Synonyms - English (MCQ) for Bank, MBA, CAT, MAT, GMAT, SSC

1)   Pick out the word closest in meaning to the given word:

Admonish

- Published on 05 May 16

a. permit
b. advise
c. praise
d. compliment
Answer  Explanation 

ANSWER: advise

Explanation:
The correct option is (b) advise.

The words 'permit', 'praise' and 'compliment' are antonyms of the word 'Admonish'

Example in a sentence:
I hope my teacher does not admonish me for being late.


2)   Pick out the word closest in meaning to the given word:

GENEROUS

- Published on 22 Apr 16

a. arrogance
b. considerate
c. prejudiced
d. moderate
Answer  Explanation 

ANSWER: considerate

Explanation:
The meanings of the words are:
arrogance – egoistic
considerate – accommodating, polite, mindful, charitable, etc.
prejudiced – intolerant, narrow-minded, etc.
moderate – modest, average, common, etc.

Example in a sentence:
The old man has a generous heart.


3)   Pick out the word closest in meaning to the given word:

AVARICE

- Published on 20 Apr 16

a. avoidance
b. greediness
c. endeavor
d. adherence
Answer  Explanation 

ANSWER: greediness

Explanation:
The meanings of the words are:
avoidance – prevention
greediness – miserliness
endeavor – effort, enterprise
adherence – attachment, faithfulness
Example in a sentence:
1) Happiness cannot be achieved with avarice.


4)   Pick out the word closest in meaning to the given word:

DESPICABLE

- Published on 19 Apr 16

a. honorable
b. shameful
c. friendly
d. immoral
Answer  Explanation 

ANSWER: shameful

Explanation:
The meanings of the words are :

despicable – degrading, shameful, etc.
honorable – honest, respectable, etc.
friendly – helpful, loving, etc.
immoral - corrupt, dishonest, etc.
Example in a sentence:
1) The despicable girl was disliked by the teacher.


5)   Pick out the word closest in meaning to the given word:

Lenient

- Published on 15 Apr 16

a. rigorous
b. tender
c. jolly
d. restrictive
Answer  Explanation 

ANSWER: tender

Explanation:
The word 'Lenient' means gentle, tender, tolerant, etc.
The meanings of other words are:
rigorous – accurate, correct, harsh, etc.
jolly – merry, jovial, festive, etc.
restrictive – opposed, prohibited, etc.

Sentence:
The teacher is very lenient with new students.


6)   Pick out the word closest in meaning to the given word:

Adulation

- Published on 13 Apr 16

a. Applause
b. Applause
c. Affection
d. Perceive
Answer  Explanation 

ANSWER: Applause

Explanation:
The meanings of the words are:
Adulation – applause, encouragement, etc
Fatigue – weakness, drowsiness, etc.
Affection – care, desire, love, etc.
Perceive – grasp, understand, etc.

Sentence:
The singer accepted the adulation of the audience with delight.


7)   Pick out the word closest in meaning to the given word:

EVADE

- Published on 12 Apr 16

a. avoid
b. imitate
c. grave
d. harass
Answer  Explanation 

ANSWER: avoid

Explanation:
The meaning of other words are:

imitate – reflect, duplicate, etc.
grave – serious, calm, etc
harass – trouble, tease, etc.

Example in a sentence: Clever people always evade the unnecessary arguments.


8)   Pick out the word closest in meaning to the given word:

DEFIANT

- Published on 11 Apr 16

a. elegance
b. frigid
c. aggressive
d. endrose
e. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: aggressive

Explanation:
The word DEFIANT means aggressive, proud, disobedient, provocative, etc.

The meaning of other words are:
elegance – beauty
frigid – shivering, cold, chilly, etc.
endrose – enforce, agree, etc.

Example in a sentence: The defiant criminal responsible for the bomb blast was sentenced to death.


9)   Pick out the word closest in meaning to the given word:

SPLENDOUR

- Published on 07 Apr 16

a. performance
b. propose
c. grandeur
d. exposition
e. contribute
Answer  Explanation 

ANSWER: grandeur

Explanation:
Splendour or grandeur means beauty, glory, brilliance, glory, etc.
Example in a sentence : The splendour of Taj Mahal awed us into silence.

The meanings of other words are:
performance – conduct
propose – request, nominate
exposition – explanation
contribute – grant


10)   Pick the word/phrase closest in meaning to the given word:

Raise

- Published on 31 Mar 16

a. Contraction
b. Expansive
c. Increase
d. Being expanded
Answer  Explanation 

ANSWER: Increase

Explanation:
Contracting means reducing. While being expanded and expansive both mean to increase, the problem is that the world raise is a noun in active voice. (d) is in passive voice- being expanded as opposed to expanded. Thus the correct choice is increase because it is a noun which is in active voice.

Sample Sentences:

Increase: He tried to increase the length of the cut piece so that the shirt would fit the customer.


1 2 3 4