Verbal Ability Test Questions - Set 3

1)   Complete the following sentences with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

My boat was moored ……. an old bathing ghat.


a. besides
b. beside
c. against
d. with
Answer  Explanation 

ANSWER: beside

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Complete the following sentences with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

I looked up and saw a man who seemed half-starved and …………..


a. handsome
b. as cunning as a fox
c. out of fortune
d. extremely agile
Answer  Explanation 

ANSWER: out of fortune

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Pick the word/phrase most nearly opposite in meaning.

Psychosomatic


a. Unneurotic
b. Psychopathic
c. Advanced
d. Uneasy
Answer  Explanation 

ANSWER: Unneurotic

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Pick the word/phrase most nearly opposite in meaning.

Libertine


a. Concupiscent
b. Radical
c. Abandoned
d. Puritan
Answer  Explanation 

ANSWER: Puritan

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In the following question, an idiom or proverb has been highlighted. Choose its correct meaning in the given context from the alternatives given below.

Management tried very hard to convince the shareholders but facts spoke louder than words.


a. Too many facts presented confused the audience
b. The management spoke very little and left the shareholders to understand the facts on their own.
c. The managers spoke so loudly that the audience found it difficult to understand the real facts.
d. The organization was not doing well and it was proven by the facts, though the management kept saying that the organization was doing well
Answer  Explanation 

ANSWER: The organization was not doing well and it was proven by the facts, though the management kept saying that the organization was doing well

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In the following question, an idiom or proverb has been highlighted. Choose its correct meaning in the given context from the alternatives given below.

The parent was lecturing the child on discipline; you could take one look at the child and understand that he was being bored to death.


a. The parent was a boring person
b. The child found the topic of death very boring
c. The child found the father’s lecture on discipline very boring
d. The child thought that discipline was a very boring topic
Answer  Explanation 

ANSWER: The child found the father’s lecture on discipline very boring

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In the following question, three words are alike in some manner. Spot the odd one out.

a. Blue
b. Orange
c. Black
d. Color
Answer  Explanation 

ANSWER: Color

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In the following question, three words are alike in some manner, Spot the odd one out.

a. Rectangle
b. Square
c. Triangle
d. Cone
Answer  Explanation 

ANSWER: Cone

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The given sentence is in active/ passive voice. Change the voice of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

I was surprised to see that he had been beaten black and blue.


a. I was surprised to see he had been beaten black and blue.
b. It surprised me to see that he had been beaten black and blue.
c. It was surprising that he had been beaten black and blue.
d. That he had been beaten black and blue was surprising.
Answer  Explanation 

ANSWER: It surprised me to see that he had been beaten black and blue.

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The given sentence is in active/ passive voice. Change the voice of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

Let him take the oath.


a. Tell him to take the oath.
b. Let the oath be taken by him.
c. The oath needs to be taken by him.
d. He has to take the oath.
Answer  Explanation 

ANSWER: Let the oath be taken by him.

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   The given sentence is in direct/indirect speech. Change the narration. Choose the correct answer from the alternatives below.

He said to me, “ I don’t believe you.”


a. He decided not to believe me.
b. “I don’t believe you’’ he said.
c. He said he not believe me.
d. He told me that he didn’t believe me.
Answer  Explanation 

ANSWER: He told me that he didn’t believe me.

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   The given sentence is in direct/indirect speech. Change the narration. Choose the correct answer from the alternatives below.

He says he is unwell.


a. a) He said, “I am unwell.”
b. b) He says ,”I was unwell.”
c. c) He says, “He was unwell.”
d. d) He said, “I were unwell.”
Answer  Explanation 

ANSWER: a) He said, “I am unwell.”

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below underlined phrase.

He was very rich and yet a man who would not share a penny with anyone.


a. Wastrel
b. Spendthrift
c. Miser
d. Parsimonious
Answer  Explanation 

ANSWER: Miser

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below underlined phrase.

The child talked too much in class. She was talkative.


a. Reserved
b. Garrulous
c. Witty
d. Teacher’s pet
Answer  Explanation 

ANSWER: Garrulous

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Pick the word/phrase closest in meaning to the given word.

Credible


a. Dolorous
b. Implausible
c. Plausible
d. Saintly
Answer  Explanation 

ANSWER: Plausible

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Pick the word/phrase closest in meaning to the given word.

Wretched


a. Satisfactory
b. Woeful
c. Encouraging
d. Inadequate
Answer  Explanation 

ANSWER: Woeful

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

‘You’re obviously wrong, and not for the first time…

A) all by yourself-you needn’t imagine that
B) you’ll have to walk to the nearest garage
C) and because of such foresight
D) I will keep you company


a. DCAB
b. CBAD
c. ABCD
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: CBAD

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

Mrs Dalal had a soft spot for Boori Ma,….

A) occasionally she gave the old woman
B) flavor her stew
C) some ginger paste
D) with which to


a. ABCD
b. DCAB
c. BCAD
d. ACDB
Answer  Explanation 

ANSWER: ACDB

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The question below consists of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) A few minutes later she got up and went to the phone.
B) ‘Who’s speaking?’
C) She knew the number of the police station, and when the man at the other end answered, she cried to him, ‘Quick! Come quick! Patrick’s dead!’
D) ‘Mrs Maloney. Mrs Patrick Maloney.’


a. DCAB
b. ACBD
c. ABCD
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: ACBD

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   The question below consists of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) Unfortunately, the tigers are an endangered species today.
B) India is a country of beautiful birds and animals.
C) The tiger is the national animal.
D) The peacock is the national bird of India.


a. ABCD
b. DCAB
c. BCAD
d. BDCA
Answer  Explanation 

ANSWER: BDCA

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   In the question below some parts of the sentences in the passage are left blank. Fill them with the best alternative.

A ……(1)…. house with broken windows, …….(2)…. verandas, and all the signs of …(3)……… was in front of me.

1. (a) brand new
(b) palatial
(c) huge
(d) stupendous

2. (a) sprawling
(b) gigantic
(c) tumbledown
(d) marbled

3. (a) old age
(b) renovation
(c) dilapidated condition
(d) history


a. 1 - c, 2 - c, 3 - a
b. 1 - a, 2- c, 3 - a
c. 1 - a, 2 - b, 3 - c
d. 1 - c, 2 - b, 3 - a
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 - c, 2 - c, 3 - a

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   Fill in the blanks with the correctly spelled alternative.

I feel sad for the blind beggar. His condition is …….


a. piteous
b. peteous
c. pietous
d. pietable
Answer  Explanation 

ANSWER: piteous

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   Fill in the blanks with the correctly spelled alternative.

He walked about in the empty rooms and refused to talk to anyone at
the party. I found his behavior rather ……..


a. wierd
b. weird
c. weirdo
d. veered
Answer  Explanation 

ANSWER: weird

Explanation:
No explanation is available for this question!