Planning - GS question based on India Year Book

1)   Planning Commission as well as the NITI Aayog were set up through
- Published on 19 Oct 15

a. Legislation
b. Subordinate Legislation
c. Cabinet Resolution
d. Ordinance (as Parliament was not in Session)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Cabinet Resolution

Explanation:
The NITI Aayog will be replacing the Planning Commission.


2)   Which of the following statement / s is / are correct with regard to the NITI Aayog?

1) Sindhushree Khullar is the Vice-Chairperson
2) Arvind Panagariya is the Chief Executive Officer
3) Former DRDO Chief V. K. Saraswat and economist Bibek Debroy are its full time members.

- Published on 19 Oct 15

a. Only 3
b. Only 1 and 2
c. Only 2
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 3

Explanation:
Sindhushree Khullar is the Chief Executive Officer and Arvind Panagariya is the Vice-Chairperson.


3)   Full time organizational Framework of the NITI Aayog consists of which of the following?

1) Vice-Chairperson
2) Chief Ministers of States and UTs’ with legislatures and Lieutenant Governors of other UTs
3) Chief Executive Officer
4) Experts with relevant domain knowledge nominated by the PM.

- Published on 19 Oct 15

a. Only 1 and 2
b. 1, 2 and 3
c. 1 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1 and 3

Explanation:
The full-time organizational framework will comprise of, in addition to the Prime Minister as the Chairperson:
1) Vice-Chairperson: To be appointed by the Prime Minister
2) Members: Full-time
3) Part-time members: Maximum of 2 from leading universities research organizations and other relevant institutions in an ex-officio capacity. Part time members will be on a rotational basis.
4) Ex Officio members: Maximum of 4 members of the Union Council of Ministers to be nominated by the Prime Minister.
5) Chief Executive Officer: To be appointed by the Prime Minister for a fixed tenure, in the rank of Secretary to the Government of India.
6) Secretariat as deemed necessary.


4)   NITI Aayog is based on which of the following pillars of effective governance?

1) Pro-people agenda
2) Pro-active
3) Participative
4) Transparency
5) Accountability
6) Quality of Service

- Published on 19 Oct 15

a. Only 1, 2, 3 and 4
b. Only 1, 2, 3, 4 and 5
c. Only 1, 2 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1, 2, 3 and 4

Explanation:
In essence, effective governance in India will rest on the following 7 pillars:
a. Pro-people agenda that fulfils the aspirations of the society as well as individual,
b. Pro-active in anticipating and responding to their needs,
c. Participative, by involvement of citizens,
d. Empowering women in all aspects
e. Inclusion of all groups, with special attention to the economically weak (garib), the SC, ST and OBC communities, the rural sector and farmers (gaon and kisan), youth and all categories of minorities.
f. Equality of opportunity to our country’s youth,
g. Transparency through the use of technology to make government visible and responsive..


5)   Planning Commission as well as the NITI Aayog were set up through
- Published on 06 Aug 15

a. Legislation
b. Subordinate Legislation
c. Cabinet Resolution
d. Ordinance (as Parliament was not in Session)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Cabinet Resolution

Explanation:
The NITI Aayog will be replacing the Planning Commission.


6)   Which of the following statement / s is / are correct with regard to the NITI Aayog?

1) Sindhushree Khullar is the Vice-Chairperson

2) Arvind Panagariya is the Chief Executive Officer

3) Former DRDO Chief V. K. Saraswat and economist Bibek Debroy are its full time members.

- Published on 06 Aug 15

a. Only 3
b. Only 1 and 2
c. Only 2
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 3

Explanation:
Sindhushree Khullar is the Chief Executive Officer and Arvind Panagariya is the Vice-Chairperson.


7)   Full time organizational Framework of the NITI Aayog consists of which of the following?

1) Vice-Chairperson

2) Chief Ministers of States and UTs’ with legislatures and Lieutenant Governors of other UTs

3) Chief Executive Officer

4) Experts with relevant domain knowledge nominated by the PM.

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1 and 2
b. 1, 2 and 3
c. 1 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1 and 3

Explanation:
The full-time organizational framework will comprise of, in addition to the Prime Minister as the Chairperson:

1) Vice-Chairperson: To be appointed by the Prime Minister

2) Members: Full-time

3) Part-time members: Maximum of 2 from leading universities research organizations and other relevant institutions in an ex-officio capacity. Part time members will be on a rotational basis.

4) Ex Officio members: Maximum of 4 members of the Union Council of Ministers to be nominated by the Prime Minister.

5) Chief Executive Officer: To be appointed by the Prime Minister for a fixed tenure, in the rank of Secretary to the Government of India.

6) Secretariat as deemed necessary.


8)   NITI Aayog is based on which of the following pillars of effective governance?

1) Pro-people agenda
2) Pro-active
3) Participative
4) Transparency
5) Accountability
6) Quality of Service

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1, 2, 3 and 4
b. Only 1, 2, 3, 4 and 5
c. Only 1, 2 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1, 2, 3 and 4

Explanation:
In essence, effective governance in India will rest on the following 7 pillars:
a. Pro-people agenda that fulfils the aspirations of the society as well as individual,
b. Pro-active in anticipating and responding to their needs,
c. Participative, by involvement of citizens,
d. Empowering women in all aspects
e. Inclusion of all groups, with special attention to the economically weak (garib), the SC, ST and OBC communities, the rural sector and farmers (gaon and kisan), youth and all categories of minorities.
f. Equality of opportunity to our country’s youth,
g. Transparency through the use of technology to make government visible and responsive.


1