Computer Network - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

Dear Readers, Welcome to Computer Network multiple choice questions and answers with explanation. These objective type Computer Network questions are very important for campus placement test, semester exams, job interviews and competitive exams like GATE, IES, PSU, NET/SET/JRF, UPSC and diploma.

Specially developed for the Electronic Engineering freshers and professionals, these model questions are asked in the online technical test and interview of many companies.

These tutorial are also important for your viva in university exams like Anna university, Pune, VTU, UPTU, CUSAT etc.

1)   The data transfer rate of any co-axial cable usually occurs or lies _______
- Published on 02 Nov 15

a. Between TP and fiber optic cables
b. Between STP and UTP cables
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Between TP and fiber optic cables

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which mode of coaxial cable represents the cable bandwidth by a single stream of data during the transmission of any data/information?
- Published on 02 Nov 15

a. Baseband mode
b. Broadband mode
c. Passband mode
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Baseband mode

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which category of UTP cable in accordance to the EIA standard exhibits the capability of three twist per foot in addition to the transmission speed of about 16 Mbps?
- Published on 02 Nov 15

a. Category 5
b. Category 4
c. Category 3
d. Category 2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Category 4

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   How does the crosstalk generated due to the electromagnetic interference between two copper wires placed in vicinity get reduced?
- Published on 02 Nov 15

a. By twisting the copper wire
b. By using the repeaters
c. By using amplifiers
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: By twisting the copper wire

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The port address in TCP/IP architecture basically involves ______
- Published on 02 Nov 15

a. Label assigning to a process
b. Changing of physical address from hop to hop
c. Encapsulation of data in a frame
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Label assigning to a process

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which addresses are supposed to be of greater importance for transmitting the data from source to destination?
- Published on 02 Nov 15

a. Physical address
b. IP address
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   An Universal Address System is essential in logical addresses in order to identify each host in completely unique manner irrespective of underlying _______
- Published on 02 Nov 15

a. Physical networks
b. Internet protocols
c. Processes in an application layer
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Physical networks

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which addresses are related to the processes involved in an application layer of TCP/IP architecture?
- Published on 02 Nov 15

a. Physical (Link) Addresses
b. Logical (IP) Addresses
c. Port Addresses
d. Specific Addresses
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Specific Addresses

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which among the below specified network associated components is/are not involved in the host-to-network layer of TCP/IP model?
- Published on 02 Nov 15

a. Protocols
b. Device Drivers
c. Network Interface Card
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Protocols

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which unique internet address is/are of greater significance during the attachment of a header to the datagram by the Internet Protocol (IP)?
- Published on 02 Nov 15

a. Source Address
b. Destination Address
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...