Agriculture - General awareness questions on current affairs

1)   The 1st International Agro Biodiversity Congress led to the adoption of _______
- Published on 11 Nov 16

a. Mumbai Declaration on Agro-biodiversity Management
b. Delhi Declaration on Agro-biodiversity Management
c. Chennai Declaration on Agro-biodiversity Management
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Delhi Declaration on Agro-biodiversity Management

Explanation:
The 1st International Agro-Biodiversity Congress was held in New Delhi from Nov 6 - Nov 9 2016.

  • It concluded with the adoption of the Delhi Declaration on Agro-biodiversity Management.
  • Event saw the participation of 900 people from 60 nations.
  • During the Congress, the delegates of all countries discussed various aspects of access, conservation and use of agro-biodiversity in 16 technical sessions, 4 satellite sessions,a gene bank roundtable, public forum, farmer’s forum and poster sessions.
  • Based on these deliberations, the delegates adopted the Preamble and following declaration at the concluding session of Nov 9, 2016.
  • Participating nations called to accord top priority to agro-biodiversity conservation and their sustainable use towards attaining targets of SDGs relating to poverty alleviation, nutritional security and food, good health, gender equity and partnership.
  • They recognised the vital aspects of traditional knowledge to the agro-biodiversity conservation and their sustainable use towards attaining SDG targets pertaining to poverty alleviation and much more.
  • Policy makers were asked to strengthen strategies and researchers to employ modern technologies for the purpose of ensuring science for all and promotion of agro-biodiversity.
  • India was chosen to host the Congress on account of its diverse nature.
  • It takes up only 2.4 percent of the world’s land area, harbouring 7-8 percent of all recorded species.
  • According to the Convention on Biological Diversity 2014, species that live in India include 45,000 species of plants and 91,000 species of animals according to CBD 2014.


2)   NITI Aayog on 31st Oct 2016 launched the first agricultural index of its kind. What is it called?
- Published on 03 Nov 16

a. Agricultural Marketing and Farm Friendly Reforms Index
b. Agricultural Marketing Index
c. Agricultural Farm Friendly Reforms Index
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Agricultural Marketing and Farm Friendly Reforms Index

Explanation:
NITI Aayog on 31st Oct 2016 launched the first ever Agricultural Marketing & Farm Friendly Reforms Index.

  • The index was led by Maharashtra.
  • Maharashtra has implemented most of the marketing reforms and offers an amazing environment for agribusiness among states and UTs.
  • Maharashtra topped the index with a score of 81.7 out of 100.
  • Gujarat ranks second with a score of 71.5.
  • Rajasthan stood third with a score of 70.0 and MP scored 69.5.
  • Almost 75% of the states could not reach the halfway mark of reforms score.
  • Major states such as UP, Punjab, WB, Assam, Jharkhand, TN and J&K are in this group.
  • Some states and UTs either did not adopt the APMC Act or revoke it– these include Kerala, Bihar, Daman & Diu, Manipur, Dadra and Nagra Haveli and Andaman and Nicobar.
  • They were therefore not included in this ranking.
  • NITI Aayog launched an index to rank states and UTs based on implementation of seven provisions under the model APMC Act, joining the eNAM initiative, special treatment to fruits and vegetables for marketing and level of tax in mandis.
  • The second area of reforms included in the index is relaxation in restrictions related to leasing in and out agricultural land and change in law to recognise tenant and safeguard land owners liberalisation.
  • The third area included in the index represents freedom to farmers for felling and transit of trees grown on private land- this indicates an opportunity to diversify farm business.

Indicators represent:
  • Ease of doing agribusiness as well as opportunities for farmers to benefit from modern trade and commerce and have a wider option for sale of his/her produce.
  • Efficiency, competitiveness and transparency in agri markets.
  • Index has a score which can have minimum value zero implying no reforms and maximum value 100 implying complete reforms within the selected areas.
  • States and the UTs have been ranked in terms of the score of the index.


