Sports - General awareness questions on current affairs

1)   India won which medal at the Asian Rugby Sevens Trophy?
- Published on 20 Feb 17

a. Gold
b. Silver
c. Bronze
d. Fourth position
Answer  Explanation 

ANSWER: Silver

Explanation:
India won the silver medal at the women’s Asian Rugby Sevens Trophy having won five matches and lost one here on 18th Feb 2017.

In the seven-nation round-robin competition, India defeated Laos 22-7, Philippines 12-5, Nepal 43-0 and Malaysia by 26-12.

On the second day, India defeated Pakistan by 5-0 and in the last match were beaten by South Korea by 0-29.

As per Asia Rugby’s tournament statistics, Indian Hupi Majhi was one amongst the top three Try Scorers of the tournament and Meerarani Hembram was the third highest in the conversions.

Asian Sevens Series: Know More

  • The Asian Seven Series is an annual series of regional rugby sevens tournaments.
  • It is run by Asia Rugby featuring national sevens teams.
  • It has been held regularly since 2009 to determine Asia's best men's national team in the sport of rugby sevens.
  • Sport: Rugby union
  • Founded: 2009
  • No. of teams: 12


2)   Who is the first Indian to be made a TD by FIBA?
- Published on 17 Feb 17

a. Norman Isaac
b. Norman Thomas
c. Norman Simmons
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Norman Isaac

Explanation:
Norman Isaac in February 2017 became the first Indian to be promoted by the International Basketball Federation (FIBA) as the Technical Delegate (TD).

His appointment/promotion was confirmed by the sport’s worldwide governing body.

He was promoted to TD along with a select few aspirants, who successfully cleared a series of tests at Doha, Qatar.

As a Technical delegate, Norman will be assigned to any country and will be responsible for conducting an entire event which will range from actual competition management including media arrangements to logistics.

However, any country will not include his country.

In 2006, as a FIBA Commissioner, Norman was conferred with the title at Muscat, Oman.

His earliest assignments included in 2009 for the FIBA Asia women’s championship at Chennai and the FIBA Asia girls’ under-16 years’ tournament in Pune.

His last assignment as the FIBA Commissioner was in the FIBA Asia Challenge Cup for men in Iran in September 2016.

He played his first senior Nationals at Ludhiana, Punjab as a ball-handler in 1981.

He represented Andhra Pradesh till 1992.

After his playing days, he joined the Basketball Federation of India’s (BFI)’s B panel in 1993.

Later in 1996, he graduated to the A level as the only one of 13 to pass the exams at Guwahati.

He became a FIBA Referee in 2001. In 2002, he officiated in the FIBA Asia Champions Cup in Kuala Lumpur. In 2004, he officiated in the FIBA Asia championship at Singapore.

In 2015, the BFI appointed him as its Chairman, Technical Commission.


3)   Who has become the first and only Indian to win Grand Prix motorsport?
- Published on 16 Feb 17

a. Jehan Daruvala
b. Trehan Daruvala
c. Vehan Daruvala
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Jehan Daruvala

Explanation:
Young Indian racer Jehan Daruvala created history by winning the New Zealand Grand Prix 2017 at the Chris Amon Circuit.

With the win, Jehan became the first and only Indian to win a Grand Prix in motorsport and has joined the ranks of Grand Prix winners including Keke Rosberg, Bruce Mclaren, John Surtees and Sir Jackie Stewart.

Jehan earned the pole position in the Race 1 of the Toyota Racing Series as well as in the New Zealand GP.

This GP is the only other Grand Prix aside from the Macau Grand Prix in motorsport outside Formula 1 and hence is a prestigious event for all racers.

Comprising 35 laps, the race was longest of the season.

Jehan Daruvala: Know More

  • Jehan Daruvala is an Indian racing driver, currently competing in the European Formula 3 Championship with Carlin.
  • Born: 1 October 1998 Mumbai
  • Current team: Carlin Motorsport


4)   Which bowler became the fastest to take 250 wickets in Test matches?
- Published on 15 Feb 17

a. Dennis Lillee
b. Brett Lee
c. Waqar Younis
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: None of the above

Explanation:
Indian off-spin bowler Ravichandran Ashwin became the fastest cricketer to take 250 wickets in Test matches.

