Communicating with employees - MCQs with answers - Part 1

Communicating with employees - MCQs with answers - Part 1


1. Which of the following options is an important issue in the definition of communication?

a. Transmission and reception of messages
b. Involvement of people
c. Process of communication
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



2. Effective communication helps the managers in carrying out which of the basic function?

A. Leading
B. Controlling
C. Power

a. A & B
b. B & C
c. A, B & C
d. A & C

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. A & B



3. _____ is attributing our own thoughts and feeling to others.

a. Stereotyping
b. Halo effect
c. Projection
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Projection



4. State true or false.

i. Role of communication facilitates managerial functions and changes people's attitudes and enabling social behaviour.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. True



5. Rearrange the steps in the process of interpersonal communication.

A. Decoding
B. Message
C. Receiver
D. Sender
E. Encoding
F. Feedback
G. Channel

a. ABCDEFG
b. GFEDCBA
c. DCBAEFG
d. DEBGACF

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. DEBGACF



6. Which of these is an electronic mode of communication?

a. Letter
b. Manuals
c. Fax
d. Circulars

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Fax



7. Match the following categories of barriers with their classification

I. Sender - related barrier -------- A. Non-verbal signals

II. Situation-related barriers ----- B. Noise

III. Receiver - related barriers -- C. Perceptions

a. 1-A,2-B,3-C
b. 1-B,2-A,3-C
c. 1-A,2-C,3-B

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 1-A,2-B,3-C



8. State true or false.

i. The message is clearly conveyed and the sender receives the desires results in interpersonal sensitivity.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. False

Reason: In interpersonal sensitivity, the message is conveyed clearly but due to insensitivity of the sender desired results are not achieved.



9. Which of these is one of the six habits that distorts the communication process?

a. Dismissing a subject prematurely as uninteresting
b. Message can be understood in different ways
c. Failure of mechanical equipment
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Dismissing a subject prematurely as uninteresting


Post your comment

You may like