Probability - Quantitative Aptitude (MCQ) questions

1)   There are 2 pots. One pot has 5 red and 3 green marbles. Other has 4 red and 2 green marbles. What is the probability of drawing a red marble?
- Published on 15 Mar 17

a. 9/14
b. 31/48
c. 1
d. 1/2
Answer  Explanation 

ANSWER: 31/48

Explanation:
probability


2)   A pot has 2 white, 6 black, 4 grey and 8 green balls. If one ball is picked randomly from the pot, what is the probability of it being black or green?
- Published on 10 Mar 17

a. 3/4
b. 7/10
c. 4/3
d. 1/10
Answer  Explanation 

ANSWER: 7/10

Explanation:
probability


3)   A box has 6 black, 4 red, 2 white and 3 blue shirts. When 2 shirts are picked randomly, what is the probability that either both are white or both are blue?
- Published on 10 Mar 17

a. 4/105
b. 1/35
c. 1/105
d. 1/15
Answer  Explanation 

ANSWER: 4/105

Explanation:
probability


4)   What will be the possibility of drawing a jack or a spade from a well shuffled standard deck of 52 playing cards?
- Published on 10 Mar 17

a. 4/13
b. 1/26
c. 1/13
d. 17/52
Answer  Explanation 

ANSWER: 4/13

Explanation:
probability


5)   Suresh keeps all his socks in a single drawer. He has 24 pairs of white socks and 18 pairs of grey socks. Suresh picks 3 socks randomly. Find the possibility of Suresh choosing a matching pair.
- Published on 05 Mar 17

a. 1/36
b. 1/108
c. 7/36
d. 1
Answer  Explanation 

ANSWER: 1

Explanation:
probability


6)   Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at least 2 tails?
- Published on 06 Jul 15

a. 0.75
b. 0.5
c. 0.25
d. 0.2
Answer  Explanation 

ANSWER: 0.5

Explanation:
S = {HHH, HHT, HTH, HTT, THH, THT, TTH, TTT}
E = {HTT, THT, TTH, TTT}
n(S) = 8
n(E) = 4
P(E) =n(E) / n(S) = 4/8 = 0.5


7)   Two friends A and B apply for a job in the same company. The chances of A getting selected is 2/5 and that of B is 4/7. What is the probability that both of them get selected?
- Published on 06 Jul 15

a. 8/35
b. 34/35
c. 27/35
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 8/35

Explanation:
P(A) = 2/5
P(B) = 4/7
E = {A and B both get selected}
P(E) = P(A)*P(B)
= 2/5 * 4/7
= 8/35


8)   Tickets numbered 1 to 50 are mixed and one ticket is drawn at random. Find the probability that the ticket drawn has a number which is a multiple of 4 or 7?
- Published on 06 Jul 15

a. 9/25
b. 9/50
c. 18/25
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 9/25

Explanation:
S = {1, 2, 3, … , 49, 50}
E = {4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48, 7, 14, 21, 35, 42, 49}
n(S) = 50
n(E) = 18
P(E) = n(E)/n(S) = 18/50
= 9/25


9)   Two dice are tossed simultaneously. Find the probability that the total is a prime number.
- Published on 15 Jun 15

a. 7/9
b. 5/12
c. 1/6
d. 5/9
Answer  Explanation 

ANSWER: 5/9

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   A class consists of 15 girls and 10 boys. Three students are to be randomly selected. Find the probability that one boy and two girls are picked.
- Published on 15 Jun 15

a. 1/50
b. 3/25
c. 21/46
d. 25/122
Answer  Explanation 

ANSWER: 21/46

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2