He achieved this feat in his 45th test match played against Bangladesh.

In his record 250th test wicket, he dismissed Bangladesh’s captain Mushfiqur Rahim.

With this, Ashwin surpassed previous record held by Australian fast bowler Dennis Keith Lillee, who had reached the milestone of 250 Test wickets in 48 matches.

Ravichandran Ashwin is sixth Indian bowler to reach 250 test wickets.

Earlier in 2016, Ashwin achieved the feat of taking fastest 200 wickets in Test in his 37th test.

He had beaten Pakistan’s Waqar Younis and Australia’s Dennis Lillee who had taken 200 wickets in 38 test matches.

Ravichandran Ashwin: Know More

  • Born: 17 September 1986 (age 30)
  • Madras (now Chennai), Tamil Nadu, India
  • Nickname: Ash
  • Height: 6 ft 2 in (1.88 m)
  • Batting style: Right-handed
  • Bowling style: Right-arm off spin
  • Role: Bowling all-rounder


5)   India has defeated which country to lift the T20 World Cup for Blind title 2017?
- Published on 14 Feb 17

a. Afghanistan
b. South Africa
c. West Indies
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: None of the above

Explanation:
India defeated Pakistan by nine wickets to lift the T20 World Cup for Blind title on 12th Feb 2017 in Bangalore.

Set a target of 198 runs to win, India chased down the total with the loss of just one wicket and with 14 balls to spare.

This was the second edition of the tournament, with India having won the inaugural edition back in 2012.

India had beaten Pakistan in the final of the 2012 tournament too, winning that match by 29 runs.

Sports Minister Vijay Goel congratulated the Indian team for lifting T20 World Cup for Blind for the second successive edition after defeating arch-rivals Pakistan in the final at Bengaluru.

Prime Minister Narendra Modi also joined those congratulating the Indian team.

"Delighted that India won the Blind T20 World Cup. Congratulations to the team. India is proud of their accomplishment," the PM tweeted.


6)   Who has been appointed FIFA ambassador from the world of football?
- Published on 13 Feb 17

a. David Beckham
b. Mike Rooney
c. Diego Maradona
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Diego Maradona

Explanation:
Former Argentina captain Diego Maradona has been handed an ambassadorial role by the game’s global governing body FIFA.

The world body is recovering from the worst graft scandal in its history, with dozens of people, including ex-FIFA executive committee members, indicted in the United States since May 2015.

Maradona, regarded as one of the greatest to ever play the game, says he is looking forward to working for a “clean and transparent” worldwide governing body.

The 56-year-old, who had spells with Barcelona, Boca Juniors and Napoli during his club career, led Argentina to the 1986 World Cup in Mexico.

He was sent home from the 1994 tournament in the United States for failing a drugs test.

He was subsequently banned for 15 months

Diego Maradona

  • Born: 30 October 1960, Lanús, Argentina
  • Height: 1.65 m
  • Full name: Diego Armando Maradona
  • Number: 10 (FC Barcelona / Midfielder)


7)   What is the official mascot of the FIFA U-17 World Cup?
- Published on 13 Feb 17

a. Khileao
b. Kheleao
c. Khiladi
d. Khel
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Kheleao

Explanation:
The official mascot of the FIFA U-17 World Cup India 2017, ‘Kheleao’ was unveiled at the Jawaharlal Nehru Stadium.

The clouded leopard is an endangered wild cat whose habitat extends from the Himalayan foothills to mainland Southeast Asia.

Kheleao will participate in numerous activities in the run-up to the first-ever FIFA tournament to be hosted by India, which will be played from 6 to 28 October this year.

Driven by the Prime Minister, Shri Narendra Modi´s vision of making football the sport of choice in India, Mission XI Million, the biggest school sport outreach programme was launched by the Minister of State (I/C) for Youth Affairs and Sports Vijay Goel.

