Information Theory and Coding Techniques - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   For fixed symbol rate, increase in bits/symbol ultimately improves rb/B bits/s/Hz & hence, regarded as _____.
- Published on 20 Nov 15

a. Power efficiency
b. Spectral efficiency
c. Transmission efficiency
d. Modulation eficiency
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Spectral efficiency

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   For designing a communication system, which among the following parameters should be maximum?

A. Transmission rate
B. Received signal-to-noise ratio
C. Error probability
D. Bandwidth requirement

- Published on 20 Nov 15

a. A & B
b. C & D
c. A & C
d. B & D
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: A & B

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   For designing trellis code, the emphasis must be on maximizing __________
- Published on 20 Nov 15

a. Euclidean distance between code vectors
b. Hamming distance of error correcting codes
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Euclidean distance between code vectors

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   dfree is defined as the Euclidean distance of coded signal in terms of _________ possible distance between all allowed sequences.
- Published on 20 Nov 15

a. smallest
b. largest
c. average
d. constant
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: smallest

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The distance between each symbol in given sequence and reference sequence is known as _______.
- Published on 20 Nov 15

a. Euclidean Distance
b. Distance between sequences
c. Manmattan Distance
d. Hamming Distance
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Distance between sequences

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   To obtain the transfer function of a convolutional code, the splitting of all-zero state takes place into ___

A. starting state
B. first return to all-zero state
C. in-between state

- Published on 20 Nov 15

a. A & B
b. B & C
c. A & C
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: A & B

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   For a received sequence of 6 bits, which decoding mechanism deals with the selection of best correlated sequence especially by correlating the received sequence and all permissible sequences?
- Published on 20 Nov 15

a. Soft Decision Decoding
b. Hard Decision Decoding
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Soft Decision Decoding

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which decoding method involves the evaluation by means of Fano Algorithm?
- Published on 20 Nov 15

a. Maximum Likelihood Decoding
b. Sequential Decoding
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Sequential Decoding

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   For the 4 states of an encoder on vertical axis of Trellis diagram, what do/does the solid line indicate/s?
- Published on 20 Nov 15

a. '0' input
b. '1' input
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: '0' input

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   In Trellis diagram, what do/does the horizontal axis represent/s?
- Published on 20 Nov 15

a. Continuous time
b. Discrete time
c. Sampled time
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Discrete time

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7