Electrical Machines - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Due to overdamping, the instrument will become
- Published on 04 Nov 15

a. Slow
b. Lethargic
c. Fast
d. Both (a) and (b)
e. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both (a) and (b)

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   A differential relay comparator used for the protection of three phase transformers has
- Published on 30 Oct 15

a. One comparator
b. Two comparator
c. Three comparator
d. Six comparator
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Three comparator

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   In double delta transformation, a double delta refers to the case where there are two delta transformations in
- Published on 30 Oct 15

a. Parallel
b. Series
c. Both series and parallel
d. Neither series nor parallel
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Series

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Most familiar application of zig - zag transformer is as
- Published on 30 Oct 15

a. Ground reference on an ungrounded system
b. Converting single phase to two phase
c. Reducing harmonics
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Ground reference on an ungrounded system

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In a single phase, full wave bridge circuit and in three phase, delta full wave bridge circuit, the ripple voltage frequency is always
- Published on 30 Oct 15

a. Twice the line frequency, six times the line frequency
b. Both will be twice the line frequency
c. Both will be six times the lines frequency
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Twice the line frequency, six times the line frequency

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In Scott connection, the voltage across the teaser leads the mains by
- Published on 30 Oct 15

a. 30 degree
b. 60 degree
c. 90 degree
d. 120 degree
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 90 degree

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Scott connection is used for the conversion of
- Published on 30 Oct 15

a. Single phase to three phase
b. Three phase to single phase
c. Single phase to two phase
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Single phase to two phase

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In T-T connection, the ratio of actual capacity to the available capacity is
- Published on 30 Oct 15

a. 1
b. 0.928
c. 1.928
d. 0.5
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.928

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   In T-T connection, the percentage tapping of main transformer and teaser transformer are
- Published on 30 Oct 15

a. 50%, 86.6%
b. 50%, 50%
c. 86.6%, 86.6%
d. 86.6%, 50%
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 50%, 86.6%

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   With a bank of two single phase transformers connected in V - V fashion supplying a balanced three phase load with Cosφ as power factor. The power factor of the two transformers is given by
- Published on 30 Oct 15

a. Cosφ , Cosφ
b. Cosφ, Cos(30+φ)
c. Cos(30-φ), Cos(30+φ)
d. Cos(30-φ), Cosφ
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Cos(30-φ), Cos(30+φ)

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...