Books and Authors - General awareness questions on current affairs

1)   Who was the writer and author associated with The Exorcist?
- Published on 16 Jan 17

a. William Peter Smith
b. William Peter Jones
c. William Peter Blatty
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: William Peter Blatty

Explanation:
William Peter Blatty, the author of novel The Exorcist and writer of its Oscar winning film died at age 89.

Blatty was the author of several books. His leading success was the 1971 novel which told the story of a possessed 12 year old girl.

The novel was panned by critics. But it met with commercial success, selling 13 million copies and topping the NYT Bestseller list for 17 weeks.

Blatty won an Oscar for adapting the screenplay of the book for a 1973 film and later directed a sequel, in 1990 called The Exorcist III.

Blatty died on 12th Jan 2017 suffering from a rare form of cancer, multiple myeloma.

He also specialized in comedy, writing Promise Her Anything (1965), which starred Warren Beatty, What Did You Do in the War, Daddy? (1966) and The Great Bank Robbery (1969).

He also wrote the Pink Panther sequel Shot in the Dark. Another cult film he scripted was Darlin Lili which starred Rock Hudson and Julie Andrews.


2)   Who has been appointed spokesperson of the BJP Mumbai unit on 29th Dec 2016?
- Published on 02 Jan 17

a. Tuhin Sinha
b. Chetan Bhagat
c. Amish
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Tuhin Sinha

Explanation:
Best-selling author and commentator Tuhin A. Sinha has been appointed a spokesperson of the Bharatiya Janata Party's Mumbai unit on 29th Dec.

Ranked among the most prolific Indian writers experimenting with new genres, the 40-year-old Sinha has also dabbled with the entertainment industry, part-writing episodes of the seven-year-old teleserial 'Ye Rishta Kya Kehlata Hai'.

Among his books are:

  • A romance story "That Thing Called Love",
  • A cricket thriller "The Captain",
  • An offbeat romance story "Let the Reason Be Love".
  • He has also co-authored a book India Aspires with Union Minister for Shipping Nitin Gadkari.
The author has also collaborated with him for ministry road safety and other socially relevant initiatives.

He has also worked with Reliance as a creative consultant.

Sinha launched an NGO, the Ignited India Foundation with the online auction of 2 Madhubani paintings.

Know More About BJP

The Bharatiya Janata Party is one of the two major political parties in India, along with the Indian National Congress.

President: Amit Shah

Founded: April 6, 1980

Newspaper: Kamal Sandesh

Ideology: Integral humanism, Social conservatism, Conservatism, Hindu nationalism, Gandhian socialism, Hindutva

Political position: Right-wing politics

Alliance: National Democratic Alliance


3)   Book entitled “Courts of India-Past to Present” was compiled by the Supreme Court Editorial Committee headed by whom?
- Published on 15 Dec 16

a. Justice TS Thakur
b. Justice Kehar
c. Justice Bobde
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Justice Bobde

Explanation:
Book entitled “Courts of India-Past to Present” was in news on 12th Dec 2016.

This coffee table book introduces the complexities of the Indian judiciary to common public in technical and non-technical manner.

The primary focus of the book is on the evolution of higher judiciary in India in the colonial period.

The book remarks that the establishment of HC in Bengal, Madras and Bombay provinces in the 19th century is the real beginning of functional higher judiciary in India.

It covers important events such as the establishment of the Federal Court under the GoI Act 1935 and the historic trial of last Mughal emperor Bahadur Shah Zafar.

It also covers important judgements of the SC like Keshavananda Bharati Case (1973), Indira Sawhney Case (1992), SR Bommai Case (1994).

To maintain the simplicity, several photographs are included in the book that better illustrates the narrative in the book.

It was compiled by the Supreme Court Editorial Committee headed by Justice SA Bobde

It was published by the Publication Division of the Union Ministry of Information and Broadcasting.

The foreword of the 512 page book was written by CJI TS Thakur.


