Model Test Paper for Bank Exams - IBPS, SBI, RRB - Set 2

View Passage

A man is known by the book he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men and one should always live in the best company, whether it be of books or of men.

A good book may be among the best of friends. It is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon in times of adversity or distress. It always receives us with the same kindness; amusing and interesting us in youth, comforting and consoling us in age.

1)   Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

According to the passage, A man may usually be known by the books he reads because


a. His reading habits shows that he is a scholar.
b. The books he reads affect his thinking
c. Books provide him a lot of knowledge
d. His selection of books generally reveals his temperament and character
Answer  Explanation 

ANSWER: His selection of books generally reveals his temperament and character

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

A man is known by the book he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men and one should always live in the best company, whether it be of books or of men.

A good book may be among the best of friends. It is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon in times of adversity or distress. It always receives us with the same kindness; amusing and interesting us in youth, comforting and consoling us in age.

2)   According to the passage, which of the following statements is not true?

a. Good books as well as good men always provide the finest company.
b. A good book never betrays us
c. We have sometimes to be patient with a book as it may bore us.
d. A good book serves as a permanent friend.
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: We have sometimes to be patient with a book as it may bore us.

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

A man is known by the book he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men and one should always live in the best company, whether it be of books or of men.

A good book may be among the best of friends. It is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon in times of adversity or distress. It always receives us with the same kindness; amusing and interesting us in youth, comforting and consoling us in age.

3)   The statement, ‘’ a good book may be among best of friends,’’ in the passage means that

a. there cannot be a better friend than a good book
b. books may be good friends, but not better than good men
c. a good book can be included among the best of friends of mankind.
d. our best friends read the same good books.
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: a good book can be included among the best of friends of mankind.

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

A man is known by the book he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men and one should always live in the best company, whether it be of books or of men.

A good book may be among the best of friends. It is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon in times of adversity or distress. It always receives us with the same kindness; amusing and interesting us in youth, comforting and consoling us in age.

4)   Which of the following is opposite in meaning to the word ‘adversity’ occurring in the passage?

a. happiness
b. prosperity
c. progress
d. misfortune
Answer  Explanation 

ANSWER: prosperity

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

A man is known by the book he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men and one should always live in the best company, whether it be of books or of men.

A good book may be among the best of friends. It is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon in times of adversity or distress. It always receives us with the same kindness; amusing and interesting us in youth, comforting and consoling us in age.

5)   Which of the following would be the most appropriate title for the given passage?

a. Books show the reader’s character
b. Books as man’s abiding friends
c. Books are useful in the youth
d. The importance of books in old age.
Answer  Explanation 

ANSWER: Books as man’s abiding friends

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

“Uncle” said Luke to the old Sean “You seem to be well fed, though I know no one looks after you. Nor have I seen you leave your residence at any time. Tell me how you manage it?”

“Because” Sean replied, “I have a good feed every night at Emperor’s orchard. After dark, I go there myself and pick out enough fruits to last a fortnight.”

Luke proposed to accompany his uncle to the orchard. Though reluctant because of Luke’s habit of euphoric exhibition of extreme excitement, Sean agreed to take him along. At the orchard while Sean hurriedly collected the fruits and left, Luke on the other hand at the sight of unlimited supply of fruits was excited and lifted his voice which brought Emperor’s men immediately to his side. They seized him and mistook him as the sole cause of damage to the orchard. Although Luke reiterated that he was a bird of passage, they pounded him mercilessly before setting him free.

6)   Read the following passage carefully and answer the questions that follow. You must choose your answers out of the four given choices.

Why did Sean leave after collecting the fruits?


a. He feared that the bird’s song would awaken the Emperor
b. To avoid getting caught by Emperor’s men
c. He saw the Emperor’s men approaching
d. He was afraid of the dark
e. He wanted to leave Luke alone
Answer  Explanation 

ANSWER: To avoid getting caught by Emperor’s men

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

“Uncle” said Luke to the old Sean “You seem to be well fed, though I know no one looks after you. Nor have I seen you leave your residence at any time. Tell me how you manage it?”