A first of its kind, the programme will encourage children to play the beautiful game of football, gain healthy habits and learn important life lessons in teamwork and sportsman spirit.

The approach is to work with school principals and sports teachers and encourage and incentivise them to make children play football games on regular basis.

The aim is to spread the message of productivity amongst all stakeholders


8)   India will host the FIBA Asian Cup for women for which year?
- Published on 07 Feb 17

a. 2017
b. 2018
c. 2019
d. 2020
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2017

Explanation:
India will host FIBA Women’s Asia Cup basketball tournament in July, Basketball Federation of India announced.

The continental flagship tournament for women will be held here from July 23 to 29.

India has also been given another continental level tournament - the FIBA U-16 Women’s Asian Championship - which will be held from October 22 to 28 in Hyderabad.

This will be the first time since 2009 that India will host a major FIBA (International Basketball Federation) event.

In 2009, the BFI was allotted the same two Championships - the 1st FIBA Asia U-16 Championship for Girls in Pune and the 23rd FIBA Asia Championship for Women in Chennai.

Fourteen teams will compete in both the FIBA Women’s Asia Cup and the U-16 Women’s Asian Championship, with eight teams in Division A (which include new Oceania teams Australia and New Zealand) and six in lower Division B.

India is in Division B in both the Senior and U-16 events.


9)   India's first CoE for differently abled sportsmen was launched where?
- Published on 07 Feb 17

a. Baroda
b. Surat
c. Jamnagar
d. Gandhinagar
Answer  Explanation 

ANSWER: Gandhinagar

Explanation:
The Union Minister for Sports Vijay Goel laid the foundation stone of the country’s first centre of excellence for differently abled sportsmen at Gandhinagar today.

The centre is proposed with an estimate of INR 50 crores rupees and will provide World class facilities such as indoor halls, dedicated tracks and 100 bedded hostel where para athletes will be trained for various international competitions including Paralympics.

The Minister also inaugurated a sports training centre at Sports Authority of India campus in Gandhinagar.

Around 50 differently abled sportspersons between age group 8-12 will be imparted training in Athletics, Swimming and power lifting at the training centre.

Government is committed to encourage sports culture in the country and will soon launch the sports talent hunt portal through which talented amateur sportsmen from all parts of the country will be selected and provided with training as well as scholarships.

Sports Ministry has established task forces to select and train sports persons for the coming Olympics in 2020.

The Centre will train the para athletes for various international sporting competitions including Olympics, Asian Games and Common Wealth Games. It will have dedicated tracks and a 64 m long, fully air conditioned indoor hall having swimming pool as well as other training facilities for the athletes.


10)   Roger Federer won which Grand Slam title in the Australian Open?
- Published on 30 Jan 17

a. 18th
b. 17th
c. 16th
d. 15th
Answer  Explanation 

ANSWER: 18th

Explanation:
Roger Federer won his 18th Grand Slam title and first for five years.

He secured a thrilling five-set victory over Rafael Nadal in the Australian Open final.

The 35-year-old Swiss won 6-4 3-6 6-1 3-6 6-3 to claim his fifth Melbourne title.

He was also able to extend his lead at the top of the all-time men's major winners' list.

Nadal, 30, remains tied in second with Pete Sampras on 14 Grand Slams following his first final since 2014.

Federer's previous major title came at Wimbledon in 2012.

Men's all-time Grand Slam singles titles leaders (in ascending order):

10(1920-1930) - Bill Tilden (US)
11(1974-1981) - Bjorn Borg (Swe)
11(1960-1969) - Rod Laver (Aus)
12(1961-1967) - Roy Emerson (Aus)
12(2008-present) - Novak Djokovic (Ser)
14(1990-2002) - Pete Sampras (US)
14(2005-present) - Rafael Nadal (Spa)
18(2003-present) - Roger Federer (Swi)
He becomes the first man in history to win five or more titles at three different Grand Slam events - five Australian Opens, five US Opens and seven Wimbledons.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...