Statement - Courses of Action - Logical Reasoning (MCQ) Questions

1)   In the question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and based on the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follow
(E) If both I and II follow.

Statement - Many students have gone on a mass leave in protest against the institute’s new policies.

Courses of Action - I. The Institute should immediately withdraw the new policies.

II. All these students should be suspended.

- Published on 15 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Either I or II follows
d. Neither I nor II follow
e. Both I and II follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Neither I nor II follow

Explanation:
Here, drastic measures such as getting rid of the policies or suspending all students, will not help.

Thus, neither I nor II follows.


2)   In the question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II, III. You have to assume everything in the statement to be true and based on the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follow
(E) If both I and II follow.

Statement - Number of persons affected by water-borne diseases is on a rise in India.

Courses of Action - I. The Legislative assembly should discuss the matter in the session.

II. The Government should spread adequate information regarding the pure drinking water to people.

III. Hospitals should be equipped with advanced facilities for the treatment.

- Published on 15 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Either I or II follows
d. Neither I nor II follows
e. Both II and III follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Both II and III follow

Explanation:
To tackle with any health problem, treatment and prevention are the two keys.

Prevention includes creating awareness among people and treatment includes providing adequate medical facilities.

So, II and III follow here.


3)   In the question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and based on the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follow
(E) If both I and II follow.

Statement - Smoking duplicate cigarettes from a local shop has led to many people becoming critically ill.

Courses of Action - I. The owner of the cigarette shop should be asked to open shop elsewhere.

II. The owner of cigarette shop should immediately be arrested.

- Published on 15 May 17

a. Only I follow
b. None follow
c. Only II follows
d. Either I or II follow
e. Neither I nor II follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Only II follows

Explanation:
Relocating the shop is not the solution to the problem as it may create the same problem in that place. So, II does not follow here.

II follows as the criminals must be punished for selling duplicate cigarette as well as Government should conduct raids and test samples collected from different shops.


4)   In the question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and based on the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follow
(E) If both I and II follow.

Statement - Hundreds of eligible students fail to get admission in colleges in rural areas after passing their school examination.

Courses of Action - I. More colleges should be set up in rural areas.

II. The number of schools in rural areas should be increased.

- Published on 15 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. None follow
d. Either I or II follow
e. Both I and II follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Only I follows

Explanation:
The solution to the problem lies in accommodating the increasing number of students passing out from schools. So, increasing number of schools will not solve the problem here.

In order to provide better facilities to the students more colleges should be set up. So, only I follows.


5)   In the question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and based on the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follow
(E) If both I and II follow.

Statement - Poverty is increasing because the people taking decisions to remove it are not familiar with problems of the poor.

Courses of Action - I. The decision makers should visit and understand problems at village level.

II. Representatives should not be from the poorer sections of the society.

III. A new set of rules and procedures should replace the existing ones.

- Published on 08 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Either I or II follows
d. All follow
e. Both I and II follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Only I follows

Explanation:
The statement indirectly asserts that the decision makers can work effectively to eliminate poverty.

The solution to this would be found only if they get to know the basic problems of the poor people through interaction with them. So, here only I follows.


6)   In the question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and based on the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follow
(E) If both I and II follow.

Statement - Incessant rain for the past several days has led to flood in district.

Courses of Action - I. The people residing near potentially dangerous areas should be shifted to a safe place and the Government should install camps to help people.

II. The people residing in other flood prone areas in the state should be made aware about the imminent danger.

III. The government should fling into action with its disaster management plan immediately to control any major loss of life and property.

- Published on 08 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Only III follows
d. Only I and II follow
e. All follow
Answer  Explanation 

ANSWER: All follow

Explanation:
All the courses given here must be systematically implemented and are equally important to ensure safety of people and prevent further loss to life and property. Hence, all the courses follow.


7)   In the question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and based on the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follow
(E) If both I and II follow.

Statement - Group of Naxalites armed with weapons were caught by the courageous villagers.

Courses of Action - I. Heavy weapons should be provided to the villagers.

II. The villagers should be rewarded for their courage.

- Published on 08 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Either I or II follows
d. Neither I nor II follow
e. Both I and II follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Only II follows

Explanation:
Providing heavy weapons is not a practical option.

However, villagers should be rewarded for their courage in the face of difficulty.

Thus, only II follows.


8)   In the question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and based on the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follow
(E) If both I and II follow.

Statement - Recent protests by the mill-workers has led to a lock down. The business cannot remain profitable without cooperation between the owners and mill-workers.

Courses of Action - I. The mill should be closed.

II. The workers should cooperate with the owners.

III. The owners should talk with the workers about the problems and try to reach a mutually agreeable solution.

- Published on 08 May 17

a. None follow
b. All follow
c. Only II and III follow
d. Neither I nor II follows
e. Only I and II follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Only II and III follow

Explanation:
Here, the statements II and III both together follow as they convey the solution to the above problem.

The owners and workers must come together to solve the problem.

So, both II and III follow.


9)   In the question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and based on the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follow
(E) If both I and II follow.

Statement - Increase in the pollution levels in the city by way of automobile exhaustions poses a severe threat to the inhabitants.

Courses of Action - I. All the automobile factories in the city should immediately be closed.

II. Government should run programs to promote the use of public transport and car-pooling by commuters.

III. The Government should allow only licensed factories and vehicles.

- Published on 08 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Only III follows
d. Neither I nor II follows
e. Both II and III follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Both II and III follow

Explanation:
The existing industrial units and automobiles should be checked for pollution level. All the factories cannot be shut down at once.

I cannot be followed over here.

Use of public transport and car-pooling would help in reduction of pollution levels.

Only those vehicles or factories which operate at optimum emission level should be allowed.

Hence, both II and III follow.


10)   In the question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and based on the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follow
(E) If both I and II follow.

Statement - During the recent Diwali season, there was a rise in criminal activities.

Courses of Action - I. The police should immediately investigate into this.

II. The police should take adequate precautions to avoid thefts during Diwali season.

III. The known criminals should be arrested before any such season.

- Published on 08 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Both I and II follow
d. Neither I nor II follows
e. Either I or II follows
Answer  Explanation 

ANSWER: Both I and II follow

Explanation:
The police should find out the holes in existing security arrangements and cover them to establish law and order and thus prevent any such criminal activities in the forthcoming festivals.

Arresting known criminals without any proof or criminal activity is not legal.

So, both I and II follow.


1 2 3