in

a. Simplex mode
b. Half duplex mode
c. Full duplex mode
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Half duplex mode

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   DECT stands for

a. Digital European Cellular Telex
b. Digitized Emergency Cellular Telephone
c. Digital European Cordless Telephone
d. Digital European Cellular Telephone
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Digital European Cordless Telephone

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   World's first cellular system was developed by

a. Nippon Telephone and Telegraph (NTT)
b. Bellcore and Motorola
c. AT&T Bell Laboratories
d. Qualcomm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Nippon Telephone and Telegraph (NTT)

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Paging systems were based on

a. Simplex systems
b. Half duplex systems
c. Full duplex systems
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Simplex systems

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Paging systems could be used to

a. Send numeric messages
b. Send alphanumeric messages
c. Voice message
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Garage door opener is a

a. Transmitter
b. Receiver
c. Transceiver
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Transmitter

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Carrier frequency of a TV remote control is in the range

a. of Infra red
b. < 100 MHz
c. < 1 GHz
d. < 2 GHz
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: of Infra red

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Half duplex system for communication has

a. Communication in single direction
b. Communication in single direction at a time
c. Communication in both directions at the same time
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Communication in single direction at a time

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   MIN stands for

a. Mobile Identification Number
b. Mobile Internet
c. Mobility In Network
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Mobile Identification Number

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   The process of transferring a mobile station from one base station to another is

a. MSC
b. Roamer
c. Hand off
d. Forward channel
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Hand off

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   PCN is

a. Wireless concept of making calls
b. For receiving calls
c. Irrespective of the location of the user
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   IMT-2000 is a digital mobile system that functions as

a. Pager
b. Cordless
c. Low earth orbit satellites
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   The 2G cellular network uses

a. TDMA/FDD
b. CDMA/FDD
c. Digital modulation formats
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   NADC is a 2G standard for

a. TDMA
b. CDMA
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: TDMA

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   2G CDMA standard - cdma one supports up to

a. 8 users
b. 64 users
c. 32 users
d. 116 users
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 64 users

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   2G standards support

a. Limited internet browsing
b. Short Messaging Service
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The 2G GSM technology uses a carrier separation of

a. 1.25 MHz
b. 200 KHz
c. 30 KHz
d. 300 KHz
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 200 KHz

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   3G W-CDMA is also known as

a. UMTS
b. DECT
c. DCS-1800
d. ETACS
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: UMTS

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   Commonly used mode for 3G networks is

a. TDMA
b. FDMA
c. TDD
d. FDD
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: FDD

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   The minimum spectrum allocation required for W-CDMA is

a. 5MHz
b. 2MHz
c. 500KHz
d. 100KHz
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 5MHz

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   CDMA2000 1xEV provides high speed data access with channel allocation of

a. 5 MHz
b. 50 MHz
c. 1.25 MHz
d. 4 MHz
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1.25 MHz

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   In TD-SDMA, there is a frame of _____milliseconds and the frame is divided into _____ time slots.

a. 5, 7
b. 7, 5
c. 2, 5
d. 5, 2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 5, 7

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   The interference between the neighboring base stations is avoided by

a. Assigning different group of channels
b. Using transmitters with different power level
c. Using different antennas
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Assigning different group of channels

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   Radio capacity may be increased in cellular concept by

a. Increase in radio spectrum
b. Increasing the number of base stations & reusing the channels
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Increasing the number of base stations & reusing the channels

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   The shape of the cellular region for maximum radio coverage is

a. Circular
b. Square
c. Oval
d. Hexagon
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Hexagon

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   Hexagon shape is used for radio coverage for a cell because

a. It uses the maximum area for coverage
b. Fewer number of cells are required
c. It approximates circular radiation pattern
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   Centre excited hexagonal cells use

a. Sectored directional antennas
b. Omni directional antennas
c. Yagi uda antennas
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Omni directional antennas

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   Spectrum Efficiency of a cellular network is

a. The traffic carried by whole network
b. The traffic carried per cell divided by the bandwidth of the system and the area of a cell
c. Expressed in Erlang /MHz /km2
d. Both b and c
e. Both a and c
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both b and c

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   The advantage of using frequency reuse is

a. Increased capacity
b. Limited spectrum is required
c. Same spectrum may be allocated to other network
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   The strategies acquired for channel assignment are

a. Fixed
b. Dynamic
c. Regular
d. Both a and b
e. Both b and c
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


33)   In a fixed channel assignment strategy, if all the assigned channels are occupied, the call

a. Gets transferred to another cell
b. Gets blocked
c. Is kept on waiting
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Gets blocked

Explanation:
No explanation is available for this question!


34)   In a fixed channel assignment strategy

a. Each cell is assigned a predetermined set of frequencies
b. The call is served by unused channels of the cell
c. The call gets blocked if all the channels of the cell are occupied
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


35)   In a dynamic channel assignment strategy,

a. Voice channels are not permanently assigned
b. The serving base station requests for a channel from MSC
c. MSC allocates the channel according to the predetermined algorithm
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


36)   Advantage of using Dynamic channel assignment is

a. Blocking is reduced
b. Capacity of the system is increased
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


37)   Disadvantage of using Dynamic channel assignment is

a. More storage required
b. Calculations and analysis is increased
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


38)   In Dynamic channel assignment, any channel which is being used in one cell can be reassigned simultaneously to another cell in the system at a reasonable distance.

a. True
b. False


Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: True

Explanation:
No explanation is available for this question!


39)   In Handoff

a. Process of transferring the call to the new base station
b. Transfers the call
c. New channel allocation is done
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


40)   Delay in handoffs is caused due to

a. Week signal conditions
b. High traffic conditions
c. Un availability of the channel
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!