“Because” Sean replied, “I have a good feed every night at Emperor’s orchard. After dark, I go there myself and pick out enough fruits to last a fortnight.”

Luke proposed to accompany his uncle to the orchard. Though reluctant because of Luke’s habit of euphoric exhibition of extreme excitement, Sean agreed to take him along. At the orchard while Sean hurriedly collected the fruits and left, Luke on the other hand at the sight of unlimited supply of fruits was excited and lifted his voice which brought Emperor’s men immediately to his side. They seized him and mistook him as the sole cause of damage to the orchard. Although Luke reiterated that he was a bird of passage, they pounded him mercilessly before setting him free.

7)   Choose the word which is most nearly the same in meaning as the word “Reluctant” used in the passage.

a. Against
b. Resistant
c. Opposed
d. Disinclined
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Disinclined

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

“Uncle” said Luke to the old Sean “You seem to be well fed, though I know no one looks after you. Nor have I seen you leave your residence at any time. Tell me how you manage it?”

“Because” Sean replied, “I have a good feed every night at Emperor’s orchard. After dark, I go there myself and pick out enough fruits to last a fortnight.”

Luke proposed to accompany his uncle to the orchard. Though reluctant because of Luke’s habit of euphoric exhibition of extreme excitement, Sean agreed to take him along. At the orchard while Sean hurriedly collected the fruits and left, Luke on the other hand at the sight of unlimited supply of fruits was excited and lifted his voice which brought Emperor’s men immediately to his side. They seized him and mistook him as the sole cause of damage to the orchard. Although Luke reiterated that he was a bird of passage, they pounded him mercilessly before setting him free.

8)   How often did Sean visit the orchard?

a. Daily
b. Weekly
c. Once in a month
d. Every day after midnight
e. Never
Answer  Explanation 

ANSWER: Every day after midnight

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

“Uncle” said Luke to the old Sean “You seem to be well fed, though I know no one looks after you. Nor have I seen you leave your residence at any time. Tell me how you manage it?”

“Because” Sean replied, “I have a good feed every night at Emperor’s orchard. After dark, I go there myself and pick out enough fruits to last a fortnight.”

Luke proposed to accompany his uncle to the orchard. Though reluctant because of Luke’s habit of euphoric exhibition of extreme excitement, Sean agreed to take him along. At the orchard while Sean hurriedly collected the fruits and left, Luke on the other hand at the sight of unlimited supply of fruits was excited and lifted his voice which brought Emperor’s men immediately to his side. They seized him and mistook him as the sole cause of damage to the orchard. Although Luke reiterated that he was a bird of passage, they pounded him mercilessly before setting him free.

9)   Which of the following can be inferred from the passage?

a. Luke did not take good care of his uncle
b. Emperor was a wicked man
c. Lack of self-control had put Luke into trouble
d. Luke had a habit of speaking loudly
e. Orchards are meant for the public
Answer  Explanation 

ANSWER: Lack of self-control had put Luke into trouble

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

“Uncle” said Luke to the old Sean “You seem to be well fed, though I know no one looks after you. Nor have I seen you leave your residence at any time. Tell me how you manage it?”

“Because” Sean replied, “I have a good feed every night at Emperor’s orchard. After dark, I go there myself and pick out enough fruits to last a fortnight.”

Luke proposed to accompany his uncle to the orchard. Though reluctant because of Luke’s habit of euphoric exhibition of extreme excitement, Sean agreed to take him along. At the orchard while Sean hurriedly collected the fruits and left, Luke on the other hand at the sight of unlimited supply of fruits was excited and lifted his voice which brought Emperor’s men immediately to his side. They seized him and mistook him as the sole cause of damage to the orchard. Although Luke reiterated that he was a bird of passage, they pounded him mercilessly before setting him free.

10)   What does “bird of passage”; mean in the context of the given passage?

a. There was a bird in the orchard
b. Other people stole from the orchard
c. Emperor knew him personally
d. He did not visit orchard regularly
e. Bird’s song alerted Emperor’s men
Answer  Explanation 

ANSWER: He did not visit orchard regularly

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Choose the word or group of words which is most similar in meaning to the word printed in bold.

