Optical Fiber Communication Test Questions Set - 1

1)   In an optical fiber communication system, which among the following is not a typical transmitter function?

a. Coding for error protection
b. Decoding of input data
c. Electrical to optical conversion
d. Recoding to match output standard
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Recoding to match output standard

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which among the following is provided by an optical receiver for the regeneration of data signal with minimum error?

a. Photo-diode
b. Signal Processing Circuits
c. Linear Circuitry
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Linear Circuitry

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   For a sine wave, the frequency is represented by the cycles per ______

a. Second
b. Minute
c. Hour
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Second

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which property/ies of PCM stream determine/s the fidelity to original analog signal?

a. Sampling rate
b. Bit depth
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In single-mode fibers, how does the fraction of energy traveling through bound mode appear in the cladding?

a. As a crescent wave
b. As a gibbous wave
c. As an evanescent wave
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: As an evanescent wave

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What is the typical value of refractive index for an ethyl alcohol?

a. 1
b. 1.36
c. 2.6
d. 3.4
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1.36

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   If a light travels in a certain medium and it gets reflected off an optically denser medium with high refractive index, then it is regarded as _______

a. External Reflection
b. Internal Reflection
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: External Reflection

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In an optical fiber, the concept of Numerical aperture is applicable in describing the ability of __________

a. Light Collection
b. Light Scattering
c. Light Dispersion
d. Light Polarization
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Light Collection

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which among the following do/does not support/s the soot formation process?

a. OVPO
b. MCVD
c. PCVD
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: PCVD

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which type of photonic crystal fiber exhibit/s its/their similarity to the periodic crystalline lattice in a semiconductor?

a. Index guiding fiber
b. Photonic bandgap fiber
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Photonic bandgap fiber

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Which type of fiber optic cable has/have its/their core with the size of about 480 μm to 980 μm & made up of polymethylmethacrylate (PMMA)?

a. Glass fiber optic cable
b. Plastic fiber optic cable
c. Plastic clad silica fiber optic cable
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Plastic fiber optic cable

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   In multifiber cable system, which form of outer jacket/s consist/s of polyolefin compounds and are regarded as halogen free?

a. OFNR
b. OFNP
c. LSZH
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: LSZH

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   During the design of FOC system, which among the following reasons is/are responsible for an extrinsic absorption?

a. Atomic defects in the composition of glass
b. Impurity atoms in glass material
c. Basic constituent atoms of fiber material
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Impurity atoms in glass material

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Which among the following represent/s the measure/s to minimize the inhomogenities for Mie scattering reduction?

a. Extrusion Control
b. Increase in relative R.I. difference
c. Removal of imperfections due to glass manufacturing process
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   In Kerr effect, induced index change has its proportionality with respect to _________

a. square of electric field
b. cube of electric field
c. cube root of electric field
d. one-fourth power of electric field
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: square of electric field

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Which among the following is regarded as an inelastic scattering of a photon?

a. Kerr Effect
b. Raman Effect
c. Hall Effect
d. Miller Effect
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Raman Effect

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Which kind/s of misalignment assist/s in the reduction of overlap region in fiber?

a. Angular
b. Longitudinal
c. Lateral
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Lateral

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Which is the correct order of sequential steps for an electric arc fusion technique?

A. Pressing of fiber ends for fusion
B. Application of heat for smoothening of end-surfaces
C. Alignment of broken fiber edges


a. A, B, C
b. B, A, C
c. C, B, A
d. C, A, B
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: C, B, A

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   Which splicing technique involves the alignment and locking of broken fiber edges by means of positioning devices & optical cement?

a. Fusion
b. Mechanical
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Mechanical

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   By using Springroove splicing technique, what is the value of mean insertion loss for multi mode graded index fiber?

a. 0.01
b. 0.03
c. 0.05
d. 0.09
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.05

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   In the fiber optic link, power transfer from one fiber to another and from fiber to detector must take place with _________coupling efficiency.

a. maximum
b. stable
c. minimum
d. unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: maximum

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   In spontaneous emission, the light source in an excited state undergoes the transition to a state with _______

a. Higher energy
b. Moderate energy
c. Lower energy
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Lower energy

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   Which among the following is a key process adopted for the laser beam formation as it undergoes the light amplification?

a. Spontaneous Emission
b. Stimulated Emission
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Stimulated Emission

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   While coupling of LEDs with fiber, on which factor/s does the size of source and lighting angle generated within the semiconductor depend/s?

a. Geometry of die
b. Refractive index of semiconductor
c. Encapsulation Medium
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   Which among the following results in the removal of LED lens interface for achieving high coupling efficiency?

a. Spherical lens
b. Cylindrical lens
c. Integral lens LED
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Integral lens LED

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   For a photo-diode with responsivity of 0.50 A/W & optical power of about 12μW, what would be the value of generated photocurrent?

a. 3 μA
b. 6 μA
c. 9 μA
d. 12 μA
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 6 μA

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   Which component of an optical receiver is a linear frequency shaping filter used for the compensation of signal distortion and Inter Symbol Interference (ISI)?

a. Photodetector
b. Amplifier
c. Equalizer
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Equalizer

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   In digital receivers, which codes are used to designate the sampled analog signals after their quantization into discrete levels?

a. Binary
b. Decimal
c. ASCII
d. Excess-3
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Binary

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   Which feature of an eye-diagram assists in the measurement of additive noise in the signal?

a. Eye opening (height, peak to peak)
b. Eye overshoot/ undershoot
c. Eye width
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Eye opening (height, peak to peak)

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   Which method determines the dispersion limitation of an optical link?

a. Link power budget
b. Rise time budget
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Rise time budget

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   Which phenomenon causes the dynamic line width broadening under the direct modulation of injection current?

a. Modal Noise
b. Mode-partition Noise
c. Frequency Chirping
d. Reflection Noise
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Frequency Chirping

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   Speckle pattern is generated due to interference of nodes from a coherent source especially when the coherence time of source is _________ the intermodal dispersion time in the fiber.

a. Less than
b. Greater than
c. Equal to
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Greater than

Explanation:
No explanation is available for this question!


33)   Which among the following is/are determined by the fiber characterization?

a. Fiber integrity & performance for desired transmission rate
b. Installation practices
c. Service Implementation
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


34)   From the tests carried out in fiber characterization, which among the following measures the total light reflected back to the transmitter caused by the fiber as well as the components like connector pairs and mechanical splices?

a. ORL
b. OTDR
c. LTS
d. PMD
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: ORL

Explanation:
No explanation is available for this question!


35)   In fiber fault location, the equation of length (l) for time difference (t) is expressed as L = ct / 2n1 . Which factor in this equation implies that the light travels a length from source to break point and then through another length on the return trip?

a. L
b. c
c. t
d. 2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2

Explanation:
No explanation is available for this question!