1) The steam engine drive and electric traction drive
a. Both uses electricity for its operation
b. Former do not use electricity at any stage of its operation and later uses electricity for its operation
c. Former uses electricity for its operation and the later one do not use electricity for its operation
d. Both do not use electricity at any stage for its operation
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Both do not use electricity at any stage for its operation
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
2) In a diesel electric traction, if the current in the traction motor increases then the generator field
a. Demagnetizes and voltage decreases
b. Magnetizes and voltage increases
c. Magnetizes and voltage decreases
d. Demagnetizes and voltage increases
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Demagnetizes and voltage decreases
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
3) In diesel electric traction, the torque required from traction work must be
a. Directly proportional to the speed
b. Inversely proportional to the speed
c. Independent of the speed
d. Directly proportional to the square of the speed
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Inversely proportional to the speed
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
4) A trolley bus runs on tyres driven by
a. A DC compound motor
b. A DC series motor
c. An AC series motor
d. An AC shunt motor
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: A DC compound motor
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
5) In tramways,
a. Two drum controllers are employed in series
b. Two drum controllers are employed in parallel
c. Only one drum controller is employed
d. Three drum controller are employed either in parallel or series
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Two drum controllers are employed in parallel
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
6) For running at half of the maximum speed, the batteries of battery electric drive are connected in
a. Parallel
b. Series
c. Series - parallel
d. Drive cannot run at this speed
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Series - parallel
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
7) In diesel electric drive,
a. A diesel engine drives an ac generator
b. Haulage capacity is less
c. Regenerative braking cannot be used
d. All of these
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Regenerative braking cannot be used
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
8) In internal combustion engine drive, a gear box is
a. Required for controlling the torque
b. Required for controlling the speed
c. Required for controlling both speed and torque
d. Not required
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Required for controlling both speed and torque
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
9) The haulage capacity is more for
a. Steam engine system
b. Internal combustion engine drive
c. Battery electric drive
d. None of these
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Steam engine system
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
10) The propulsion of heavy vehicle is called
a. Illumination
b. Electric movement
c. Electric traction
d. Hybrid vehicle
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Electric traction
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|