4)   Three books on Rashtrapati Bhavan were released on 11th Dec including?
- Published on 13 Dec 16

a. ‘Life at Rashtrapati Bhavan’
b. ‘Indradhanush – Volume II’
c. Both a and b
d. Neither of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a and b

Explanation:
Three books including “Life at Rashtrapati Bhavan” and ‘Rashtrapati Bhavan: From Raj to Swaraj’ were released at a function held at Rashtrapati Bhavan on 11th December 2016 by the President of India, Shri Pranab Mukherjee, Vice President of India, Mohd. Hamid Ansari and Prime Minister, Shri Narendra Modi respectively.

Various initiatives were highlighted such as the Multi-Volume Documentation Project, Smart Gram Initiative, Visitor’s Conference, Laureates and Leaders Summit etc.

‘Rashtrapati Bhavan: From Raj to Swaraj’, is a book for children which recreates the story of Rashtrapati Bhavan from its inception as Government House, a symbol of imperial might, to the present day.

‘Life at Rashtrapati Bhavan’ is an attempt to record the human history of the residents living in the President’s Estate.

‘Indradhanush Volume-II’ is a compendium of music, dance, theatre and cinematic presentations organised at Rashtrapati Bhavan from mid 2014 to September 2016.

All three books have been released by Publications Division of I&B Ministry.

Rashtrapati Bhavan

  • Formerly known as Viceroy’s House.
  • Official home of President of India.
  • Address: Rashtrapati Bhawan, President's Estate, New Delhi, Delhi 110004
  • Opened: 1929
  • Architect: Edwin Lutyens


5)   Sachin Tendulkar’s autobiography has won the Crossword Book of the Year Award. What is it called?
- Published on 05 Dec 16

a. Playing it Your Way
b. Playing It Our Way
c. Playing It My Way
d. Playing It the Big Way
Answer  Explanation 

ANSWER: Playing It My Way

Explanation:
Cricketing sensation Sachin Tendulkar’s autobiography “Playing It My Way” has won the Crossword Book of the Year award (autobiography category). It is penned by well known cricket historian and writer Boria Majumdar.

The book chronicles the life and career of Tendulkar in his own words, smashing the records in the publishing world.

Book has been acclaimed by former players and fans alike.

It also entered the Limca Book of Records for being the best selling adult hardback book across fiction and non fiction categories

The book was also a commercial success logging up INR 13.51 crore

Tendulkar is the most celebrated cricketer in the modern era


6)   Which book has been authored by CSE’s Sunita Narain?
- Published on 30 Nov 16

a. Conflicts of Interest: My Journey through India's Green Movement
b. Conflicts of Interest: A Journey through India's Green Movement
c. Conflicts of Interest: My Journey through Green Movement
d. Conflicts of Interest: India's Green Movement
Answer  Explanation 

ANSWER: Conflicts of Interest: My Journey through India's Green Movement

Explanation:
CSE’s noted environmental scientist and activist Sunita Narain has authored “Conflicts of Interest: My Journey through India's Green Movement”

The book has been acquired by Penguin in the second week of Nov 2016. This is a personal account.

The book includes an environmental manifesto in which she lays an outline for the direction India must take to cope with climate change and environmental degradation.

The book discusses corporate lobbies and political interests scuttling environmental issues.

Know About Sunita Narain

  • Sunita is an Environmentalist and political activist
  • Proponent of green concept of sustainable development
  • Posts held: DG of India’s Centre for Science and Environment, Director of Society for Environmental Communications
  • Editor : Fortnightly magazine “Down to Earth”
  • Winner of Padma Shri in 2005
  • Honoured with Doctor of Science by University of Calcutta in 2009
  • Named among TIME’s most influential people in 2016
  • Received IAMCR Climate Change Communication Research in Action Award in 2016


7)   Which Indian PM also authored a book?
- Published on 25 Nov 16

a. Jawaharlal Nehru
b. Narendra Modi
c. Both of the above
d. Neither of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both of the above

Explanation:
The Gujarati edition of a book on the late RSS leader Lakshmanrao Madhavrao Inamdar, co-authored by the Prime Minister Narendra Modi, would be released on 25th Nov.