Garrulity


a. credulity
b. speciousness
c. Loquaciousness
d. speciousness
Answer  Explanation 

ANSWER: Loquaciousness

Explanation:
Meaning: The use of too many words to express an idea.
Synonyms: Circumlocution, Diffuseness, Verbiage
Antonyms: Brevity, Briefness, Terseness


12)   Pandemonium

a. great joy
b. utter confusion
c. loud noise
d. big crowd
Answer  Explanation 

ANSWER: utter confusion

Explanation:
Meaning: It is a state of noisy, confused activity.
Synonyms: Alarums, Blather, Clatter
Antonyms: Calm, Hush, Quiet


13)   Vicissitude

a. sorrows
b. misfortunes
c. changes
d. surprises
Answer  Explanation 

ANSWER: changes

Explanation:
Meaning: A change of circumstances, typically one that is unwelcome or unpleasant.
Synonyms: Alteration, Change, Transition
Antonyms: Stagnation, Uniformity, Stability


14)   Choose the word or group of words which is most opposite in meaning to the word printed in bold.

Quiescent


a. indifferent
b. weak
c. active
d. responsive
Answer  Explanation 

ANSWER: active

Explanation:
Meaning: Quiescent is being at rest; quiet; still; inactive or motionless.
Synonyms: Idle, Immobile, Dormant
Antonyms: Active, Awake, Lively


15)   Hirsute

a. Shaggy
b. bald
c. erudite
d. glorious
Answer  Explanation 

ANSWER: Shaggy

Explanation:
Meaning: Hirsute is covered with or as if with hair.
Synonyms: Brushy, Fleecy
Antonyms: Bald, Furless, Smooth


16)   Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. If there is no error, mark 5) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

Whenever you speak 1)/ take care that 2)/ others are not 3)/ offended by your words. 4)/ No error 5)


a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 5

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   A free press is not 1)/ a privilege but the 2)/ organic necessity in 3)/ a free society. 4) No error 5)

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 2

Explanation:
Replace ‘the’ with ‘an’ in part 2.

The correct sentence should be:
A free press is not a privilege but an organic necessity in a free society.


18)   Can you 1)/ repair my 2)/ digital-camera until 3)/ Wednesday? 4)/ No error 5)

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 3

Explanation:
Replace ‘until’ with ‘by’.

The correct sentence should be:
Can you repair my digital-camera by Wednesday?


19)   Either Ram 1)/ or Bhuvan forgot 2)/ to take 3)/ their pen. 4)/ No error 5)

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 4

Explanation:
Replace ‘their’ with ‘his’.

The correct sentence should be:
Either Ram or Bhuvan forgot to take his pen.


20)   The economic disparity 1)/ has grown rapid 2)/ in the era of 3)/ globalization. 4)/ No error 5)

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 2

Explanation:
Replace ‘rapid’ with ‘rapidly’.

The correct sentence should be:
The economic disparity has grown rapidly in the era of globalization.


View Passage

A Mumbai-based company said it’s ...(a)... to repay a loan of around ₹4000 crore to a consortium of public sector banks, claiming it ...(b)... a loss of around ₹1500 crore because its vendors took it for a ...(c).... The banks promptly ...(d)... a corporate investigator to get to the bottom of the matter and it turned out to be ...(e)... of fraud.

21)   In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Choose the one that fills the blank numbered 'a' most appropriately.


a. ready
b. eager
c. thinking
d. useless
e. unable
Answer  Explanation 

ANSWER: unable

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

A Mumbai-based company said it’s ...(a)... to repay a loan of around ₹4000 crore to a consortium of public sector banks, claiming it ...(b)... a loss of around ₹1500 crore because its vendors took it for a ...(c).... The banks promptly ...(d)... a corporate investigator to get to the bottom of the matter and it turned out to be ...(e)... of fraud.

