Verbal Ability Test Questions - Set 1

1)   Four pairs of words follow the first pair. Select the pair whose relation most closely matches the first pair.

Talkative: Garrulity


a. Garbled: Distorted
b. Sensitive: Unsusceptible
c. Delinquent: Derelict
d. Gullible: Naiveté
Answer  Explanation 

ANSWER: Gullible: Naiveté

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Four pairs of words follow the first pair. Select the pair whose relation most closely matches the first pair.

Pilot: Cockpit


a. Doctor: Hospital
b. Man: Mammal
c. Dog: Kennel
d. Ammeter: Current
Answer  Explanation 

ANSWER: Doctor: Hospital

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Pick the word/phrase most nearly opposite in meaning.

Tenacious


a. Unyielding
b. Rigid
c. Pliable
d. Inexorable
Answer  Explanation 

ANSWER: Pliable

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Pick the word/phrase most nearly opposite in meaning.

Quandary


a. Predicament
b. Impasse
c. Perplexity
d. Certainty
Answer  Explanation 

ANSWER: Certainty

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In the following question, a part of the sentence has been underlined. Replace the underlined part with the most appropriate choice from the four options provided below. In case no improvement is required, choose the option marked ‘no improvement needed’.

Having given up smoking, he had no utilize of a lighter.


a. use of
b. use for
c. utility
d. no improvement needed
Answer  Explanation 

ANSWER: use for

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In the following question, a part of the sentence has been underlined. Replace the underlined part with the most appropriate choice from the four options provided below. In case no improvement is required, choose the option marked ‘no improvement needed’.

Sudama was true with his friend Krishna.


a. of
b. for
c. to
d. no improvement needed
Answer  Explanation 

ANSWER: to

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Four alternatives are given for the idioms/ phrases underlined in the sentence. Choose the one that best expresses the meaning of the idiom.

She penned her feelings in a letter and posted it to him. Now, the ball was in his court.


a. the final decision rested on him
b. her letter had reached him
c. he had nothing to say
d. he was caught in a trap
Answer  Explanation 

ANSWER: the final decision rested on him

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Four alternatives are given for the idioms/ phrases underlined in the sentence. Choose the one that best expresses the meaning of the idiom.

She was so intimidated by the presence of the school principal that she forgot her memorized lines and started to beat around the bush.


a. to run around a nearby bush in fright
b. to talk indirectly, without coming to the main point
c. to stammer
d. to tap her feet in despair
Answer  Explanation 

ANSWER: to talk indirectly, without coming to the main point

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Four alternatives are given for the idioms/ phrases underlined in the sentence. Choose the one that best expresses the meaning of the idiom.

Ravi shifted into a new house. His new LCD television cost him an arm and a leg.


a. very little
b. was very expensive
c. he hurt himself while carrying in the TV set
d. was fairly priced
Answer  Explanation 

ANSWER: was very expensive

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

A speech delivered without any prior preparation


a. Narration
b. Argument
c. Dialectic
d. Extempore
Answer  Explanation 

ANSWER: Extempore

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

Afternoon nap


a. Reprieve
b. Truce
c. Siesta
d. Respite
Answer  Explanation 

ANSWER: Siesta

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Pick the word/phrase closest in meaning to the given word.

Transitory


a. Frivolous
b. Transient
c. Elusive
d. Resilient
Answer  Explanation 

ANSWER: Transient

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Pick the word/phrase closest in meaning to the given word.

Ductile


a. Unyielding
b. Tractable
c. Irresistible
d. Alluring
Answer  Explanation 

ANSWER: Tractable

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   The question below consists of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) It is not as severely shortened as note-making.
B) Summarising follows note making.
C) If the main points are to be reported we present a summary.
D) The purpose of note-making is usually for one’s own personal reference.


a. ABCD
b. DCAB
c. BCAD
d. BDCA
Answer  Explanation 

ANSWER: BDCA

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

In poor countries….........

A) for cooking
B) local forests are
C) to procure firewood
D) being decimated in order


a. ACBD
b. BDCA
c. BACD
d. DCAB
Answer  Explanation 

ANSWER: BDCA

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

A flawless half moon……

A) perfect blue sky
B) floated in a
C) our goodbyes
D) on the morning we said


a. CBAD
b. CDBA
c. ADCB
d. BADC
Answer  Explanation 

ANSWER: BADC

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

Children who show……

A) their age often turn
B) intelligence far beyond
C) out to be mediocre
D) in adult life


a. ABDC
b. BCDA
c. BACD
d. DBAC
Answer  Explanation 

ANSWER: BACD

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   In the question below some parts of the sentences in the passage are left blank. Fill them with the best alternative.

Soybeans ……. to the legume family. The beans are the …… of the leguminous soybean plants. They can be grown in a variety of soils and in a wide range of ……..

1. (a) adhere
(b) contend
(c) belong
(d) come from

2. (a) seeds
(b) offshoot
(c) fruits
(d) output

3. (a) sunlight
(b) weather
(c) climates
(d) factors


a. 1 - (a), 2 - (b), 3 - (b)
b. 1 - (a), 2 - (b), 3 - (c)
c. 1 - (c), 2 - (a), 3 - (c)
d. 1 - (c), 2 - (b), 3 - (a)
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 - (c), 2 - (a), 3 - (c)

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   Fill in the blanks with the correctly spelled alternative.

This is simply not ………..


a. acceptable
b. acceptible
c. aceptable
d. accepptable
Answer  Explanation 

ANSWER: acceptable

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Fill in the blanks with the correctly spelled alternative.

He admonished her ……....


a. publicaly
b. publicly
c. publically
d. publicily
Answer  Explanation 

ANSWER: publicly

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   The sentence below is divided into three parts. Identify where the error lies. If there is no error, select the option ‘no error’.

Crops are usually growing faster in rainy season than in winter.


a. Crops
b. are usually growing faster
c. in rainy season than in winter
d. no error
Answer  Explanation 

ANSWER: are usually growing faster

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   The sentence below is divided into three parts. Identify where the error lies. If there is no error, select the option ‘no error’.

Several people got on a bus and left to Ramgarh.


a. Several people
b. got on a bus and
c. left to Ramgarh
d. no error
Answer  Explanation 

ANSWER: left to Ramgarh

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   The sentence below is divided into three parts. Identify where the error lies. If there is no error, select the option ‘no error’.

I am happy to had been of assistance.


a. I am happy
b. to had been
c. of assistance
d. no error
Answer  Explanation 

ANSWER: to had been

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   The sentence below is divided into three parts. Identify where the error lies. If there is no error, select the option ‘no error’.

Between you and I, I think the school will run out of money soon.


a. Between you and I
b. I think the school will
c. run out of money soon
d. No error
Answer  Explanation 

ANSWER: Between you and I

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   The question below consists of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) When French painter Jean Dubuffet mooted the concept of ‘art brut’ in the 1940s, the art of the untrained visionary was of minority interest.
B) This genre is described as the art of those who ‘have no right’ to be artists as they have received no formal training, yet show talent and artistic insight.
C) From its almost veiled beginnings, ‘outsider art’, has gradually become the fastest growing area of interest in contemporary art internationally.
D) Their works are a stimulating contrast to a lot of mainstream offerings.


a. DCAB
b. ACBD
c. ABCD
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: ACBD

Explanation:
No explanation is available for this question!