Syllogism - Logical Reasoning (MCQ) Questions

1)   The question given below has a set of three or four statements. Each set of statements is further divided into three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.

Statement- I. No key is door.
II. All doors are pens.
III. Some pens are houses.

Conclusion - I. No key is house.
II. Some pens are doors.

- Published on 15 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Only III follows
d. Only I and II follows
e. Both II and III follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Only II follows

Explanation:
syllogism 8 1621


2)   The question given below has a set of three or four statements. Each set of statements is further divided into three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.

Statement - I. All fruits are lions
II. All lions are foxes
III. Some foxes are beggars

Conclusion - I. All fruits are foxes.
II. Some fruits are beggars.

- Published on 15 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Only III follows
d. Only I and II follows
e. Both II and III follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Only I follows

Explanation:
syllogism 7 1621


3)   The question given below has a set of three or four statements. Each set of statements is further divided into three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.

Statement - I. All flowers are toys.
II. Some toys are idiots.
III. Some angels are idiots.

Conclusion - I. Some angels are toys.
II. Some idiots are flowers.
III. Some flowers are angels.

- Published on 15 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Only III follows
d. Only I and II follows
e. None follows
Answer  Explanation 

ANSWER: None follows

Explanation:
syllogism 6 1621


4)   The question given below has a set of three or four statements. Each set of statements is further divided into three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.

Statement - I. Some pens are books.
II. All temples are books.
III. Some libraries are temples.

Conclusion - I. Some libraries are pens.
II. Some pens are temples.
III. Some libraries are books.

- Published on 15 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. None follows
d. Only I and II follows
e. Both II and III follow
Answer  Explanation 

ANSWER: None follows

Explanation:
syllogism 5 1621


5)   The question given below has a set of three or four statements. Each set of statements is further divided into three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.

Statement - I. All bats are lions.
II. No cow is lion.
III. Some camels are cows.

Conclusion - I. Some lions are camels.
II. No camel is bat.
III. Some bats are cows.

- Published on 15 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Only III follows
d. Only I and II follows
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: None of these

Explanation:
syllogism 4 1621


6)   The question given below has a set of three or four statements. Each set of statements is further divided into three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.

Statement - I. All fruits are textbooks.
II. All pens are textbooks.
III. All textbooks are rains.

Conclusion - I. All fruits are rains.
II. All pens are rains.
III. Some rains are textbooks.

- Published on 15 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Only III follows
d. Only I and II follows
e. All follow
Answer  Explanation 

ANSWER: All follow

Explanation:
syllogism 14 1618


7)   The question given below has a set of three or four statements. Each set of statements is further divided into three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.

Statement - I. Some buttons are rivers.
II. Some rivers are shirts.
III. All shirts are people.

Conclusion - I. Some people are rivers.
II. Some people are buttons.
III. Some shirts are buttons.

- Published on 15 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Only III follows
d. Only I and II follows
e. Both II and III follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Only I follows

Explanation:
syllogism 13 1618


8)   The question given below has a set of three or four statements. Each set of statements is further divided into three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.

Statement - I. All snakes are idiots.
II. Some idiots are people.
III. All people are soft.

Conclusion - I. Some idiots are not snakes.
II. Some people are snakes.
III. Some soft are idiots.

- Published on 15 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Only III follows
d. Only I and II follows
e. Both II and III follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Only III follows

Explanation:
syllogism 12 1618


9)   The question given below has a set of three or four statements. Each set of statements is further divided into three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.

Statement - I. Some guns are hammers.
II. Some hammers are bullets.
III. Some bullets are axes.

Conclusion - I. Some axes are hammers.
II. Some bullets are guns.
III. Some axes are guns.

- Published on 15 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Only III follows
d. Only I and II follows
e. None follows
Answer  Explanation 

ANSWER: None follows

Explanation:
syllogism 11 1618


10)   The question given below has a set of three or four statements. Each set of statements is further divided into three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.

Statement - I. All papers are books
II. All bags are books
III. Some purses are bags

Conclusion - I. Some papers are bags
II. Some books are papers
III. Some books are purses

- Published on 15 May 17

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Only III follows
d. Only I and II follows
e. Both II and III follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Both II and III follow

Explanation:
In this question, three possible diagrams following the given statements are possible. Before jumping to conclusion, one should verify whether the statements are true in all possible cases.

syllogism 10 1618


1 2 3