Turbo Machines - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   What is the effect of increasing flow coefficient (Φ) in an axial flow compressor on blade loading coefficient (Ψ)?
- Published on 16 Sep 15

a. Blade loading coefficient (Ψ) increases
b. Blade loading coefficient (Ψ) decreases
c. Blade loading coefficient (Ψ) remains constant
d. Unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Blade loading coefficient (Ψ) decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What is the formula for blade loading coefficient (Ψ) for an axial flow compressor?

Where,
W = Workdone
Cf = Axial flow velocity
Cb = Blade velocity

- Published on 16 Sep 15

a. Ψ = W / (Cf)2
b. Ψ = (Cf)2 / W
c. Ψ = W / (Cb)2
d. Ψ = (Cb)2 / W
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Ψ = W / (Cb)2

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   What is the effect of increasing number of stages in axial flow compressor on the mean work input factor (Ψw)?
- Published on 16 Sep 15

a. Mean work input factor (Ψw) decreases
b. Mean work input factor (Ψw) increases
c. Mean work input factor (Ψw) remains constant
d. Unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Mean work input factor (Ψw) decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is the ratio of the actual work absorbed by an axial flow compressor to the theoretical work called?
- Published on 16 Sep 15

a. Work input factor
b. Workdone factor
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   ___________ can be defined as the ratio of the pressure rise in rotor blades to the pressure rise in stages in an axial flow compressor.
- Published on 16 Sep 15

a. Degree of pressure
b. Degree of reaction
c. Pressure ratio
d. Reaction ratio
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Degree of reaction

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What is the ratio of isentropic work to Euler work in an centrifugal compressor called?
- Published on 16 Sep 15

a. Work coefficient
b. Velocity coefficient
c. Pressure coefficient
d. Flow coefficient
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Pressure coefficient

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The ratio of actual whirl velocity to the ideal whirl velocity in the centrifugal compressor is called as _________.
- Published on 16 Sep 15

a. velocity factor
b. slip factor
c. work factor
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: slip factor

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The diffuser blades are kept ______ the number of impeller blades .
- Published on 16 Sep 15

a. 1/10 th of
b. 1/3 rd of
c. 10 times
d. 3 times
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1/3 rd of

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Vaneless diffusers are suitable for ___________.
- Published on 16 Sep 15

a. only low pressure rise
b. only high pressure rise
c. both low as well as high pressure rise
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: only low pressure rise

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Angular momentum of gas in the free vortex of vaneless diffuser ___________.
- Published on 16 Sep 15

a. increases
b. decreases
c. remains constant
d. becomes unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: remains constant

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7