English Grammar and correct usage test - Dec 16, 2014

English Grammar and correct usage test – Dec 16, 2014


1. Which alternative will best replace the below given sentence.

i. It is the study of birds.

a. Zoology
b. Biology
c. Ornithology
d. Pathology
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Ornithology




2. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. The student asked, “Can I go home now?”

a. The student asked if he could go home then
b. The student asked if he could go home now
c. The student asked if he could go home later
d. The student asked if he can go home then
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The student asked if he could go home then




3. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. The robbers made up the story.

a. The story is made up by the robbers.
b. The story will be made up by the robbers.
c. The story was made up by the robbers.
d. The story shall be made up by the robbers.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. The story was made up by the robbers.




4. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. A constant knock
b. Will bear a hole
c. Into
d. A stone
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Into




5. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. Sales representatives do not lead a normal family life because their jobs compel them to be _____.

a. Away
b. Itinerant
c. Immobile
d. Commuters
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Itinerant




6. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. She failed. She persevered.

a. Nevertheless
b. Nor
c. Neither
d. Either
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Nevertheless




7. Rearrange the below given alternatives in between 1 and 6 to form a coherent paragraph.

i. Let me put this differently. 

A. To live a simple and ordinary life is the greatest art.
B. It demands intelligence
C. But, if you are living a superficial life, then you will have superficial comprehension.
D. For a simple living, you have to just to drop your regrets, resentments and righteousness which have become a restriction to life and living.

vi. The four R’s do not allow us to flow with life but create conflict with life.

a. DCBA
b. ABCD
c. CBAD
d. BACD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. ABCD




8. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. Our regrets and resentments makes us miserable.
b. Our regret and resentment maker us miserable.
c. Our regrets and resentments make us miserably.
d. Our regrets and resentments make us miserable.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Our regrets and resentments make us miserable.




9. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

Life 1 many options at us, but the 2 of our life depends largely on how we make 3. Most of the time, we keep 4 between 5 options.

i. a. Threw b. Throw c. Throws d. Thrown
ii. a. Quality b. Qualities c. Qualify d. Quality’s
iii. a. Choose b. Choices c. Choice d. Choosing
iv. a. Struggle b. Struggles c. Struggled d. Struggling
v. a. Numerous b. Number c. Numerousness d. numerousness’

i. a, ii. b, iii. c, iv. c, v. a
i. c, ii. a, iii. b, iv. d, v. a
i. d, ii. b, iii. d, iv. d, v. c
i. a, ii. d, iii. a, iv. a, v. d
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. c, ii. a, iii. b, iv. d, v. a




10. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of all the two words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. He failed to produce any reason for his having behaved the way he did.
ii. Man must live, struggle and die for a mission.

a. Target
b. Cause
c. Goal
d. Purpose
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Cause


Post your comment

You may like