Odd man out - Logical Reasoning (MCQ) Questions

1)   Choose the number which is different from others in the group
- Published on 15 May 17

a. 72 - 12
b. 48 – 24
c. 120 - 74
d. 96 - 84
Answer  Explanation 

ANSWER: 120 - 74

Explanation:
The HCF of all other numbers in the pair is 12.


2)   Choose the number which is different from others.
- Published on 15 May 17

a. 7 : 343
b. 9 : 243
c. 8 : 512
d. 6 : 216
Answer  Explanation 

ANSWER: 8 : 512

Explanation:
In all other pairs, second number is the cube of the first number.


3)   Choose the number which is different from others in the group.
- Published on 15 May 17

a. 35
b. 49
c. 50
d. 63
e. 140
Answer  Explanation 

ANSWER: 50

Explanation:
Each number is divisible by 7, except 50.


4)   Choose the number which is different from others in the group.
- Published on 08 May 17

a. 48
b. 50
c. 82
d. 170
e. 290
Answer  Explanation 

ANSWER: 48

Explanation:
All other numbers except 48 are one more than the square of a certain number. Hence, the answer is A.

50 = 49 + 1
82 = 81 + 1
170 = 169 + 1
290 = 289 + 1

48 = 49 - 1


5)   Choose the number which is different from others.
- Published on 08 May 17

a. 275
b. 183
c. 242
d. 119
e. 369
Answer  Explanation 

ANSWER: 242

Explanation:
All other numbers are odd numbers, except 242.


6)   Choose the number which is different from others.
- Published on 08 May 17

a. 13
b. 17
c. 23
d. 63
e. 71
Answer  Explanation 

ANSWER: 63

Explanation:
Except 63, all other numbers are prime numbers.


7)   Choose the number which is different from others in the group
- Published on 08 May 17

a. 263
b. 111
c. 242
d. 551
e. 383
Answer  Explanation 

ANSWER: 383

Explanation:
In all other numbers, the middle digit is equal to the product of the other two digits.

(263) - 2 x 3 = 6
(111) – 1 x 1 = 1
(242) – 2 x 2 = 4
(551) – 5 x 1 = 5

(383) – 3 x 3 = 9, but the number given is 383.


8)   Choose the number which is different from others.
- Published on 08 May 17

a. 27
b. 64
c. 125
d. 144
Answer  Explanation 

ANSWER: 144

Explanation:
Each number in the question, except 144 is a perfect cube.


9)   Choose the number which is different from others in the group
- Published on 08 May 17

a. 369
b. 761
c. 460
d. 250
e. 144
Answer  Explanation 

ANSWER: 761

Explanation:
761 is the only prime number in the group.


10)   Choose the number which is different from others in the group
- Published on 03 May 17

a. 6788
b. 6878
c. 6482
d. 9848
Answer  Explanation 

ANSWER: 6482

Explanation:
In all other numbers, sum of digits is 29, while in option C, it is 20.

6 + 4 + 8 + 2 = 20
6 + 7 + 8 + 8 = 29
6 + 8 + 7 + 8 = 29
9 + 8 + 4 + 8 = 29


1 2 3