Antonyms - English (MCQ) for Bank, MBA, CAT, MAT, GMAT, SSC

1)   Ostentatious
- Published on 24 Feb 17

a. Nescient
b. Awkward
c. Bankrupt
d. Reserved
Answer  Explanation 

ANSWER: Reserved

Explanation:
Meaning: Ostentatious is someone or something designed to get notice or draw attention by being inappropriate, showy, vulgar and in bad taste.

Example: His ostentatious hatred of the revolutionary parties marked him out as the natural object for these accusations.

Synonyms: Flashy, Showy, Classy, Flamboyant

Antonyms: Calm, Moderate, Modest, Plain


2)   Opprobrious
- Published on 24 Feb 17

a. Respectful
b. Miscible
c. Inspiring
d. Imitable
Answer  Explanation 

ANSWER: Respectful

Explanation:
Meaning: Opprobrious is something that is disrespectful or that expresses shame or disgrace.

Example: Opprobrious words criticize in a mean, hurtful way.

Synonyms: Abusive, Abasing, Despicable, Despiteful

Antonyms: Complimentary, Flattering, Kind, Nice


3)   Ecstasy
- Published on 24 Feb 17

a. Hate
b. Agony
c. Languor
d. Fatigue
Answer  Explanation 

ANSWER: Agony

Explanation:
Meaning: The meaning of ecstasy is a feeling of intense joy, happiness or passion.

Example: Actors are typically in ecstasy upon winning an Oscar.

Synonyms: Bliss, Elation, Euphoria, Happiness, Joy

Antonyms: Depression, Misery, Sadness, Apathy


4)   Flaunt
- Published on 24 Feb 17

a. Regard
b. Sink
c. Hide
d. Propose
Answer  Explanation 

ANSWER: Hide

Explanation:
Meaning: Flaunt is defined as to go out of your way to display something, such as your wealth or your body, in a manner that is generally considered offensive, inappropriate or gaudy.

Example: He was flaunting his new Italian jacket by wearing it to the beach.

Synonyms: Brandish, Proclaim, Boast, Expose

Antonyms: Hide, Conceal, Cover, Secrete


5)   Candid
- Published on 24 Feb 17

a. Unkind
b. Blunt
c. Valid
d. Dishonest
Answer  Explanation 

ANSWER: Dishonest

Explanation:
Meaning: The meaning of candid is openly straightforward and direct without reserve or secretiveness.

Example: His candid comment offended the guests.

Synonyms: Blunt, Impartial, Sincere, Truthful

Antonyms: Biased, Devious, Dishonest, Deceitful


6)   Fatuous
- Published on 24 Feb 17

a. Crafty
b. Frugal
c. Sensible
d. Inane
Answer  Explanation 

ANSWER: Sensible

Explanation:
Meaning: Fatuous is something or someone who is foolish or silly.

Example: Although I've never wanted to marry, I found this fatuous.

Synonyms: Stupid, Absurd, Foolish, Ludicrous, Inane

Antonyms: Aware, Bright, Intelligent, Sensible


7)   Severe
- Published on 24 Feb 17

a. Lenient
b. Cautious
c. Join
d. Strict
Answer  Explanation 

ANSWER: Lenient

Explanation:
Meaning: Severe is someone or something that is very serious, harsh or critical.

Example: A severe blow from the boxer knocked him down.

Synonyms: Uncompromising, Harsh, Relentless, Serious

Antonyms: Gentle, Clement, Forbearing, Lenient, Kind


8)   Impecunious
- Published on 24 Feb 17

a. Wealthy
b. Cautious
c. Hungry
d. Tardy
Answer  Explanation 

ANSWER: Wealthy

Explanation:
Meaning: Impecunious is a person without any money.

Example: If you are hard up, broke, penniless, or strapped for cash, you could describe yourself as impecunious.

Synonyms: Beggared, Broke, Destitute, Impoverished

Antonyms: Moneyed, Rich, Wealthy


9)   Boisterous
- Published on 24 Feb 17

a. Rowdy
b. Tumultuous
c. Violent
d. Serene
Answer  Explanation 

ANSWER: Serene

Explanation:
Meaning: Boisterous is something noisy, loud and rowdy.

Example: The group remained boisterous despite its size.

Synonyms: Noisy, Clamorous, Loud, Riotous

Antonyms: Calm, Low, Soft, Moderate


10)   Treacherous
- Published on 24 Feb 17

a. Faithful
b. Delusive
c. Tactful
d. False
Answer  Explanation 

ANSWER: Faithful

Explanation:
Meaning: The meaning of treacherous is someone who is guilty of dishonesty or betrayal, or something that is dangerous or hazardous.

Example: How would you like to take a treacherous ride?

Synonyms: Dishonest, Disloyal, Slippery, Tricky, Unreliable

Antonyms: Honest, Reliable, Loyal, Forthright, Harmless


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...