Oracle Control Files - Oracle (MCQ) questions and answers

1)   The disks in a disk group are referred to as ASM disks on Windows operating systems an ASM disk is always a partition, on all other platforms an ASM disk can be _________.
- Published on 13 Aug 15

a. A partition of a logical unit number (LUN)
b. A network-attached file
c. Both A & B
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both A & B

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which view in an ASM instance contains one row for every ASM file in every disk group mounted by the ASM instance in a DB instance that contains no rows?
- Published on 12 Aug 15

a. V$ASM_FILE
b. V$ASM_DISK
c. V$ASM_DISK_STAT
d. V$ASM_DISKGROUP_STAT
Answer  Explanation 

ANSWER: V$ASM_FILE

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   In your Automatic Storage Management (ASM) instance, one of the nonempty disk groups, DGROUP1, is no longer required and you want this disk group to be removed. You execute the following command to achieve this objective.

DROP DISKGROUP dgroup1 EXCLUDING CONTENTS;

What would be the result of this command?

- Published on 12 Aug 15

a. This command would result in an error because the disk group is not empty
b. The command would drop the disk group, ignoring the EXCLUDING CONTENTS option
c. The command would result in the disk group being marked as INVALID because it cannot be dropped
d. The command would result in the contents being moved to the parent disk group and dropping of the disk group
Answer  Explanation 

ANSWER: This command would result in an error because the disk group is not empty

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which initialization Parameter Specifies the default disk group location to create the following files?

1) Redo log files
2) Control files

- Published on 12 Aug 15

a. DB_CREATE_ONLINE_LOG_DEST_n
b. DB_CREATE_FILE_DEST
c. DB_RECOVERY_FILE_DEST
d. CONTROL_FILES
Answer  Explanation 

ANSWER: DB_CREATE_ONLINE_LOG_DEST_n

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   You are managing an Oracle Database 11g database with the ASM storage. The database is having big file tablespaces. You want files to open faster and less memory to be used in the shared pool to manage the extent maps. What configuration would you effect to achieve your objective?
- Published on 12 Aug 15

a. Set the ASM compatibility attribute for the ASM disk group to 11.1.0
b. Set the RDBMS compatibility attribute for the ASM disk group to 11.1.0
c. Set the COMPATIBLE initialization parameter for the ASM instance to 11.1.0
d. Set the COMPATIBLE initialization parameter for the database instance to 11.1.0
e. Both A & D
Answer  Explanation 

ANSWER: Both A & D

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The CONTROL_FILES initialization parameter can use the alias filenames of the control files.
- Published on 12 Aug 15

a. True
b. False
Answer  Explanation 

ANSWER: True

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which files do the following structural changes occur?

1) Adding, dropping or renaming datafiles
2) Adding or dropping a tablespace, or altering the read / write state of the tablespace
3) Adding or dropping redo log files or groups

- Published on 12 Aug 15

a. Manage the Size of Control Files
b. Back up Control Files
c. Provide Filenames for the Control Files
d. All Mentioned above
Answer  Explanation 

ANSWER: Back up Control Files

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   ASM does not discover a disk that contains an operating system partition table, even if the disk is in an ASM_DISKSTRING search path and ASM has read/write permission on the disk.
- Published on 12 Aug 15

a. True
b. False
Answer  Explanation 

ANSWER: True

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is the following step used for?

1) Edit the CONTROL_FILES parameter in the database initialization parameter file to delete the old control file name.

- Published on 12 Aug 15

a. Creating Initial Control Files
b. Creating Additional Copies, Renaming, and Relocating Control Files
c. Creating New Control Files
d. Dropping Control Files
Answer  Explanation 

ANSWER: Dropping Control Files

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which of the following statements are true about Automatic Storage Management (ASM)?
- Published on 04 Aug 15

a. ASM provides mirroring on file by file basis
b. ASM provides automatic load balancing across all ASM disks
c. ASM supports the Oracle database and operating system files
d. ASM can be used to store trace files, alert log files, and the server parameter file (SPFILE)
e. Both A & B
Answer  Explanation 

ANSWER: Both A & B

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3