Height and Distance - Quantitative Aptitude (MCQ) questions

1)   A poster is on top of a building. Rajesh is standing on the ground at a distance of 50 m from the building. The angles of elevation to the top of the poster and bottom of the poster are 45° and 30° respectively. What is the height of the poster?
- Published on 03 May 17

a. 50(3 - 1)/ 3 m
b. 503 m
c. 25/3 m
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 50(3 - 1)/ 3 m

Explanation:
height and distance


2)   Guddi was standing on a road near a mall. She was 1000m away from the mall and able to see the top of the mall from the road in such a way that top of the tree, which is in between her and the mall, was exactly in line of sight with the top of the mall. The tree height is 10m and it is 20m away from Guddi. How tall is the mall?
- Published on 03 May 17

a. 423.5 m
b. 450 m
c. 470 m
d. 495 m
Answer  Explanation 

ANSWER: 470 m

Explanation:
height and distance


3)   A tree is cut partially and made to fall on ground. The tree however does not fall completely and is still attached to its cut part. The tree top touches the ground at a point 10m from foot of the tree making an angle of 30°. What is the length of the tree?
- Published on 13 Apr 17

a. 103 m
b. 10/3 m
c. (2 - 1)/10 m
d. 10/2 m
Answer  Explanation 

ANSWER: 103 m

Explanation:
height and distance


4)   There is a tree between houses of A and B. If the tree leans on A’s House, the tree top rests on his window which is 12 m from ground. If the tree leans on B’s House, the tree top rests on his window which is 9 m from ground. If the height of the tree is 15 m, what is distance between A’s and B’s house?
- Published on 13 Apr 17

a. 21 m
b. 25 m
c. 16 m
d. 12 m
Answer  Explanation 

ANSWER: 21 m

Explanation:
height and distance


5)   Two houses are in front of each other. Both have chimneys on their top. The line joining the chimneys makes an angle of 45° with the ground. How far are the houses from each other if one house is 25m and other is 10m in height?
- Published on 12 Apr 17

a. 18 m
b. 12 m
c. 7.5 m
d. 15 m
Answer  Explanation 

ANSWER: 15 m

Explanation:
height and dstance


6)   A and B are standing on ground 50 meters apart. The angles of elevation for these two to the top of a tree are 60° and 30°. What is height of the tree?
- Published on 12 Apr 17

a. 503 m
b. 25/3 m
c. 253 m
d. 25/(3-1) m
Answer  Explanation 

ANSWER: 253 m

Explanation:
height and distance


7)   Raj stands in a corner of his square farm. Angle of elevation of a scarecrow placed in diagonally opposite corner is 60°. He starts walking backwards in a straight line and after 80ft he realizes that angle of elevation of the scarecrow now is 30°. What is area of the field?
- Published on 03 Apr 17

a. 1600 sq.ft.
b. 40 sq.ft.
c. 40/2 sq.ft.
d. 800 sq.ft.
Answer  Explanation 

ANSWER: 800 sq.ft.

Explanation:
height and distance


8)   Angles of elevation of pole are 60° and 45° from points at distances m and n on ground respectively. Here m, when measured from base of pole is less than n. What is the height of the pole?
- Published on 03 Apr 17

a. height and distance
b. height and distance
c. 3mn units
d. mn units
Answer  Explanation 

ANSWER: height and distance

Explanation:
height and distance


9)   Ramesh and Suresh’s mud forts have heights 8cm and 15 cm. They are 24 cm apart. How far are the fort tops from each other?
- Published on 03 Apr 17

a. 31 cm
b. 24 cm
c. 25 cm
d. 24.5 cm
Answer  Explanation 

ANSWER: 25 cm

Explanation:
height and distance


10)   Rohit while seeing a bird on tree top made 45° angle of elevation. He walks 240ft. towards the tree to observe the bird closely, thus making 60° angle of elevation. How far was Rohit from the tree initially?
- Published on 03 Apr 17

a. (2403)/(3-1) ft
b. 240/(3-1) ft
c. 240/3 ft
d. 2403 ft
Answer  Explanation 

ANSWER: (2403)/(3-1) ft

Explanation:
height and distance


1 2