# Model Aptitude questions and answers for placement - Set 7

1)   P, Q, R subscribe Rs. 50,000 for a business. P subscribes Rs. 4000 more than Q and Q Rs. 5000 more than R. Out of a total profit of Rs. 25,000, what will be P's share?

a. Rs. 8400
b. Rs. 10,500
c. Rs. 13,600
d. Rs. 14,700
 Answer  Explanation ANSWER: Rs. 10,500 Explanation: Let amount subscribed for R be x. Therefore, Q = x + 5000 and P = x + 5000 + 4000 = x + 9000So, x + x + 5000 + x + 9000 = 500003x = 36000x = 12000P : Q : R = 21000 : 17000 : 12000 = 21 : 17 : 12P’s share = 25000 X (21/50) = Rs. 10,500

2)   34 men can complete a piece of work in 18 days. In how many days will 17 men complete the same work?

a. 12
b. 18
c. 24
d. 36
e. None of these
 Answer  Explanation ANSWER: 36 Explanation: Let the required number of days be A.Then, Less men, More days (Indirect Proportion)17 : 34 : : 18 : A17 x A = 34 x 18 A = (34 x 18) / 17A = 36

3)   A man can do a piece of work in 4 days, but with the help of his daughter, he can do it in 3 days. In what time can his daughter do it alone?

a. 6 ½ days
b. 7 days
c. 9 ½ days
d. 12 days
 Answer  Explanation ANSWER: 12 days Explanation: Daughter’s 1 day’s work = (1/3 – 1/4) = 1/12Daughter alone can do the work in 12/1 = 12 days

4)   Pipe P can fill a tank in 4 hours, pipe Q in 8 hours and pipe R in 24 hours. If all the pipes are open, in how many hours will the tank be filled?

a. 2 hours
b. 2.4 hours
c. 3 hours
d. 3.5 hours
 Answer  Explanation ANSWER: 2.4 hours Explanation: Part filled by (P + Q + R) in 1 hour = (1/4 + 1/8 + 1/24) = 10/24All the three pipes together will fill the tank = 24/10 = 2.4 hours

5)   A car is running at a speed of 90 kmph. What distance will it cover in 15 second?

a. 100 m
b. 255 m
c. 375 m
d. Cannot be determined
e. None of these
 Answer  Explanation ANSWER: 375 m Explanation: Given : Speed = 108 kmph = (90 x (5/18)) m/sec = 25 m/secDistance covered in 15 second = (25 x 15) m = 375 m.

6)   How long does a train 90 metres long running at the speed of 71 km/hr take to cross a bridge 132 metres in length?

a. 9.8 sec
b. 11.26 sec
c. 12.42 sec
d. 14.3 sec
 Answer  Explanation ANSWER: 11.26 sec Explanation: Speed = (71 x 5/18) m/sec = 19.72 m/secTotal distance covered = (90 + 132) m = 222 m.Required time = (222/19.72) sec = 11.26 sec

7)   A boat running downstream covers a distance of 20 km in 2 hours while for covering the same distance upstream, it takes 5 hours. What is the speed of the boat in still water?

a. 4 km / hr
b. 7 km / hr
c. 8 km / hr
 Answer  Explanation ANSWER: 7 km / hr Explanation: Rate downstream = (20/2) kmph = 10 kmph;Rate upstream = (20/5) kmph = 4 kmphSpeed in still water = 1/2 (10 + 4) kmph = 7 kmph

8)   In how many years, Rs. 200 will produce the same interest @ 5 % as Rs. 900 produce in 2 years @ 3 ½ %?

a. 6.3 years
b. 8.2 years
c. 9 years
d. 12 years
 Answer  Explanation ANSWER: 6.3 years Explanation: P = Rs 900, R = 3 ½ % = 7/2 %, T = 2 years. Therefore, S.I. = PRT/100S.I. = Rs. (900 x 7/2 x 2/100) = Rs. 63Now, P = Rs. 200, S.I. = Rs. 63, R = 5 %Time = ((100 x 63) / (200 x 5) ) years = 6.3 years

9)   What will be the difference between simple interest and compound interest @ 10% per annum on a sum of Rs. 1000 after 3 years?

a. Rs. 31
b. Rs. 32.10
c. Rs. 40.40
d. Rs. 64.10
e. None of these
 Answer  Explanation ANSWER: Rs. 31 Explanation: S.I. = Rs. [(1000 x 10 x 3) / 100] = Rs. 300C.I. = Rs. [1000 x (1 + (10/100))3 - 1000] = Rs. 331Difference = Rs. (331 - 300) = Rs. 31

10)   An employer pays Rs. 30 for each day a worker works, and forfeits Rs. 5 for each day he is idle. At the end of 60 days, a worker gets Rs. 500. For how many days did the worker remain idle?

a. 35
b. 48
c. 52
d. 58
 Answer  Explanation ANSWER: 52 Explanation: Suppose the worker remained idle for m days. Then, he worked for (60 - m) days.30 (60 - m) – 5m = 5001800 – 25m = 50025m = 1300 m = 52 So, the worker remained idle for 52 days.