Fluid Mechanics - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   According to Archimede's principle, if a body is immersed partially or fully in a fluid then the buoyancy force is _______ the weight of fluid displaced by the body.
- Published on 05 Aug 15

a. equal to
b. less than
c. more than
d. unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: equal to

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What is the correct formula for absolute pressure?
- Published on 05 Aug 15

a. Pabs = Patm – Pgauge
b. Pabs = Pvacuum – Patm
c. Pabs = Pvacuum + Patm
d. Pabs = Patm+ Pgauge
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Pabs = Patm+ Pgauge

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   One litre of a certain fluid weighs 8N. What is its specific volume?
- Published on 05 Aug 15

a. 2.03 x 10– 3 m3/kg
b. 20.3 x 10– 3 m3/kg
c. 12.3 x 10– 3 m3/kg
d. 1.23 x 10– 3 m3/kg
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1.23 x 10– 3 m3/kg

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   When is a liquid said to be not in a boiling or vaporized state?
- Published on 05 Aug 15

a. If the pressure on liquid is equal to its vapour pressure
b. If the pressure on liquid is less than its vapour pressure
c. If the pressure on liquid is more than its vapour pressure
d. Unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: If the pressure on liquid is more than its vapour pressure

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Bulk modulus is the ratio of
- Published on 05 Aug 15

a. shear stress to volumetric strain
b. volumetric strain to shear stress
c. compressive stress to volumetric strain
d. volumetric strain to compressive stress
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: compressive stress to volumetric strain

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which type of body is an airfoil?
- Published on 05 Aug 15

a. streamline body
b. wave body
c. bluff body
d. induced body
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: streamline body

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The body whose surface does not coincide with the streamline when places in a flow is called as
- Published on 05 Aug 15

a. streamline body
b. wave body
c. bluff body
d. induced body
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: bluff body

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The sum of components of shear forces in the direction of flow of fluid is called as
- Published on 05 Aug 15

a. shear drag
b. friction drag
c. skin drag
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: all of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The component of the total force exerted by fluid on a body in the direction parallel to the direction of motion is called as
- Published on 05 Aug 15

a. lift
b. drag
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: drag

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Boundary layer thickness is the distance from the boundary to the point where velocity of the fluid is
- Published on 05 Aug 15

a. equal to 10% of free stream velocity
b. equal to 50% of free stream velocity
c. equal to 90% of free stream velocity
d. equal to 99% of free stream velocity
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: equal to 99% of free stream velocity

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8