Area - Quantitative Aptitude (MCQ) questions

1)   Jay’s room has a floor of 8m by 4m. He decides to tile the floor with tiles of 25cm x 20 cm. How many tiles will he need?
- Published on 13 Apr 17

a. 320 tiles
b. 640 tiles
c. 160 tiles
d. 6.4 tiles
Answer  Explanation 

ANSWER: 640 tiles

Explanation:
area and perimeter


2)   Shyam’s room has dimensions 6m x 5m x 4m. The room also has a door of dimension 2.5m x 1.2m and a window of dimensions 1m x 1m. What will be cost of painting the four walls of his room if rate of painting is Rs. 2 per sq.m.?
- Published on 13 Apr 17

a. Rs. 410
b. Rs. 84
c. Rs. 840
d. Rs. 168
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 168

Explanation:
area and perimeter


3)   A rhombus has one of its diagonal 60% of the other. A square is drawn using the longer diagonal as side. What will be ratio of area of square to that of the rhombus?
- Published on 13 Apr 17

a. 3:10
b. 2:3
c. 10:3
d. 3:2
Answer  Explanation 

ANSWER: 10:3

Explanation:
area-and-perimeter


4)   A wooden rectangular plank has dimensions 12m and 6 m. Three circular portions are cut from the plank having diameters 2m, 2m and 1m.How much area of the plank remains?
- Published on 11 Apr 17

a. (288-9π)/3 sq.m.
b. (288-3π)/4 sq.m.
c. (72-9π)/4 sq.m.
d. (288-9π)/4 sq.m.
Answer  Explanation 

ANSWER: (288-9π)/4 sq.m.

Explanation:
area and perimeter


5)   Anil has a rectangular farm and he builds a road along the border of the farm from outside. The road is 5m wide and has an area of 600 m2. What is ratio of breadth and length of the farm?
- Published on 11 Apr 17

a. 1:1
b. 2:3
c. 4:7
d. Cannot be determined
Answer  Explanation 

ANSWER: Cannot be determined

Explanation:
area and perimeter


6)   What will be increase in area of an equilateral triangle if its side is increased by 20%?
- Published on 11 Apr 17

a. 20%
b. 40%
c. 44%
d. 33%
Answer  Explanation 

ANSWER: 44%

Explanation:
area and perimeter


7)   What is area of shaded portion, where r = 7cm.

area and perimeter

- Published on 11 Apr 17

a. 616 cm2
b. 336 cm2
c. 168 cm2
d. 784 cm2
Answer  Explanation 

ANSWER: 168 cm2

Explanation:
area and perimeter


8)   Original breadth of a rectangular box is 20 cm. The box was then remade in such a way that its length got increased by 30% but the breadth decreased by 20%. This led to an increase in area by 100sq.cm. What is the new area of the box?
- Published on 11 Apr 17

a. 3600 sq.cm.
b. 3200 sq.cm.
c. 2600 sq.cm.
d. 2500 sq.cm.
Answer  Explanation 

ANSWER: 2600 sq.cm.

Explanation:
area and perimeter


9)   A square farm of side 240 meters has a small rectangular area for barn construction. This barn area has its length 10 meters more than its breadth and its area measures one-eighth the square farm. How much the owner has to spend to build a wall around the barn area at rate of Rs. 1.5 per meter?
- Published on 11 Apr 17

a. Rs. 510
b. Rs. 470
c. Rs. 3500
d. Rs. 980
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 510

Explanation:
area and perimeter


10)   How many minimum number of square tiles are needed to cover a rectangular floor of dimension 5.25m and 5.10m completely?
- Published on 11 Apr 17

a. 1190
b. 1020
c. 1080
d. 1230
Answer  Explanation 

ANSWER: 1190

Explanation:
area and perimeter


1 2 3