Developing marketing strategies and plans - MCQs with answers - Part III

Developing marketing strategies and plans - MCQs with answers - Part III


Strategic Planning

1. A target market definition tends to focus on selling a product or service to a

a) Current market
b) Potential market
c) Both a & b
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Current market



2. A strategic market definition tends to focus on selling a product or service to a

a) Current market
b) Potential market
c) Both a & b
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Potential market



3. General Electric has classified its businesses into ___ strategic business units.

a) 42
b) 45
c) 49
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) 49



4. SBU (strategic business unit) is a _________ unit that is usually responsible for its own budgeting, new product decisions, hiring decisions, and price setting.

a) Semi-autonomous
b) Autonomous
c) Non-autonomous
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Semi-autonomous



5. The purpose of identifying company's strategic business unit is:

a) Developing separate strategies
b) Assign appropriate funding
c) Both a & b
d) All of above are false

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Both a & b



6. The BCG's Growth Share matrix uses _________ and _________ of market growth as criteria to make investment decisions.

a) Relative market share and quarterly rate
b) Relative market share and annual rate
c) Absolute market share and annual rate
d) Absolute market share and quarterly rate

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Relative market share and annual rate



7. Opportunities to achieve further growth within current businesses are:

a) Intensive Opportunities
b) Integrative Opportunities
c) Diversification Opportunities
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Intensive Opportunities



8. Opportunities to build or acquire businesses that are related to current businesses:

a) Intensive Opportunities
b) Integrative Opportunities
c) Diversification Opportunities
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Integrative Opportunities



9. The useful framework for detecting new __________ is called a "product-market expansion grid"

a) Intensive opportunities
b) Integrative opportunities
c) Diversification opportunities
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Intensive opportunities


Post your comment

You may like