UNGA, UNICEF, UNHCR, UNDP - GS questions based on daily current affairs

1)   Which of the following is/are true regarding Health Indicators from the publication ‘THE STATE OF THE WORLD’S CHILDREN 2016’ brought out by UNICEF?

1) Life expectancy at birth in 2015 in Bangladesh is more as compared to that in India.
2) India has lower infant mortality rate than Sri Lanka in 2015.


a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer  Explanation 

ANSWER: Only 1

Explanation:
Life expectancy at birth (in years) in various nations is as follows – India - 68; Bangladesh - 72; Nepal - 70; Sri Lanka - 75; Bhutan - 70; etc.

Infant Mortality Rate in 2015 in various nations is as follows – India – 38; Bangladesh - 31; Nepal - 29; Sri Lanka - 8; Bhutan - 27; etc.
The reasons for low performance include issues pertaining to adequacy of access and quality of healthcare, affordability, regional disparities, other socio cultural determinants of health etc.


2)   Who publishes ‘THE STATE OF THE WORLD’S CHILDREN 2016’?

a. WHO
b. UNICEF
c. Amnesty International
d. Red Cross
Answer  Explanation 

ANSWER: UNICEF

Explanation:
‘THE STATE OF THE WORLD’S CHILDREN 2016’ is brought out by United Nations Children's Emergency Fund (UNICEF).

Each year, UNICEF’s this flagship publication, closely examines a key issue affecting children. The report includes supporting data and statistics.

The publication of the 1982–1983 The State of the World's Children report marked the start of the child survival revolution.

The 2016 report has the theme ‘A fair chance for every child’.

Certain key health indicators of India in comparison to some developing countries including Bhutan and Sri Lanka are mentioned in the report


3)   Priyanka Chopra has been made the goodwill ambassador of which UN body?

a. UNESCO
b. UNICEF
c. WHO
d. FAO
Answer  Explanation 

ANSWER: UNICEF

Explanation:
Actor Priyanka Chopra has been appointed as United Nations Children’s Fund’s latest Global Goodwill Ambassador.

Decision was announced by well known soccer player David Beckham and British actress Millie Bobby Brown on 12th Dec.

The honour was conferred on the eve of the 70th anniversary of the UN body in NY.

Other UNICEF goodwill ambassadors include Orlando Bloom, Jackie Chan, Ishmael Beah, Kodjo and Femi Kuti.

The actor thanked UNICEF for the experience she had gained and pledged to be a driver of change.

Priyanka is also UNICEF’s National Ambassador since 2010 with the responsibility of working on child rights and adolescence.

She has also been associated with other causes such as women’s rights, health, environment, education, gender equality and gender parity.

She made her debut on American TV show Quantico recently.

She has also made her Hollywood debut in Baywatch starring Dwayne Johnson and Zac Efron.

UNICEF

  • Founded: 11th Dec, 1946.
  • Headquarters: New York City
  • President: Sven Jürgenson
  • Executive Director: Anthony Lake
  • Parent organisation: United Nations Economic and Social Council
  • Affiliations: United Nations
  • Founder: Ludwik Rajchman
  • First Chairman: Ludwik Rajchman


4)   Which political leader honoured singer Katy Perry with a UNICEF award in Nov 2016?

a. Hillary Clinton
b. Bill Clinton
c. Sarah Palin
d. Donald Trump
Answer  Explanation 

ANSWER: Hillary Clinton

Explanation:
Democrat leader Hillary Clinton honoured singer Katy Perry with the Audrey Hepburn Humanitarian Award at the UNICEF Gala.

Clinton made an appearance at the UNICEF Annual Snowflake Ball to give the award to Perry.

Katheryn Elizabeth Hudson (Katy Perry) was born in Oct 1984. She is an American singer and songwriter.

After singing in church during her childhood, she first pursued a career in gospel music. Perry signed with Red Hill Records and released her debut studio lamb Katy Hudson under her birth name in 2001.

She has since then carved a successful career for herself in music since then.

UNICEF - United National Children’s Fund

  • Created by UNGA
  • This is a UN program.
  • Date of creation: 11th December 1946
  • Headquarters: New York City
  • Objective: Humanitarian and developmental assistance to children and mothers in developing nations.
  • CEO: Anthony Lake
  • President: Sven Jürgenson
  • Founders: Herbert Hoover, Maurice Pate


5)   Which of the following institution/s will participate in the first ever Global Conference on Voter Education - “Voter Education for Inclusive, Informed and Ethical Participation”?

1) IFES
2) UNDP
3) Malaysian Commonwealth Studies Centre


a. 1, 3
b. 2
c. 2, 3
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
International Organisations that will participate are -

  • UNDP
  • International Foundation for Electoral Systems (IFES)
  • International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA)
  • Malaysian Commonwealth Studies Centre
  • University of Haifa
  • Also, Election Management Bodies of 27 countries from across the globe will converge at this Conference to share experiences and develop novel practices.


6)   Portugal’s former PM Antonio Guterres was appointed as the next UNSG. How many member states constitute the UNGA?

a. 192
b. 193
c. 194
d. 195
Answer  Explanation 

ANSWER: 193

Explanation:
Antonio Manuel de Oliveira Guterres has been appointed as the next Secretary General of the United Nations by the INGA on 13th Oct 2016.

