Art and Culture in India - Part I

Art and Culture in India - Part I


1. Who was the first Mauryan Emperor who began to "think in stone"?

a) Chandragupta
b) Bindusara
c) Ashoka
d) Dasaratha

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Ashoka

Mauryan art was a royal art patronized by Mauryan kings especially Ashoka. Pillars, Stupas, caves are the most prominent examples.



2. Which one of the following is the oldest stupa?

a) Amaravati Stupa
b) Gandhara Stupa
c) Sanchi Stupa
d) Swayambhunath Stupa

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Sanchi Stupa

The stupa illustrates the Lotus or Elephant, which represents the Buddha's birth, a tree, which indicates his enlightenment, and wheels, intending the wheel of dharma or the first teaching given by Buddha Shakyamuni.



3. Who were the pioneers of the Gandhara School of Art?

a) Kushans
b) Satavahanas
c) Sungas
d) Parthians

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Kushans

The root of Gandhara art can be traced to the Greek rulers of Bactria and Northwest India.



4. During whose reign can Buddha's first image be traced to?

a) Ashoka
b) Chandragupta Maurya
c) Huvishka
d) Kanishka

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Kanishka

A bronze coin from the Kushan era of Kanishka the Great, is the earliest datable image of the Buddha.



5. Who wrote Vikramorvasiyam?

a) Kalidasa
b) Aryabhata
c) Valmiki
d) Tulsidas

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Kalidasa

Vikramorvasiyam is a Sanskrit play on the Vedic love story of king Pururavas and a heavenly nymph named Urvashi.



6. Which one of the following does not belong to the musical compositions of Vikramorvasiyam?

a) Aksiptika
b) Alamkar
c) Dvipadika
d) Jambhalika

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Alamkar

The fourth act of Vikramorvasiyam used various musical compositions like aksiptika, dvipadika, jambhalika, khandadhara, carcarj, khandaka, etc.



7. What was a source of music meant to be sung?

a) Gandharva Veda
b) Rig Veda
c) Sam Veda
d) Atharva Veda

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Sam Veda

Gandharva Veda dealt with science of music.



8. Which musical instrument is Goddess Saraswathi associated with?

a) Conch
b) Damru
c) Ektara
d) Veena

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Veena

Goddess Saraswathi holding Veena symbolizes expressing knowledge that creates harmony.



9. Which musical instrument is Lord Shiva associated with?

a) Conch
b) Damru
c) Ektara
d) Flute

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Damru

Damaru is one of the attributes of Shiva in his famous dancing representation known as Nataraja.



10. Which musical instrument is Lord Vishnu associated with?

a) Conch
b) Ektara
c) Flute
d) Garmon

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Conch

Vishnu is the god of preservation. He hold a special conch, Panchajanya, that represents life.


Post your comment

    Discussion

  • RE: Art and Culture in India - Part I -CHANDRASEKHAR (12/22/16)
  • Super fantastic
  • RE: Art and Culture in India - Part I -Pankaj (09/12/15)
  • Knowlegwble

You may like