3)   Field trials of GM Mustard are complete. If approved, it will become the ____ genetically modified food crop to be grown commercially in the country.
- Published on 29 Aug 16

a. First
b. Second
c. Third
d. Fourth
Answer  Explanation 

ANSWER: First

Explanation:
Field trials of GM Mustard are complete and an application from DU’s Centre for Genetic Manipulation of Crop Plants is pending before the government.
Once approved, GM mustard will be the first genetically modified crop to be grown commercially in the country.

  • Rajasthan is the country’s top mustard producing state
  • In 2010-2011, of the 48,38,258 hectares under mustard cultivation in the country, 24,84.307 was in Rajasthan
  • Over 40 percent of the total mustard produced in India comes from Rajasthan
  • Application from DU seeks to commercially grow three different varieties of GM mustard- hybrid GM mustard(DMH-11 or Dhara Mustard Hybrid-11) and its two parental lines
  • Former VC of DU Deepak Pental lead researcher championing the GM mustard said that global population was around 1.6 billion in 1900, today it was 7.2 billion.
  • Average life span at birth in India was 23 in 1900; it is now 65. Unless food production gets a technological flip, there will be shortage of food.
  • Food and trade policy analyst Devinder Sharma has said GM mustard increased productivity by 20-25 percent was a false claim. There is no known gene that can increase productivity.
  • He further added that any GM variety known to be as good as the hybrid in which the alliance gene is inserted simply means if the gene makes hybridisation easier, it does not raise crop productivity
  • On related issues of gene flow, contamination and growth of super weeds, results have been unsatisfactory so far.
  • A change.org petition indicated that in 15 years, Bt cotton insect the crop was designed to be immune to has adapted to the new variant. Bt crop is besieged by so many pests that farmers are using more pesticides than before.


4)   MS Swaminathan pitched for the preparation and operation of which code of action for flood hit regions?
- Published on 27 Jul 16

a. Flood Code
b. Operation Flood
c. Flood Scheme
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Flood Code

Explanation:
Following reports of floods in the riverine portions of Bihar, Assam and WB, eminent agricultural scientist MS Swaminathan pitched for the preparation and operation of Flood Code.

  • This is an anticipatory code of action for such regions.
  • Under the Flood Code, alternative crops must be ready so that when the flood recedes, the plantation of the crops can take place in diara land which goes under water during the monsoon.
  • Strategy should be planting saathi maize, sweet potato and rice varieties with genes for stem elongation.
  • Farmers get at least one crop and some income for meeting their basic food and income needs.
  • Swaminathan is known as the Father of the Green Revolution in India.
  • Flood Code can save people in flood prone areas and enhance coping mechanism to handle extreme conditions.


5)   How many seed hubs have been approved under the National Food Security Mission with an outlay of INR 13981.08 lakhs?
- Published on 27 Jul 16

a. 93
b. 94
c. 95
d. 96
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 93

Explanation:
93 seed hubs have been approved under the National Food Security Mission against a target of 150 at the ICAR, State Agricultural Universities and Krishi Vigyan Kendras.

  • The approval has been made with an outlay of INR 13981.08 lakh.
  • 15 percent of the allocation for pulses component of NFSM is earmkared for producing quality pulses seed through the state
  • Cluster frontline demonstration of pulses in 31000 ha has been allocated to 534 KVKs for 2016-2017.
  • Government has also launched numerous web and mobile applications for disseminating information on agriculture related activities: Kisan Suvidha, Pusha Krishi, Crop Insurance, Agri Market and India Weather. Major web portals that have been developed include Farmers Portal, mKisan Portal, Crop Insurance Portal and Participatory Guarantee System of India portal.


6)   Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has launched the second phase of which agricultural training in collaboration with USAID?
- Published on 26 Jul 16

a. Feed the Future India Total Training Programme
b. Feed the Farmer India Triangular Training Programme
c. Feed the Future India Triangular Training Programme
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Feed the Future India Triangular Training Programme

Explanation:
Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and US Agency for International development launched the second phase of the Feed the Future India Triangular Training Programme.

