Series - Logical Reasoning (MCQ) Questions

Dear Readers, Welcome to Logical Reasoning Series questions and answers with explanation. These Series solved examples with shortcuts and tricks will help you learn and practice for your Placement Test and competitive exams like Bank PO, IBPS PO, SBI PO, RRB PO, RBI Assistant, LIC,SSC, MBA - MAT, XAT, CAT, NMAT, UPSC, NET etc.

After practicing these tricky Series multiple choice questions, you will be exam ready to deal with any objective type questions.

1)   In the following question, various terms of an alphabet series are given with one or more missing terms as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.

XYA, XYC, XYB, XYD, XYC, ?

- Published on 15 May 17

a. XYD
b. XYE
c. XYB
d. XYC
Answer  Explanation 

ANSWER: XYE

Explanation:
In this series, XY remains constant while third letter changes in the pattern +2, -1, +2, -1 ….

The next term should be XYE.


2)   In the following question, various terms of an alphabet series are given with one or more missing terms as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.

L, O, J, T, H, ?

- Published on 15 May 17

a. X
b. S
c. Z
d. W
Answer  Explanation 

ANSWER: S

Explanation:
The given series is a combination of two series.

I: L, J, H
II: O, Q, ?

I consists of 12th, 10th and 8th letter from the beginning of alphabets.
II consists of 12th, 10th and 8th letter from the end of alphabets.

So, the next letter should be 8th letter from end of alphabets i.e. S


3)   In the following question, various terms of an alphabet series are given with one or more missing terms as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.

U, S, P, L, G, ?

- Published on 15 May 17

a. B
b. A
c. D
d. C
Answer  Explanation 

ANSWER: A

Explanation:
The pattern in the given series is -2, -3, -4, -5, -6 ….

U __-2 __ S __-3 __ P __-4__ L __-5__ G __-6__ A

So,the next term should be A.


4)   In the following question, various terms of an alphabet series are given with one or more missing terms as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.

AB, DE, GH, JK, ?

- Published on 08 May 17

a. LM
b. OP
c. MN
d. PQ
Answer  Explanation 

ANSWER: MN

Explanation:
The pattern in the given series is +2

AB __+2 __ DE __+2__ GH __+2__ JK __+2__ MN

So, the next term should be MN.


5)   In the following question, various terms of an alphabet series are given with one or more missing terms as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.

W, P, I, B, ?

- Published on 08 May 17

a. U
b. V
c. W
d. X
Answer  Explanation 

ANSWER: U

Explanation:
The pattern in the given series is -7

i.e. W __-7__ P __-7__ I __-7__ B __-7__ U

So, the next term should be U.


6)   In the following question, various terms of an alphabet series are given with one or more missing terms as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.

IJK, NOP, STU, ?

- Published on 08 May 17

a. ZYX
b. XYZ
c. WXY
d. YZA
Answer  Explanation 

ANSWER: XYZ

Explanation:
The pattern here is +3
i.e. (I → J → K ) __+3__ (N → O → P ) __+3__ (S → T → U ) __+3__ (X → Y → Z )

So, the next term should be XYZ.


7)   In the following question, various terms of an alphabet series are given with one or more missing terms as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.

DEMONETIZATION, EMONETIZATIO, MONETIZATI, ONETIZAT, ?

- Published on 08 May 17

a. NETIZ
b. NETIZAT
c. ETIZAT
d. NETIZA
Answer  Explanation 

ANSWER: NETIZA

Explanation:
In this series, one letter from the beginning and one letter from the end are removed to obtain the next term.

This pattern is repeated here.

So, the next term should be ONETIZAT → NETIZA


8)   In the following question, various terms of an alphabet series are given with one or more missing terms as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.

A, C, E, G, I, ?

- Published on 08 May 17

a. K
b. L
c. M
d. N
Answer  Explanation 

ANSWER: K

Explanation:

The pattern in this series is
+2 +2 +2 +2 +2 …

A __+2__ C __+2__ E __+2__ G __+2__ I __+2__ K

The missing alphabet should be K


9)   In the following question, various terms of an alphabet series are given with one or more missing terms as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.

H, I, K, N, R, ?

- Published on 08 May 17

a. Z
b. X
c. T
d. W
Answer  Explanation 

ANSWER: W

Explanation:
The pattern in this series is +1 +2 +3 +4 +5

H __+1__ I __+2__ K __+3__N __+4__ R __+5__ W

The missing alphabet should be W


10)   In the following question, various terms of an alphabet series are given with one or more missing terms as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.

R, U, X, ?, D

- Published on 03 May 17

a. Z
b. B
c. A
d. Y
Answer  Explanation 

ANSWER: A

Explanation:
The pattern in this series is +3

R __+3__ U __+3__ X __+3__ A __+3__ D

The missing alphabet should be A


1 2 3