Coding-Decoding - Logical Reasoning (MCQ) Questions

1)   In a coded message, SLOW MOVE, GET BACKWARDS, FIRE AWAY is written as VFMD ZMWE, BEN PCTLDCOXU, QHOE CDCI.
  • Based on this coding scheme, spot the codes for following words
SALTY

- Published on 15 May 17

a. UCFNI
b. UCFIN
c. UCINF
d. UCHIN
Answer  Explanation 

ANSWER: UCFNI

Explanation:

LetterGETAWYFIRBCKDSMOVL
CodeBENCDIQHOPTLXUZMWF
LetterSALTY
CodeUCFNI


2)   Read the following information to answer the given questions
  • In a coded message, SLOW MOVE, GET BACKWARDS, FIRE AWAY is written as VFMD ZMWE, BEN PCTLDCOXU, QHOE CDCI.
  • Based on this coding scheme, spot the codes for following words
BRICKS

- Published on 15 May 17

a. POHTUL
b. POHLLU
c. POHTLU
d. POHULT
Answer  Explanation 

ANSWER: POHTLU

Explanation:

LetterGETAWYFIRBCKDSMOVL
CodeBENCDIQHOPTLXUZMWF
LetterBRICKS
CodePOHTLU


3)   Read the following information to answer the given questions
  • In a coded message, SLOW MOVE, GET BACKWARDS, FIRE AWAY is written as VFMD ZMWE, BEN PCTLDCOXU, QHOE CDCI.
  • Based on this coding scheme, spot the codes for following words
FIERCE

- Published on 15 May 17

a. QHEHTE
b. QHEEOT
c. QHETOE
d. QHEOTE
Answer  Explanation 

ANSWER: QHEOTE

Explanation:


LetterGETAWYFIRBCKDSMOVL
CodeBENCDIQHOPTLXUZMWF
LetterFIERCE
CodeQHEOTE


4)   In the following question, choose the correct code form.

In a code language MOBILE is written as ASDFGH, STORK is written as PLSQW. How is MOTORBIKE written in that code?

- Published on 08 May 17

a. ASLSQDFWH
b. ASLSQDHWH
c. ASLSGHQDW
d. ASLSASFWH
Answer  Explanation 

ANSWER: ASLSQDFWH

Explanation:


LetterMOBILESTRK
CodeASDFGHPLQW
LetterMOTORBIKE
CodeASLSQDFWH


5)   In each of the following questions, choose the correct code form.

In a certain code, MEN is written as ABC and DARK is written as LSTZ. How can READ be written in this code?

- Published on 08 May 17

a. TCSL
b. TBSL
c. TASL
d. TLSL
Answer  Explanation 

ANSWER: TBSL

Explanation:

LetterMENDARK
CodeABCLSTZ
LetterREAD
CodeTBSL


6)   In a certain code language, ‘it be pee’ means ‘dogs are blue’, ‘sik hee’ means ‘large horses’ and ‘pee mit hee’ means ‘horses are pigs’.

How is ‘pig’ written in this code?

- Published on 08 May 17

a. Hee
b. Pee
c. Sik
d. Mit
Answer  Explanation 

ANSWER: Mit

Explanation:
In the second and third statements, the common code is ‘hee’ and the common word is ‘horses’. So, ‘hee’ means ‘horses’.

Thus, ‘sik’ means ‘large’ from second statement.

In first and third statements, the common code is ‘pee’ and common word is ‘are’. So, ‘pee’ means ‘are’.

Thus, ‘mit’ means ‘pigs’ from third statement.


7)   In a certain code language, ‘it be pee’ means ‘dogs are blue’, ‘sik hee’ means ‘large horses’ and ‘pee mit hee’ means ‘horses are pigs’.

How is ‘pigs are large horses’ written in this code?

- Published on 08 May 17

a. Mit pee sik hee
b. Sik it pee be
c. Cannot be determined
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Mit pee sik hee

Explanation:
In the second and third statements, the common code is ‘hee’ and the common word is ‘horses’. So, ‘hee’ means ‘horses’.

Thus, ‘sik’ means ‘large’ from second statement.

In first and third statements, the common code is ‘pee’ and common word is ‘are’. So, ‘pee’ means ‘are’.

Thus, ‘mit’ means ‘pigs’ from third statement.

So, the code is ‘Mit pee sik hee’


8)   In a certain code language, ‘it be pee’ means ‘dogs are blue’, ‘sik hee’ means ‘large horses’ and ‘pee mit hee’ means ‘horses are pigs’.

How is ‘dogs’ written in that code?

- Published on 08 May 17

a. It
b. Be
c. Pee
d. Cannot be determined
Answer  Explanation 

ANSWER: Cannot be determined

Explanation:
From the given information, it cannot be determined which of the remaining codes in first statement stands for ‘dogs’.


9)   In a certain code language, ‘it be pee’ means ‘dogs are blue’, ‘sik hee’ means ‘large horses’ and ‘pee mit hee’ means ‘horses are pigs’.

How is ‘large’ written in that code?

- Published on 08 May 17

a. Hee
b. Sik
c. Pee
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Sik

Explanation:
In the second and third statements, the common code is ‘hee’ and the common word is ‘horses’. So, ‘hee’ means ‘horses’.

Thus, ‘sik’ means ‘large’ from second statement.

In first and third statements, the common code is ‘pee’ and common word is ‘are’. So, ‘pee’ means ‘are’.

Thus, ‘mit’ means ‘pigs’ from third statement.


10)   In the following question, choose the correct code form.

In a code language, ‘mok dan sil’ means ‘big bad wrestler’, ‘fit kon dan’ means ‘wrestler is good’, ‘cold tir fit’ means ‘he is new’.

Which word stands for ‘is’ in that language?

- Published on 03 May 17

a. Fit
b. Kon
c. Dan
d. Mok
Answer  Explanation 

ANSWER: Fit

Explanation:
In the first and second statements, the common code is ‘dan’ and the common word is ‘wrestler’.
In the second and third statements, the common words is ‘fit’ and the common word is ‘is’.
So, ‘fit’ means ‘is’.


1 2 3