Verbal Analogies test for placement - Questions and Answers

1)   In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of the :: and one word is given on the another side of :: while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words given of the given pair bear. Choose the correct alternative.

Genuine : Authentic :: Mirage : ?


a. Reflection
b. Hideout
c. Illusion
d. Image
Answer  Explanation 

ANSWER: Illusion

Explanation:
The words in each pair are synonyms of each other.


2)   Paw: Cat :: Hoof : ?

a. Horse
b. Lion
c. Lamb
d. Elephant
Answer  Explanation 

ANSWER: Horse

Explanation:
First is the name given to the foot of the second.


3)   Bird: Fly :: Snake : ?

a. Hole
b. Crawl
c. Stroll
d. Clatter
Answer  Explanation 

ANSWER: Crawl

Explanation:
Second is the movement of the first.


4)   Pantry: Store :: Scullery : ?

a. Cook
b. Kitchen
c. Utensils
d. Wash
Answer  Explanation 

ANSWER: Wash

Explanation:
The part of a kitchen used for storing grains, utensils, etc. is called a pantry.

Similarly, part of a kitchen, used for washing utensils, is called a scullery.


5)   Blind: Visual :: Deaf : ?

a. Sound
b. Auditory
c. Hearing
d. Listening
Answer  Explanation 

ANSWER: Auditory

Explanation:
Blind possesses visual defects. Similarly, a deaf has auditory defects.


6)   Coal : Heat :: Wax : ?

a. Light
b. Energy
c. Candle
d. Bee
Answer  Explanation 

ANSWER: Light

Explanation:
First is burnt for producing the second.


7)   Disease : Medicine :: Famine : ?

a. Clouds
b. Rainfall
c. Drought
d. River
Answer  Explanation 

ANSWER: Rainfall

Explanation:
Second helps get rid of first.


8)   Conference: Chairman :: Newspaper : ?

a. Editor
b. Reporter
c. Printer
d. Dealer
Answer  Explanation 

ANSWER: Editor

Explanation:
Chairman is the highest authority in a conference. Similarly, Editor is the highest authority in newspaper agency.


9)   Sports: Logo :: Nation : ?

a. Flag
b. Ruler
c. Anthem
d. Emblem
Answer  Explanation 

ANSWER: Flag

Explanation:
Second is the symbol of the first.


10)   Samkhya : Kapila :: Yoga : ?

a. Jamini
b. Chanakya
c. Gautama
d. Patanjali
Answer  Explanation 

ANSWER: Patanjali

Explanation:
First is the system of philosophy founded by the second.


11)   Anaemia: Blood :: Anarchy : ?

a. Lawlessness
b. Government
c. Monarchy
d. Disorder
Answer  Explanation 

ANSWER: Government

Explanation:
Anaemia is the state of lack of blood. Similarly, Anarchy is the state of lack of government.


12)   Pulp : Paper :: Hemp : ?

a. Rope
b. Yarn
c. Basket
d. Cotton
Answer  Explanation 

ANSWER: Rope

Explanation:
Pulp is the basic raw material used in production of paper. Similarly, hemp is used to make rope.


13)   Milk : Emulsion :: Butter : ?

a. Aerosol
b. Suspension
c. Sol
d. Gel
Answer  Explanation 

ANSWER: Gel

Explanation:
Milk is an emulsion while butter is a gel.


14)   Major is related to Lieutenant as Squadron Leader is related to _____?

a. Flying attendant
b. Captain
c. Flying Officer
d. Pilot Officer
Answer  Explanation 

ANSWER: Flying Officer

Explanation:
Major and Squadron Leader are equivalent ranks in the Army and Air force respectively.

Similarly, Lieutenant and Flying Officer are equivalent.


15)   Writer is related to Reader as Producer is related to _____?

a. Seller
b. Consumer
c. Creator
d. Contractor
Answer  Explanation 

ANSWER: Consumer

Explanation:
Writer writes for the reader. Similarly, producer produces articles for the consumer.


16)   Dwell is related to Denizen as Inherit is related to _____?

a. Acquire
b. Successor
c. Outcast
d. Heir
Answer  Explanation 

ANSWER: Heir

Explanation:
When denizen dwells, he occupies the place. When heir inherits, he occupies the throne.


17)   Gill is related to Lamellae as Lung is related to _____?

a. Ribs
b. Trachea
c. Alveoli
d. Pharynx
Answer  Explanation 

ANSWER: Alveoli

Explanation:
Second is the oxygen absorbing part of the first.


18)   Highbrow is related to Cultivated as Suave is related to _____?

a. Urbane
b. Elegant
c. Stylish
d. Broad-minded
Answer  Explanation 

ANSWER: Urbane

Explanation:
The words in each pair are synonyms of each other.


19)   Annotate is related to Text as Caption is related to _____?

a. Novel
b. Law
c. Film
d. Photograph
Answer  Explanation 

ANSWER: Photograph

Explanation:
First is the comment on the second.


20)   Jade is related to Green as Garnet is related to _____?

a. Blue
b. Red
c. Orange
d. Yellow
Answer  Explanation 

ANSWER: Red

Explanation:
Jade is a green precious stone and Garnet is a red precious stone.


21)   Kindle is related to Burn as Anger is related to _____?

a. Resentful
b. Determined
c. Annoyed
d. Furious
Answer  Explanation 

ANSWER: Furious

Explanation:
Second is of higher intensity than the first.


22)   Labourer is related to Wages as Entrepreneur is related to _____?

a. Loan
b. Interest
c. Profit
d. Taxes
Answer  Explanation 

ANSWER: Profit

Explanation:
First earns in the form of the second.


23)   Vitro is related to Glass as Ligno is related to _____?

a. Marble
b. Rock
c. Wood
d. Metal
Answer  Explanation 

ANSWER: Wood

Explanation:
‘Vitro’ means related to glass and similarly, ‘Ligno’ means related to wood.


24)   Glutton is related to Eat as Garrulous is related to _____?

a. Walk
b. Talk
c. Laugh
d. Travel
Answer  Explanation 

ANSWER: Talk

Explanation:
Glutton is one who eats too much. Similarly, Garrulous is one who talks too much.


25)   Estonia is related to Ruble as Chile is related to _____?

a. Peso
b. Rupee
c. Peseta
d. Dinar
Answer  Explanation 

ANSWER: Peso

Explanation:
Ruble is the currency of Estonia. Similarly, Peso is the currency of Chile.


26)   Author is related to Book as Choreographer is related to _____?

a. Drama
b. Ballet
c. Masque
d. Opera
Answer  Explanation 

ANSWER: Ballet

Explanation:
Author composes the book. Similarly, Choreographer composes the Ballet.