  • This brings specialised agricultural training to professionals across Africa and Asia.
  • Indian government and USAID signed a Limited Scope Cooperation Agreement to this effect in 2005.
  • 17 countries are covered under the programme including Liberia, Kenya, Malawi. Cambodia and Ethiopia.


7)   Arvind Subramaniam is heading a high level committee to review MSP and bonus for which crop?
- Published on 15 Jul 16

a. Wheat
b. Rice
c. Jowar
d. Pulses
Answer  Explanation 

ANSWER: Pulses

Explanation:
Union Government on 12th July 2016 constituted a high level committee to review the minimum support price and bonus for pulses.

  • The committee will be headed by CEA Arvind Subramaniam and has been asked to submit the report within two weeks.
  • Production of pulses is expected to rise to 20 MT in 2016-2017 from 17 MT in 2015-2016.
  • Increase has been caused by a sharp increase in MSP announced earlier but will fall short of 25 MT needed on a yearly basis.


8)   Union Minister of Agriculture and Farmer’s Welfare has launched which portal for rural districts in the country?
- Published on 11 Jul 16

a. Krishi Vigyan Kendra
b. Krishi Vigyan Sangathan
c. Krishi Vigyan Sabha
d. Krishi Vigyan Sammelan
Answer  Explanation 

ANSWER: Krishi Vigyan Kendra

Explanation:
Union Minister of Agriculture and Farmer’s Welfare, Shri Radha Mohan Singh has launched Krishi Vigyan Kendra portal in New Delhi.

  • There are 645 Krishi Vigyankendras in the nation; centres were established in the rural districts of the country.
  • Every KVK has a direct interface and linkage with at least 1000 farmers.
  • Farmers and agriculturalists earlier had difficulty accessing information as there was no online monitoring system earlier.
  • Portal will provide a platform to provide information and advisory to farmers and facilitate online monitoring of KVK activities.
  • KVKs are the the main centre of knowledge and resource in the field of agriculture at the district level.
  • This portal will help in monitoring at the national level and providing advisory and timely information to farmers.
  • Mandate of KVK is Technology Assessment and Demonstration for its Application and Capacity Development


9)   What does CMRS stand for in the context of crop and nutrient management?
- Published on 29 Jun 16

a. Crop Manager for Rice Based Systems
b. Crop Middleman for Rice Based Systems
c. Crop Machine for Rice Based Systems
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Crop Manager for Rice Based Systems

Explanation:
The Union Agriculture & Farmers' Welfare Minister, Shri Radha Mohan Singh on 28th June launched Crop Manager for Rice-based Systems (CMRS) – a web based App for better crop and Nutrient management released for Bihar farmers in a program organised at ICAR-RCER in Patna.

  • Crop Manager for Rice-based Systems (CMRS) is a web-based App which can be used with computer, mobile and tablet and aims to increase farmer's net income and sustain the productivity for rice-based cropping systems in Bihar, India.
  • CMRS provides irrigated and rainfed farmers with rice-based cropping systems in Bihar with a crop and nutrient management guideline customised to the needs of an individual farmer.
  • CMRS uses a farmer's answers to questions on farming practices to automatically generate a rice, wheat, or rabi maize management guideline.


10)   Mars soil is perfect for growing _________, according to scientists.
- Published on 27 Jun 16

a. Fruits
b. Vegetables
c. Crops
d. Both b and c
e. All the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both b and c

Explanation:
Vegetables grown on soil in Mars have been found safe for human consumption according to Dutch scientists.

  • In the greenhouses at Wageningen University in the Netherlands, scientists have worked on growing crops in Mars and Moon soil simultants since 2013
  • The first experiment demonstrated that crops could grow on soil simulants with researchers mixing indelible parts of the 2013 plants into the simulant and succeeded to grow 10 different crops
  • Heavy metals such as copper, lead and cadmium present in soils could contaminate the crops
  • In case there are too high levels of heavy metals from the soil absorbed in edible plant parts, crops can become poisonous
  • Wamelink indicated that radishes, peas, rye and tomatoes grown here can be eaten as no dangerous level of Copper, Zn, Fe or lead were found indicating the crops were safe to eat


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10