22)    In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Choose the one that fills the blank numbered 'b' most appropriately.


a. earned
b. suffered
c. affected
d. met
e. relieved
Answer  Explanation 

ANSWER: suffered

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

A Mumbai-based company said it’s ...(a)... to repay a loan of around ₹4000 crore to a consortium of public sector banks, claiming it ...(b)... a loss of around ₹1500 crore because its vendors took it for a ...(c).... The banks promptly ...(d)... a corporate investigator to get to the bottom of the matter and it turned out to be ...(e)... of fraud.

23)   In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Choose the one that fills the blank numbered 'c' most appropriately.


a. ride
b. pleasure
c. journey
d. run
e. business
Answer  Explanation 

ANSWER: ride

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

A Mumbai-based company said it’s ...(a)... to repay a loan of around ₹4000 crore to a consortium of public sector banks, claiming it ...(b)... a loss of around ₹1500 crore because its vendors took it for a ...(c).... The banks promptly ...(d)... a corporate investigator to get to the bottom of the matter and it turned out to be ...(e)... of fraud.

24)   In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Choose the one that fills the blank numbered 'd' most appropriately.


a. purchased
b. drafted
c. hired
d. promised
e. obtained
Answer  Explanation 

ANSWER: hired

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

A Mumbai-based company said it’s ...(a)... to repay a loan of around ₹4000 crore to a consortium of public sector banks, claiming it ...(b)... a loss of around ₹1500 crore because its vendors took it for a ...(c).... The banks promptly ...(d)... a corporate investigator to get to the bottom of the matter and it turned out to be ...(e)... of fraud.

25)   In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Choose the one that fills the blank numbered 'e' most appropriately.


a. story
b. result
c. case
d. medium
e. reason
Answer  Explanation 

ANSWER: case

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

(A) Thus, you have no choice but to give your resume an attractive physical arrangement.

(B) The attractiveness of your resume will say as much about you as the words.

(C) Designing the resume for eye appeal is no routine matter.

(D) Your objective is to design an arrangement of type and space that appeals to the eye.

(E) There is no best arrangement, but a good procedure is to approach the task as graphic designer would.

26)   Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement?


a. A
b. B
c. C
d. D
e. E
Answer  Explanation 

ANSWER: E

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

(A) Thus, you have no choice but to give your resume an attractive physical arrangement.

(B) The attractiveness of your resume will say as much about you as the words.

(C) Designing the resume for eye appeal is no routine matter.

(D) Your objective is to design an arrangement of type and space that appeals to the eye.

(E) There is no best arrangement, but a good procedure is to approach the task as graphic designer would.

27)   Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?

a. A
b. B
c. C
d. D
e. E
Answer  Explanation 

ANSWER: D

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

(A) Thus, you have no choice but to give your resume an attractive physical arrangement.

(B) The attractiveness of your resume will say as much about you as the words.

(C) Designing the resume for eye appeal is no routine matter.

(D) Your objective is to design an arrangement of type and space that appeals to the eye.

(E) There is no best arrangement, but a good procedure is to approach the task as graphic designer would.

28)   Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?

a. A
b. B
c. C
d. D
e. E
Answer  Explanation 

ANSWER: B

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

(A) Thus, you have no choice but to give your resume an attractive physical arrangement.

(B) The attractiveness of your resume will say as much about you as the words.

(C) Designing the resume for eye appeal is no routine matter.

(D) Your objective is to design an arrangement of type and space that appeals to the eye.

(E) There is no best arrangement, but a good procedure is to approach the task as graphic designer would.

29)   Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?

a. A
b. B
c. C
d. D
e. E
Answer  Explanation 

ANSWER: C

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

(A) Thus, you have no choice but to give your resume an attractive physical arrangement.

(B) The attractiveness of your resume will say as much about you as the words.

(C) Designing the resume for eye appeal is no routine matter.

(D) Your objective is to design an arrangement of type and space that appeals to the eye.

(E) There is no best arrangement, but a good procedure is to approach the task as graphic designer would.

30)   Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?

a. A
b. B
c. C
d. D
e. E
Answer  Explanation 

ANSWER: A

Explanation:
The correct sequence should be: BCEDA