Mars - General awareness questions on current affairs

1)   Mars was found inhabitable because?

a. It is dry
b. It has been dry for millions of years
c. Both of the above
d. Neither of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both of the above

Explanation:
Mars is the basic target for scientists searching for life outside planet earth. Liquid water is the most important and critical prerequisite for life.

  • But global scientists have found that the Red Planet is incredibly dry and has been so for millions of years
  • More than 3 billion years ago, Mars was wet and habitable
  • Latest research reaffirms just how dry the environment is currently
  • Life is therefore not possible in Mars
  • Scientists examined a cluster of meteorites at Meridiani Planum- just south of the equator and at a same latitude to Gale crater
  • Researchers calculated the chemical weathering rate for Mars and how long it takes for rust to form from metallic iron present in the meteorites
  • Chemical weathering process depends on the presence of water
  • It takes 10 to 10,000 times longer on Mars to reach the same levels of rust formation on dries deserts on earth
  • President day aridity has prevailed in the Red Planet for millions of years


2)   Which state appointed an NBA player as its first ambassador to Mars?

a. Japan
b. China
c. India
d. United States
Answer  Explanation 

ANSWER: China

Explanation:
Just after appointing an ambassador to India, China appointed the first ambassador to Mars to promote the country’s plan to send a spacecraft to Mars by the year 2020.

  • Along with 10 other Chinese celebs, the ambassadors will popularise the space programme, encouraging interest in science and technology among the Chinese youth
  • In April 2016, China launched the plan to send a rover to Mars to explore the red planet
  • The aim is to launch it around 2020
  • China is pursuing a lot into its space program, though India beat them with the mission to Mars in Sept 2014
  • The United States has successfully landed two rovers on Mars while the former Soviet Union and the ESA have also sent missions to the arid planet
  • China’s first attempt to send a satellite to Mars fell apart in 2011


3)   Gullies on Mars similar to the ones on Earth were created by _____________.

a. Liquid flowing water
b. Seasonal variations
c. Temperature change
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: None of the above

Explanation:
Gullies on the surface of Mars were not carved out by flowing water. according to US space agency NASA.

  • Gullies on the surface of Mars are similar to gullies found on the exterior parts of the Earth.
  • Gullies found on the Earth are carved out by flowing water.
  • There is no evidence of water being the cause of gullies found on the Martian surface
  • According to NASA Mars Reconnaissance Orbiter, gullies on Mars appear to light up in different shades
  • Martian gullies are a widespread and common feature on the planet as per observations by MRO High Resolution Imaging Science Experiment camera.
  • These slopes appear in both hemispheres and occur on slopes that face towards the pole.


4)   Recurring slope lines indicate presence of which element on Martian slopes?

a. Water
b. Oxygen
c. Nitrogen
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Water

Explanation:
The recurring slope lineae (Latin for line), dark streaks that change seasonally, on Martian slopes indicate presence of flowing water, as per a new study detailing thousands of such features in the red planet’s largest canyon system.

  • Study investigated these warm season features in the Valles Marineris region near Mars equator.
  • Some sites displayed seasonal flows including isolated peaks and canyon ridges, ground shapes that make it hard to explain the streaks resulting from underground water directly reaching the surface.
  • It is unlikely that shallow ground ice would be present as a source for seasonal melting given the warm temperature in the equatorial canyons, according to researchers.
  • Water pulled from the atmosphere by salts or mechanisms with no flowing water involved remain possible explanations for the features at these sites.
  • These features are called recurring slope lines and since they were discovered in 2011, Martian RSL has become one of the hottest topics in planetary exploration, the strongest proof of liquid water on the Martian surface, even if it is transient.
  • Occurrence of these slope lines in these canyons is much more widespread than previously recognised.
  • They appear as dark lines extending downslope during the warm season, then fading away during the colder part of the year, then repeating the progression


5)   Mars soil is perfect for growing _________, according to scientists.

a. Fruits
b. Vegetables
c. Crops
d. Both b and c
e. All the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both b and c

Explanation:
Vegetables grown on soil in Mars have been found safe for human consumption according to Dutch scientists.

  • In the greenhouses at Wageningen University in the Netherlands, scientists have worked on growing crops in Mars and Moon soil simultants since 2013
  • The first experiment demonstrated that crops could grow on soil simulants with researchers mixing indelible parts of the 2013 plants into the simulant and succeeded to grow 10 different crops
  • Heavy metals such as copper, lead and cadmium present in soils could contaminate the crops
  • In case there are too high levels of heavy metals from the soil absorbed in edible plant parts, crops can become poisonous
  • Wamelink indicated that radishes, peas, rye and tomatoes grown here can be eaten as no dangerous level of Copper, Zn, Fe or lead were found indicating the crops were safe to eat


6)   Scientists have created a detailed map of which planet’s gravity?

a. Saturn
b. Pluto
c. Jupiter
d. Mars
Answer  Explanation 

ANSWER: Mars

Explanation:
Scientists have come up with the most detailed map of Mars gravity to date using data from three NASA spacecraft. This provides a view of the hidden interior of the red planet. New gravity map will aid in future Mars exploration as better knowledge of the gravity anomalies could help mission controllers to be more precise about orbiting into Mars.


7)   Scientists have found that the Red Planet had long lasting lakes and water streams __________ billion years ago.

a. 3.3 to 3.5
b. 3.3 to 3.6
c. 3.3 to 3.7
d. 3.3 to 3.8
Answer  Explanation 

ANSWER: 3.3 to 3.8

Explanation:
Scientists have used data from the Curiosity rover to determine that water helped deposit sediments into the Gale Crater where the rover landed around 3 years ago and this has increased odds of life once existing on the Red Planet. Sediment deposited as larges formed the foundation for Mount Sharp on mars. Rover observations suggest that series of streams and rivers existed at some point between 3.3 to 3.8 billion years back, building up lower layers of Mount Sharp through sediment deposition. Findings built upon previous research indicating the presence of ancient lakes on Mars.


8)   On which planet Researchers have found what is believed to be the youngest lake?

a. Pluto
b. Kepler B-252
c. Mars
d. Saturn
Answer  Explanation 

ANSWER: Mars

Explanation:
A new research study published in the journal Geology uncovered a basin that may have housed a body of water 36 million years ago, a full 200 million years after scientists believe Mars had seen its last drop of liquid water. The findings came from a study of salt deposits in an 18 square mile area near the Martian equator, about 100 miles from NASA’s Opportunity rover landing site.