Time and Distance - Quantitative Aptitude (MCQ) questions

1)   A car is running at a speed of 90 kmph. What distance will it cover in 15 second?
- Published on 06 Apr 16

a. 100 m
b. 255 m
c. 375 m
d. Cannot be determined
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 375 m

Explanation:
Given : Speed = 108 kmph = (90 x (5/18)) m/sec = 25 m/sec
Distance covered in 15 second = (25 x 15) m = 375 m.


2)   A boy has to cover a total distance of 300 kms. in 6 hours. He travels at the rate of 60 kmph. for first 90 minutes and next 100 kms. at the rate of 50 kmph. At what average speed must he travel now in order to complete the journey in 6 hours?
- Published on 05 Apr 16

a. 25 kmph.
b. 32 kmph
c. 44 kmph
d. 58 kmph
Answer  Explanation 

ANSWER: 44 kmph

Explanation:
The boy travels 60 kmph for 90 min, this means he travels 90 km.
Next 100 km at the rate of 50 kmph, this means he travels 100 km.
Total distance traveled till now = 100 + 90 = 190 km
Time spent = 1.5 + 2 = 3.5 hr
Required speed = Remaining distance/ Time
= (300 – 190) /(6 – 3.5)
= 110/ 2.5 = 44 kmph


3)   If John covers a certain distance in 1 hr. 24 min. by covering two third of the distance at 4 kmph and the rest at 5 kmph, then find the total distance.
- Published on 28 Mar 16

a. 4 km
b. 6 km
c. 6.8 km
d. 7.2 km
Answer  Explanation 

ANSWER: 6 km

Explanation:
Let the total distance be y km. Then,
(2/3)y/4 +(1/3)y/5 =7/5
y/6 + y/15 = 7/5
7y =42
y = 6 km


4)   A squirrel can climb 5 metres of a pole in one minute but slips 2 metres in the next minute. How much time will the squirrel take to climb 26 metres?
- Published on 06 Jul 15

a. 14 minutes
b. 12 minutes
c. 15 minutes
d. 18 minutes
Answer  Explanation 

ANSWER: 15 minutes

Explanation:
As the squirrel climbs 5 m in one minute and slips 2 metres in the next minute, it climbs 3 metres in 2 minute
To climb 26 metres, the time required is:
The squirrel will climb (26 – 5) = 21 metres = 7 * 3 metres in 7 * 2 = 14 minutes
Also, the last 5 metres it climbs in another 1 minute
Hence, total time required = 14 + 1 = 15 minutes


5)   A and B go cycling in the same direction with speeds of 6 km/hr and 12 km/hr. A car from behind passes them in 9 and 10 seconds respectively. What is the speed of the car?

- Published on 06 Jul 15

a. 22 km/hr
b. 33 km/hr
c. 66 km/hr
d. 44 km/hr
Answer  Explanation 

ANSWER: 66 km/hr

Explanation:
The relative speed of A and B is 6 km/hr = 1.67 m/s
As the car passes A after 10s, the distance between A and B after 10s (i.e. at 11th second) is the distance covered by car in 1 second.
Therefore, at t = 11, d = 1.67 * 11
d = 18.33 m
v = d/t = 18.33/1 = 18.33m/s
v = 66 km/hr


6)   A cab on its way to Bangalore overtakes an auto also going in the same direction at 11 am. The cab reaches Bangalore at 1.30 pm and starts the return journey after taking a break of 1 hour. On its way back it meets the auto at 3 pm. At what time will the auto reach Bangalore?
- Published on 06 Jul 15

a. 3 p.m.
b. 3.30 p.m.
c. 5 p.m
d. 4 p.m
Answer  Explanation 

ANSWER: 4 p.m

Explanation:
The time interval is shown below with an interval of half hour.
11 am ------- 11:30 ------- 12 ------- 12:30 ------- 1-------1:30
At 11 the cab overtakes the auto and reaches Bangalore at 1:30. Hence, the cab travels 5 segments in two and a half hour assuming the cab to be travelling at constant

speed.
On its way back, the cab commences its journey at 2:30 and meets the auto at 3 p.m. In half an hour the cab travels one segment and hence the auto in one segment away

from Bangalore.
Therefore, the auto travels 4 segments from 11 am to 3 pm assuming it to be travelling at a constant speed. Hence, the speed of auto is 4/4 = 1 segment per hour.
As the auto is one segment away from Bangalore, it will take another 1 hour for the auto to reach Bangalore and hence the auto will reach Bangalore at 4 p.m.


7)   A man travels from A to B at a speed of 30 kmph and returns with a speed of 60 kmph. What is the average speed of the man?
- Published on 06 Jul 15

a. 47.5
b. 50
c. 45
d. 40
Answer  Explanation 

ANSWER: 40

Explanation:
The average speed ‘v’, when a man travels two same distance with different speeds ‘v1’ and ‘v2’ is:
v = (2*v1*v2) / (v1 + v2)
In the above problem, v1 = 30 and v2 = 60
Therefore, v = (2*30*60)/(30 + 60) = 3600/90
v = 40


8)    Find the area of the square field if a train 800 metres long passes the field with a speed of 120 kmph in one minute.
- Published on 06 Jul 15

a. 1.44 sq. km
b. 4 sq. km
c. 2 sq. km
d. 2.64 sq. km
Answer  Explanation 

ANSWER: 1.44 sq. km

Explanation:
120 km/hr = 120 * 5/18 = 33.33 m/s
v = d/t ; 33.33 = d/60
d = 2000 m
Hence, in one minute the train travels 2000 m. But, as the train is 800 m long and it passes the field, the length of the field is 2000 – 800 = 1200 m.
Area = 1200 * 1200 = 1.44 sq. km


9)   How much time does a train 125 metres long running at 60 km/hr take to pass a pole?
- Published on 06 Jul 15

a. 6s
b. 2.08s
c. 7.5s
d. 8s
Answer  Explanation 

ANSWER: 7.5s

Explanation:
60 km/hr = 60 * 5/18 = 16.67 m/s
Speed = distance/time; v = d/t
16.67 = 125/t
t = 7.5s


10)   If Ajay completes a certain work in 8 days and Vijay can complete the same work in 24 days, find the time in which the work will be completed if both Ajay and Vijay work together.
- Published on 06 Jul 15

a. 12 days
b. 16 days
c. 6 days
d. 10 days
Answer  Explanation 

ANSWER: 6 days

Explanation:
On working together Ajay and Vijay can complete the work in (8*24)/(8 + 24)
= 192/32
= 6 days


1 2