“The Gujarati edition of the book written jointly by Narendra Modi and (RSS leader) Rajabhai Nene on L M Inamdar, popularly known as "Vakilsaheb", would be released tomorrow," said Rajubhai Dhruv, BJP spokesperson.

Born at Satara in Maharashtra, Inamdar was jailed for eight months during the freedom struggle.

He became RSS pracharak in 1942 and handled various responsibilities in the saffron organisation.

He is considered to be the PM’s mentor.

About Narendra Damodardas Modi

  • Narendra Damodardas Modi is the 14th and current Prime Minister of India, in office since 26 May 2014
  • He is the first ever PM to be born after India attained Independence.
  • Born: September 17, 1950 (age 66), Vadnagar
  • Education: Gujarat University (1983), University of Delhi (1978)
  • Awards: CNN-IBN Indian of the Year


8)   “The Adivasi Will Not Dance” has been short listed for the Hindu Prize 2016. Who has authored it?
- Published on 24 Oct 16

a. Hansda Sowvendra Shekhar
b. Hansa Sowvendra Shekhar
c. Kansa Sowvendra Shekhar
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Hansda Sowvendra Shekhar

Explanation:
The book entitled The Adivasi Will Not Dance penned by Hansda Sowvendra Shekhar was in news in the second week of October 2016

  • The book was shortlisted for the Hindu prize 2016
  • Characters of the book are set in Jharkhand
  • The book is a collection of stories offering a glimpse into the lives of protagonists facing challenging circumstances
  • A medical officer with the Government of Jharkhand, he is also author of novel The Mysterious Ailment of Rupi Baksey was shortlisted for the Hindu prize 2014 and the Crossword Book Award
  • He received the Sahitya Akademi Yuva Puraskar in June 2015


9)   Which book authored by Dhrubajyoti Borah captures the journey of a group of militants in Bhutan?
- Published on 24 Oct 16

a. The Waker’s Dream
b. The Sleeper’s Dream
c. The Sleepwalker’s Dream
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: The Sleepwalker’s Dream

Explanation:
Book entitled The Sleepwalker’s Dream authored by Dhurbajyoti Borah was released. Borah is currently the president of the Asam Sahitya Sabha

  • The book narrates the journey of a group of militants towards elusive freedom and an unknown future
  • The Sleepwalker’s Dream is about rebels fleeing their hideout in Bhutan following an army attack, along with their injured, unconscious leader who is unlikely to survive
  • The author gives life to their journey to be insurgents and the memories that haunt them
  • The only woman in the group recalls her own childhood and the tragic circumstances under which she became an insurgent
  • A male insurgent is also flooded by memories of his childhood and passionate commitment in early days along with high adventure


10)   Which author announced her latest novel in the first week of Oct 2016?
- Published on 17 Oct 16

a. Jhumpa Lahiri
b. Taslima Nasreen
c. Arundhati Roy
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Arundhati Roy

Explanation:
Author Arundhati Roy in the first week of Oct 2016 announced her latest novel called “The Ministry of Utmost Happiness.”

  • The novel will be published by Hamish Hamilton UK and Penguin India
  • Novel will hit stands in June 2017
  • It is after 19 years that Roy has released her next novel after Booker prize winning “The God of Small Things.”
  • Her debut novel The God of Small Things was first published in 1997. It won the Man Booker Prize for Fiction in the same year
  • Her debut novel became the biggest selling book by a non-expat author from India
  • She is also an activist in the fields of polity, human rights and environmental causes
  • She also worked for television and movies
  • She wrote screenplays for “In Which Annie Gives It Those Ones” and “Electric Moon.”
  • She won the National Film Award for Best Screenplay in 1988 for “In Which Annie Gives It Those Ones.”


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...