Volume and surface area - Quantitative Aptitude (MCQ) questions

1)   Dean has a cardboard box whose length, breadth and height are in the ratio 1:2:3. He makes a new box such that the length, breadth and height got increased by 100%, 200% and 200% respectively. How much less is volume of old box than the new box?
- Published on 03 May 17

a. 12 times less
b. 16 times less
c. 17 times less
d. 24 times less
Answer  Explanation 

ANSWER: 17 times less

Explanation:
volume and surface area


2)   When Jaya divided surface area of a sphere by the sphere’s volume, she got the answer as 1/18 cm. What is the radius of the sphere?
- Published on 03 May 17

a. 24 cm
b. 6 cm
c. 54 cm
d. 4.5 cm
Answer  Explanation 

ANSWER: 54 cm

Explanation:
volume and surface area


3)   Ramesh has a metal cube. He paints all sides of the cube with green color. He divides the cube into smaller cubes of volume 1 cu.m. each. How many of these smaller cubes will not have green color on even one of its sides if the volume of larger cube is 27 cu.m.?
- Published on 03 May 17

a. 9
b. 1
c. 0
d. 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 1

Explanation:
volume and surface area


4)   Paper charge is Rs. 60 per kg. How much expenditure would be there to cover a cube of edge 10m with a paper, if one kg of paper covers 20 sq.m. area?
- Published on 03 May 17

a. Rs. 2250
b. Rs. 3600
c. Rs. 2700
d. Rs. 1800
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 1800

Explanation:
volume and surface area


5)   Sam has a solid metal ball with diameter 6cm. He melts it and uses the material for making a solid cylinder. If the diameter of the cylinder is same as the ball, what would its height be?
- Published on 03 May 17

a. 4 cm
b. 4.5 cm
c. 6 cm
d. 8 cm
Answer  Explanation 

ANSWER: 4 cm

Explanation:
volume and surface area


6)   Raju has a cone, a hemisphere and a cylinder. They have the same height. Raju immerses them completely in a bucket full of water. What will be ratio of volume of cylinder to cone to hemisphere, if they also have same bases?
- Published on 03 May 17

a. 1:2:3
b. 3:1:2
c. 2:1:3
d. 1:1:1
Answer  Explanation 

ANSWER: 3:1:2

Explanation:
volume and surface area


7)   Ramesh has a rectangular wooden block. P, Q and R are the areas of the three adjacent and contiguous faces of the block. If we denote its volume by S, then which of the following is true for sure?
- Published on 03 May 17

a. S = 2(P+Q+R)
b. S = P+Q+R
c. S2 = PQR
d. S2 = (PQR)/2
Answer  Explanation 

ANSWER: S2 = PQR

Explanation:
volume and surface area


8)   A steel vessel has a base of length 60 cm and breadth 30 cm. Water is poured in the vessel. A cubical steel box having edge of 30 cm is immersed completely in the vessel. How much will the water rise?
- Published on 03 May 17

a. 7.5 cm rise
b. 10 cm rise
c. 15 cm rise
d. 30 cm rise
Answer  Explanation 

ANSWER: 15 cm rise

Explanation:
volume and surface area


9)   A cylinder having radius 1 m and height 5 m, is completely filled with wine. In how many conical flasks can this wine be filled into if the flask radius and height is 50 cm each?
- Published on 12 Apr 17

a. 50
b. 500
c. 120
d. 160
Answer  Explanation 

ANSWER: 120

Explanation:
volume and surface area


10)   Ajay has 2 cones with him. 1st cone has radius twice the other and height half the other. What is volume ratio of 1st and 2nd cones?
- Published on 12 Apr 17

a. 2:1
b. 3:4
c. 1:2
d. 4:3
Answer  Explanation 

ANSWER: 1:2

Explanation:
volume and surface area


1 2 3