Integrated Circuits - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   Which among the following are regarded as three-pin voltage regulator ICs?
- Published on 20 Nov 15

a. Fixed voltage regulators
b. Adjustable voltage regulators
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Due to operation of series pass transistor in an active region of linear voltage regulator, ___________
- Published on 20 Nov 15

a. The ripple contents in o/p voltage waveform is very low
b. Then there is no necessity of using high speed transitor
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which type of IC voltage regulator exhibits continuous variation in the impedance of transistor in order to supply the desired load current?
- Published on 20 Nov 15

a. Linear regulators
b. Switching regulators
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Linear regulators

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   In LM317 voltage regulator, what is the minimum value of voltage required between its input & output in order to supply power to an internal circuit?
- Published on 20 Nov 15

a. 1V
b. 3V
c. 5V
d. 10V
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 3V

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In LM317 voltage regulator, the protective diodes do not allow the filter capacitors to discharge through ______current points.
- Published on 20 Nov 15

a. High
b. Low
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Low

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In AM detector using PLL, the phase detector is basically a multiplier which produces ________components of frequencies at its output.
- Published on 20 Nov 15

a. Sum
b. Difference
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   For a PLL IC 565 with timing resistor & timing capacitor of about 15 kΩ & 0.02μF respectively, what would be the value of output frequency (f0)?
- Published on 20 Nov 15

a. 433.33 Hz
b. 833.33 Hz
c. 1000 Hz
d. 2500 Hz
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 833.33 Hz

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In VCO IC 566, the value of charging & discharging is dependent on the voltage applied at ______.
- Published on 20 Nov 15

a. Triangular wave output
b. Square wave output
c. Modulating input
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Modulating input

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   According to transfer characteristics of PLL, the phase error between VCO output & incoming signal must be maintained between _______ in order to maintain a lock.
- Published on 20 Nov 15

a. 0 & π
b. 0 & π/2
c. 0 & 2π
d. π & 2π
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0 & π

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which characteristic of PLL is defined as the range of frequencies over which PLL can acquire lock with the input signal?
- Published on 20 Nov 15

a. Free-running state
b. Pull-in time
c. Lock-in range
d. Capture range
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Capture range

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7