  • The 193 member states of the UNGA adopted a resolution by acclamation appointing Guterres as the 9th UNSG
  • He succeeds Ban Ki-moon and will assume his new role on January 1, 2017 for a 5 year term that can be renewed by member states for an additional 5 years
  • Guterres is a politician from Portugal
  • He served as that nation’s PM from 1995 to 2002
  • He was also the President of the Socialist International for some time
  • He served as UN High Commissioner for Refugees from 2005 to 2015
  • The UNSG heads the UN secretariat
  • He is also the de facto spokesperson and leader of the UN
  • The role is laid out by Chapter XV (Articles 97–101) of the United Nations Charter
  • Secretary General was conceived by US President Franklin D Roosevelt as the world moderator
  • Article 97 of Chapter XV of the UN Charter states that the secretary general shall be Chief Administrative Officer of the organisation


7)   World leaders on 19th September adopted which declaration at the UNGA’s first summit for refugees and migrants?

a. New York Declaration
b. Washington Declaration
c. London Declaration
d. Moscow Declaration
Answer  Explanation 

ANSWER: New York Declaration

Explanation:
World leaders on 19th September 2016 adopted the New York Declaration at the opening of the United Nation’s General Assembly first ever Summit for Refugees and Migrants

  • Delegates adopted the landmark declaration issuing a solid commitment to address current issues and prepare the world for future challenges.
  • This includes starting negotiations and adoption of global compact for safe, orderly and regular migration in 2018

    Highlights of the declaration are as follows:

  • Protection of human rights of refugees and migrants regardless of status including the rights of women and girls ad promoting equal and meaningful participation in finding solutions
  • Ensure that refugee and migrant children are receiving education within a few months of the arrival
  • Prevent and respond to gender based violence
  • Support those countries, receiving and hosting numerous refugees and migrants
  • Work towards ending the practice of detaining children for the purpose of assessing the migration status
  • Find new homes for all refugees identified by Office of the UN High Commissioner for Refugees as needing resettlement
  • Increase opportunities for refugees or migrants to relocate other countries through labour mobility or education schemes
  • Strengthen global governance of migration by bringing the international organisation of migration into the UN system
  • Adopting the NY Declaration means more children can attend school, more workers can seek jobs and rights of refugees and migrants will be protected
  • Ban Ki-moon, the UN Secretary-General has launched a new campaign called Together – Respect, Safety and Dignity for All to respond to rising xenophobia and turn fear into hope.


8)   UNICEF found in an analysis of global data that 50 million children were forcibly displaced by war, violence or persecution. What number of these were displaced by violence and conflict?

a. 27 million
b. 28 million
c. 30 million
d. 31 million
Answer  Explanation 

ANSWER: 28 million

Explanation:
According to UNICEF, close to 50 million children throughout the world are uprooted or forcibly displaced from home countries by violence, war and persecution.

  • Analysis of global data revealed that 28 million of these children were displaced by violence and conflict including 10 million child refugees
  • There were also one million asylum seekers whose refugee status is pending and close to 17 million children displaced within their own countries lacking access to humanitarian aid and critical services
  • Close to 20 million other children have left their homes for various reasons including gang violence or extreme poverty
  • Many are at risk of abuse or detention because they lack legal status and their well being cannot be systematically tracked
  • Children are increasingly crossing borders on their own; close to 100000 minors applied for asylum in 78 countries in 2015 tripling the numbers from the year before
  • UNICEF pointed to children accounting for disproportionate and growing proportion of people seeking refuge outside their birth countries
  • Children constitute a third of the world’s population but half of all refugees
  • In 2015, close to 45 percent of the child refugees under the UN refugee agency’s care came from Syria and Afghanistan


9)   International Youth Day was celebrated across the world on which date?

a. 12th August
b. 13th August
c. 14th August
d. 15th August
Answer  Explanation 

ANSWER: 12th August

Explanation:
International Youth Day was celebrated across the world on 12th August 2016.

  • Theme of the 2016 International Youth Day is The Road to 2030: Eradicating Poverty and Achieving Sustainable Consumption and Production.
  • This year’s day is about attaining the 2030 agenda for sustainable development.
  • The day focuses on the leading role of young people in ensuring poverty eradication and attaining development that is sustainable through sustained consumption and production.
  • UNGA endorsed the recommendation by World Conference of Ministers Responsible for Youth in 1999 that August 12 be declared International Youth Day.


10)   UNICEF released the State of the World’s Children 2016 report which mentions that how many children die before reaching their fifth birthday?

a. 60 million
b. 65 million
c. 70 million
d. 75 million
Answer  Explanation 

ANSWER: 70 million

Explanation:
United Nations Children’s Emergency Fund on 28th June 2016 released the State of the World’s Children 2016 report.

  • Data has shown unless pace of progress rises, future of disadvantaged and vulnerable children is at stake
  • Close to 70 million children die before reaching age 5
  • Children in sub-saharan Africa are 10 times more likely to do so than high income nations.
  • Close to 750 million women have been married as children
  • 9 of 10 children living in extreme poverty are in Sub-Saharan Africa
  • The report also indicated that some positive indications arena place.
  • Global under-give mortality rates have been more than halved since 1990


1 2 3