English Grammar and correct usage test - Dec 05, 2014

English Grammar and correct usage test – Dec 05, 2014


1. Rearrange the following alternatives to complete the below mentioned sentence.

A. To form within clouds
B. Collapse under gravity
C. All stars are believed
D. Of gas and dust that

a. BCDA
b. CBDA
c. CADB
d. DBCA
View Answer / Hide Answer

ANSWER: CADB




2. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. When I had an inflammation in my knee, the doctor gave me some tablets and laso advised me to apply a ______ at the spot

a. Bandage
b. Potion
c. Soother
d. Poultice
View Answer / Hide Answer

ANSWER: Poultice




3. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. Mr. Patel asked Leander if he was all right.

a. Mr. Patel asked “Are you alright Leander?”
b. Mr. Patel asks “Are you alright?”
c. Mr. Patel asks “Is you alright Leander?”
d. Mr. Patel Says “Are you alright Leander?”
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Mr. Patel asked “Are you alright Leander?”




4. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. The results appears in the journal Science.
b. The results appeared in the journal Science.
c. The resulted appeared in the journal Science.
d. The results appears on the journal Science.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. The results appeared in the journal Science.




5. Choose the correct spelling for the below given words.

a. Ingress
b. Engress
c. Ingries
d. Ingreese
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Ingress




6. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. He suffered from a degenerative disc disease of the lumber and cervical spine.
ii. They had the repulsive attraction proper to rusty lumbar swords and truncehons that have tasted brains.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.




7. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. The star are only a million year old and shrouded in a cloud of gas and dust.

a. The stars are only an million years old.
b. The star is only a million years old.
c. The stars is only a millions years old.
d. The star is only a million year older.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. The star is only a million years old.




8. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. The vehicle is stopped
b. By the policeman
c. Containing a number
d. Of smuggled watches
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The vehicle is stopped




9. In the below mentioned analogy; choose the correct from the alternatives word that belongs to the same group as given in the below three words.

i. Peat : Lignite : Bituminous

a. Granite
b. Basalt
c. Anthracite
d. Coke
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Anthracite




10. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. We decided to go for a walk. It was raining

a. Though
b. And
c. Is
d. Or
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Though



Post your comment

You may like