Electric Power Utilization - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   For a good weld,
- Published on 07 Sep 15

a. Cross - section of the added metal should be small and oxidation should be minimum
b. Cross - section of the added metal should be small and oxidation should be maximum
c. Cross - section of the added metal should be large and oxidation should be minimum
d. Cross - section of the added metal should be large and oxidation should be maximum
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Cross - section of the added metal should be small and oxidation should be minimum

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The advantage of rectifier type welding set is
- Published on 07 Sep 15

a. Reduced no - load losses
b. Easy arc starting
c. Less hazardous
d. Both (a) and (b)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both (a) and (b)

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The voltage - current characteristics of the arc welding must be
- Published on 07 Sep 15

a. Exponentially rising
b. Drooping
c. Straight line
d. Parabolic
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Drooping

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Spot welding is used to weld metal pieces whose thickness
- Published on 07 Sep 15

a. Should be greater than 12 mm
b. Lesser than 12 mm
c. Lies between 15 to 20 mm
d. Greater than 20 mm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Lesser than 12 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The electrodes used for projection welding are
- Published on 07 Sep 15

a. Flat and smaller in diameter
b. Flat and larger in diameter
c. Round and smaller in diameter
d. Round and larger in diameter
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Flat and larger in diameter

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In percussion welding, the heat is produced by a rapid discharge of stored electrical energy from
- Published on 07 Sep 15

a. Capacitor
b. Inductor
c. Resistor
d. Transformer
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Capacitor

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Seam welding is not used for the
- Published on 07 Sep 15

a. Welding in tanks
b. Welding in transformers
c. Welding in air crafts
d. Welding alloys of copper
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Welding alloys of copper

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The lighting system of almost all the earlier coaches and all the newly manufactured coaches has
- Published on 07 Sep 15

a. 50 V
b. 110 V
c. 220 V
d. 420 V
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 110 V

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Pantograph collector is used in railways where the train runs at 100 to 130 kmph. Which among the following is true about pantograph collector?
- Published on 07 Sep 15

a. It is unidirectional
b. The erection of the overhead network is complicated
c. Its height cannot be varied
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: None of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   A low frequency supply is given to the single phase AC system for track electrification because
- Published on 07 Sep 15

a. It improves commutation
b. Increases efficiency
c. Improves power factor
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...