Analysing Work and Designing Jobs - MCQs with answers - Part 1

Analysing Work and Designing Jobs - MCQs with answers - Part 1


1. ___________ is the process of collecting job related information.

a. Job analysis
b. Job design
c. Methods of collecting job data
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Job analysis



2. Which two broad aspects of work are mentioned in the HRM book by Ashwathappa?

a. Political and Environmental
b. Psychological and sociological
c. Behavioural and Sociological
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Psychological and sociological



3. State true or false

i. Job description and job specification are the two sets of data in the job analysis process.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. True



4. Which of the following details is mentioned in job specification?

a. Materials and forms used
b. Location
c. Hazards
d. Physical skills

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Physical skills

Rest all the options are mentioned in the job description.



5. Which of the following is a benefit of job analysis?

a. Laying the foundation for performance appraisal
b. Laying the foundation for safety and health
c. Laying the foundation for employee hiring
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



6. Arrange the following steps in the job analysis process in a chronological order.

A. Gather information
B. Job specification
C. Strategic choices
D. Process information
E. Job description

a. ABCDE
b. CADEB
c. CBADE
d. EDCBA

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. CADEB



7. State true or false

i. The focus of job analysis is on the individual and not on the job.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. False

Reason: The focus of job analysis is on the job and not on the individual



8. Match the following categories of work with the type of information mentioned in job analysis.

1. Job context ---------- A. Physical characteristics

2. Work activities ------- B. List of machines and tools used

3. Machines, tools and equipments used ----- C. Behaviours required on the jobs

4. Personal requirements --------- D. Social Context

a. 1-D,2-C,3-B,4-A
b. 1-C,2-D,3-A,4-B
c. 1-A,2-D,3-C,4-B
d. 1-B,2-C,3-D,4-A

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 1-D,2-C,3-B,4-A



9. Match the following persons responsible for data collection with the advantages attached to them.

1.Trained Analyst ----------- A. Objectivity is maximised

2. Supervisor -------------- B. Fast data collection

3. Job holder -------------- C. Less expensive

a. 1-A, 2-B,3-C
b. 1-B, 2-A, 3-C
c. 1-C, 2-B,3-A

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 1-A, 2-B, 3-C



10. Which of the following is not a method of collecting job data?

a. Checklists
b. Interviews
c. Case study
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Case study


Post your comment

You may like